Iskolai késelés: előzetes letartóztatásba kerül a tanárnőjét megsebesítő diák

2023. április 6. – 18:56

Másolás

Vágólapra másolva

Elrendelte csütörtökön a bukaresti törvényszék a tanárnőjét késsel megsebesítő 16 éves bukaresti diák 30 napos előzetes letartóztatását. A döntés nem jogerős, de végrehajtandó, így a tanulót bekísérik a fővárosi rendőrségi fogdába, közölte az Agerpres.

A büntető törvénykönyv szerint a 16. életévét betöltött kiskorú büntetőjogi felelősségre vonható. Ha a kiskorú 14 és 16 év közötti, csak akkor vonható felelősségre, ha tette elkövetésekor bizonyíthatóan beszámítható állapotban volt.

A fiú ellen emberölési kísérlet, közbiztonságra veszélyes eszköz használata, valamint a közrend és a köznyugalom megzavarása miatt indult eljárás.

Az incidens, amelyről a Transtelexen is beszámoltunk, a bukaresti Ion Creangă Főgimnáziumban történt. Az iskola egyik tizedikes diákja a japánóra elején kést fogott a tanárnője nyakához, miután a pedagógus bejelentette, hogy felmérőt tervez íratni az osztállyal. A késelő diák osztálytársai szerint a tanárnő előzetes bejelentés nélkül akart rögtönzést íratni, ez dühítette fel a fiút. Felállt a padból, kivette a kést a táskájából és a pedagógus nyakához szorította. A tanárnő megijedt, elkapta a fejét, ekkor vágta meg a kés. A 26 éves tanárnőt kórházba szállították, hogy ellássák a sérüléseit.

Az ügyészek szerint a tanuló előre kitervelte a támadást, mivel előzetesen érdeklődött az ezzel járó büntetésről, megtervezte a tett elkövetésének módját, és magához vett egy kést. „Egy potenciálisan halált okozó fegyverrel létfontosságú testtájékot támadott meg, ami arra utal, hogy a vádlott tudatában volt annak, hogy tette az áldozat halálához vezethet” – közölte a vádhatóság.

A nyomozó hatóság képviselői hozzátették, a diák kést használt egy oktatási intézményben, ugyanakkor osztálytársai előtt követte el tettét, megzavarva a közrendet, félelmet, felháborodást és a bizonytalanságérzetét keltett a társaiban.

Az ügyben a bukaresti törvényszéki ügyészség és a bukaresti rendőrség közösen nyomoz.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!