Eb-selejtező: a magyarellenes bekiabálások a román-belarusz mérkőzésen is folytatódtak

2023. március 29. – 09:21

Eb-selejtező: a magyarellenes bekiabálások a román-belarusz mérkőzésen is folytatódtak
Molinó a kedd esti román-belarusz mérkőzésen, a bukaresti Nemzeti Arénában. Felirat: A politikum, a lefizetett sajtó és a román labdarúgó-szövetség (FRF) kéz a kézben védik a magyar szeparatizmust az ősi földön. – Fotó: George Călin / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

A bukaresti Nemzeti Arénában kedd este megszervezett román-belarusz mérkőzés sem telt el a szurkolók nacionalista és xenofób bekiabálásai, illetve konfliktusai nélkül, számolt be a Gazeta Sporturilor. A 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság selejtezőjén egyébként Románia 2-1-re nyert Belarusz ellen.

A Gazeta Sporturilor szerint az Andorrában magyarellenes szlogeneket skandáló Egyesülve a trikolór alatt szurkolói csoport tagjai ezúttal a második félidőben törték meg az addig nyugodt hangulatot.

A beszámoló szerint többek között Románia alkotmányának első cikkelyének szövegét, a „Románia nemzeti, szuverén és független, egységes és oszthatatlan állam.” mondatot tartották a magasba egy molinón, előkerült egy Nagy-Romániát ábrázoló térkép is, továbbá különböző szitokszavakkal illették Magyarországot és a magyarokat, illetve a történelmi Nagy-Magyarországot Mongóliával azonosító molinót is elővettek.

Emellett szinte verekedés alakult ki a szurkolói csoporton belül, de a biztonságiaknak végül sikerült ezt megakadályozni, írja a lap.

 Molinó a kedd esti román-belarusz mérkőzésen, a bukaresti Nemzeti Arénában – Fotó: az Uniți sub tricolor szurkolói csapat Facebook-oldala
Molinó a kedd esti román-belarusz mérkőzésen, a bukaresti Nemzeti Arénában – Fotó: az Uniți sub tricolor szurkolói csapat Facebook-oldala

A kontextushoz hozzátartozik, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) múlt kedden bejelentette, hogy a Nagy-Magyarország-jelkép és az árpádsávos zászló stadionokban való megjelenései önmagában nem minősülnek rasszista magatartásnak, és az UEFA, valamint a labdarúgásban felbukkanó diszkrimináció ellen küzdő FARE (Football Against Racism in Europe) elfogadta az érvelésüket. A bejelentés felháborodást váltott ki a román közbeszédben, az UEFA pedig cáfolta, hogy engedélyezte volna a történelmi Magyarországot ábrázoló molinók használatát a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzésein.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!