Ukrajna szankciókat kezdeményez Diana Șoșoacă ellen

2023. március 24. – 17:13

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna szankciók bevezetését kezdeményezi Diana Șoșoacă ellen, mert szerintük a szenátor veszélyt jelent az ország nemzetbiztonságára – jelentette be pénteken Oleg Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium sajtószóvivője.

Ukrajna azért minősítené a nemzetbiztonságra veszélyt jelentő személynek a szenátort, mert az a héten törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentben, miben az egykori Román Királyság ma Ukrajnához tartozó területeinek annektálását követeli. Az egyébként jogi végzettséggel rendelkező Șoșoacă törvényjavaslatában azt indítványozta, hogy Románia azonnal mondja fel a Románia és Ukrajna közötti jószomszédi kapcsolatokról és együttműködésről szóló szerződést, illetve hogy annektálja azokat a régiókat, amelyek korábban Romániához tartoztak, azaz Észak-Bukovinát, Hertát, Budzsákot, a történelmi Máramarost és a Kígyó-szigetet – írja a G4Media. Korábban azt írtuk, a szenátor Máramaros megye azon kárpátaljai részeit is szeretné Romániához csatolni, amelyek korábban soha nem tartoztak román fennhatóság alá.

„Határozottan elítéljük az Ukrajna területi integritásának megkérdőjelezésére, az Ukrajna és Románia közötti jószomszédi viszony aláásására irányuló kísérletet. Az ukrán külügyminisztérium szankciókat kezdeményez Diana Șoșoacă ellen, mint a nemzetbiztonságra veszélyt jelentő személy ellen” – írta Oleg Nyikolenko pénteken a Facebookon.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!