Eb-selejtező: megbüntethetik a román válogatottat az ultrák verekedése és magyarellenes rigmusai miatt

2023. március 26. – 13:00

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarellenes szlogeneket skandáltak az Egyesülve a trikolór alatt nevű szurkolói csoport tagjai a szombat esti Andorra – Románia mérkőzésen, írja az Adevărul.

A 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság selejtezőjén Románia 2-0-ra győzte le Andorrát. A sikert azonban beárnyékolta, hogy az Egyesülve a trikolór alatt szurkolói csoport tagjai között verekedés tört ki, és olyan mondatokat skandáltak, mint például a „kifelé a magyarokkal az országból”, ráadásul fáklyákat is gyújtottak, amitől vastag füst gomolygott a stadionban. A rendfenntartók több embert őrizetbe vettek, a román csapat többi szurkolója válaszként pedig azt skandálta, hogy „szégyelljétek magatokat”.

Az Adevărul szerint nem ez az első alkalom, hogy az Egyesülve a trikolór csoport tagjai rendbontóan viselkedtek, a román labdarúgó-szövetség (FRF) már többször kapott büntetést az idegengyűlölő megnyilvánulásaik, a fáklyák vagy a verekedéseik miatt. A szombat esti mérkőzésen történtek után elképzelhető, hogy az UEFA megbünteti a román válogatottat.

Az incidens miatt többek között megszólalt Nicu Ștefănuță, a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR) nemrég kilépett európai parlamenti képviselő, aki elítélte az ultrák viselkedését, és kifejtette, hogy xenofób skandálásukkal értelmetlenül ártottak a román válogatottnak. „Isten őrizz, hogy a magyarok elmenjenek az országból” – tette hozzá, mint mondta, ezzel Románia csak veszítene, ahogy a szászok távozásával is veszített.

Románia március 28-án este játssza a következő selejtezőt Fehéroroszországgal.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!