Eb-selejtező: a magyarellenes bekiabálások a román-belarusz mérkőzésen is folytatódtak

2023. március 29. – 09:21

Eb-selejtező: a magyarellenes bekiabálások a román-belarusz mérkőzésen is folytatódtak
Molinó a kedd esti román-belarusz mérkőzésen, a bukaresti Nemzeti Arénában. Felirat: A politikum, a lefizetett sajtó és a román labdarúgó-szövetség (FRF) kéz a kézben védik a magyar szeparatizmust az ősi földön. – Fotó: George Călin / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

A bukaresti Nemzeti Arénában kedd este megszervezett román-belarusz mérkőzés sem telt el a szurkolók nacionalista és xenofób bekiabálásai, illetve konfliktusai nélkül, számolt be a Gazeta Sporturilor. A 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság selejtezőjén egyébként Románia 2-1-re nyert Belarusz ellen.

A Gazeta Sporturilor szerint az Andorrában magyarellenes szlogeneket skandáló Egyesülve a trikolór alatt szurkolói csoport tagjai ezúttal a második félidőben törték meg az addig nyugodt hangulatot.

A beszámoló szerint többek között Románia alkotmányának első cikkelyének szövegét, a „Románia nemzeti, szuverén és független, egységes és oszthatatlan állam.” mondatot tartották a magasba egy molinón, előkerült egy Nagy-Romániát ábrázoló térkép is, továbbá különböző szitokszavakkal illették Magyarországot és a magyarokat, illetve a történelmi Nagy-Magyarországot Mongóliával azonosító molinót is elővettek.

Emellett szinte verekedés alakult ki a szurkolói csoporton belül, de a biztonságiaknak végül sikerült ezt megakadályozni, írja a lap.

 Molinó a kedd esti román-belarusz mérkőzésen, a bukaresti Nemzeti Arénában – Fotó: az Uniți sub tricolor szurkolói csapat Facebook-oldala
Molinó a kedd esti román-belarusz mérkőzésen, a bukaresti Nemzeti Arénában – Fotó: az Uniți sub tricolor szurkolói csapat Facebook-oldala

A kontextushoz hozzátartozik, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) múlt kedden bejelentette, hogy a Nagy-Magyarország-jelkép és az árpádsávos zászló stadionokban való megjelenései önmagában nem minősülnek rasszista magatartásnak, és az UEFA, valamint a labdarúgásban felbukkanó diszkrimináció ellen küzdő FARE (Football Against Racism in Europe) elfogadta az érvelésüket. A bejelentés felháborodást váltott ki a román közbeszédben, az UEFA pedig cáfolta, hogy engedélyezte volna a történelmi Magyarországot ábrázoló molinók használatát a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzésein.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!