Megszólalt a bukaresti iskolai késelés ügyében Ligia Deca tanügyminiszter is

2023. április 6. – 08:32

Másolás

Vágólapra másolva

Sajnálatosnak nevezte Ligia Deca oktatási miniszter a bukaresti Ion Creangă Főgimnáziumban történt szerdai incidenst, amelynek során egy diák óra közben késsel megsebesítette az egyik tanárnőjét, írja az Agerpres.

A tárcavezető azt írta egy Facebook-bejegyzésben, hogy ez az eset ismét felhívja a figyelmet az iskolai biztonságra való odafigyelés fontosságára.

„Határozottan elítélek mindennemű agressziót az iskolai közösség tagjai ellen, legyen az fizikai vagy verbális! Az iskolának olyan helynek kell lennie, ahol a gyerekek és a tanárok egyaránt biztonságban érzik magukat” – nyomatékosította a miniszter.

Deca hozzátette, a vonatkozó iskolai szabályzatok, eljárások, a partnerintézményekkel közös tevékenységek mellett az oktatási folyamatban részt vevő valamennyi fél felelős hozzáállására, az iskola és a család közötti való partnerségre van szükség. „Csak így lehet elejét venni a maihoz hasonló megrázó incidenseknek” – szögezte le a miniszter.

Az iskolai biztonságot szabályozó törvények szigorítását követeli a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezeti Szövetség

Szigorúbb intézkedéseket követelt szerdán a kormánytól a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezeti Szövetség a tanintézetekben elkövetett erőszakos tettek megelőzésére és az iskolai biztonság növelésére. Az érdekvédelmi szervezet azt követően adott ki közleményt, hogy egy bukaresti tanintézetben késsel támadt tanárnőjére óra közben egy középiskolás diák.

„Ez újabb vészjelzés kell hogy legyen a hatóságok számára” – fogalmaztak a szakszervezet képviselői. Hozzátették, a tanárok védtelenek, az oktatási intézményeknek nincsenek eszközeik ahhoz, hogy azonnali és hatékony lépéseket tegyenek a tanügyi alkalmazottak elleni erőszak esetén. A jelenlegi szankciók – például a más iskolába való áthelyezés vagy a magaviseleti jegy levonása – nem bizonyultak hatékonynak, számos iskolában problémát jelent az erőszak, a drogfogyasztás és egyebek. „Ezeknek az eseteknek a nagy részéről nem értesül a média, de hozzánk hetente érkeznek ilyen jelzések” – nyilatkozta a szakszervezeti szövetség elnöke.

Marius Ovidiu Nistor hozzátette, több ízben is kérték egy olyan jogszabály kidolgozását, amely szigorú szankciókat ír elő a bukaresti Ion Creangă Főgimnáziumban történtekhez hasonló esetekre, de eddig egyik kormány sem volt hajlandó ezt felvállalni.

Az érdekvédelmi szervezet képviselői kérik a törvényhozóktól, hogy az új oktatási törvények tervezetének vitája során a tanügyi alkalmazottak védelmét szolgáló intézkedéseket is foglaljanak bele a jogszabályjavaslatokba.

Rendőrségi források szerint a tanárát szerdán megsebesítő gyermek a bukaresti Ion Creangă Főgimnázium tizedikes diákja. Az incidens a japánóra elején történt, amikor a tanuló – látszólag ok nélkül – megszúrta a tanárnőt nyaktájékon. Környezete szerint a 16 éves diáknak eddig nem voltak agresszív megnyilvánulásai, nem számított „problémás” gyermeknek. Később kórházi források azt nyilatkozták, hogy a tanárnő állapota stabil, egy felületes sebe van, amelyet össze kell varrni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!