Felháborította a román felet, hogy engedélyezik a nagy-magyarországos zászlók bevitelét a stadionokba

2023. március 22. – 09:40

Másolás

Vágólapra másolva

Felháborította a román közvéleményt a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) keddi bejelentése, amely szerint

a Nagy-Magyarország-jelkép és az árpádsávos zászló stadionokban való megjelenései önmagában nem minősülnek rasszista magatartásnak.

Az MLSZ tájékoztatása szerint az UEFA és a labdarúgásban felbukkanó diszkrimináció ellen küzdő FARE (Football Against Racism in Europe) elfogadta az érvelésüket, így a szövetség jövőben engedélyezni fogja „a történelmi Magyarország tiszteletét és a határon túli szurkolókkal való összetartozást szimbolizáló drapéria stadionba történő bevitelét” a válogatott meccseken.

A hírverésben élen járó ProSport portálnak sikerült elérni a Román Labdarúgó Szövetség elnökét, aki csak annyit nyilatkozott, már szerda reggel hivatalos tájékoztatást kérnek az UEFA-tól, hogy minél hamarabb reagálhassanak a provokatív helyzetre. A portál forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a teljesen váratlanul érte a szövetséget, hogy az UEFA helyt adott a magyarok érvelésének, és „példátlan helyzetbe hozza a román labdarúgást”. Azt nem fejtik ki, hogy pontosan mivel hozta példátlan helyzetbe.

„Nem tudom, mi járt az UEFA fejében”

nyilatkozta a ProSportnak Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke. Asztalos úgy fogalmazott, hogy „az UEFA nem hozott bölcs döntést”. Állítása szerint a Nagy-Magyarország térképet csak a történelemórákon, didaktikai elemként kellene használni. Úgy értékeli, hogy a döntésnek revizionista felhangja van, ami egyáltalán nem járul hozzá az államok közötti párbeszédhez, és a következő időszakban feszültséget okozhat.

A lap egyébként a román labdarúgás egy sor ismert alakját megszólította a kérdésben. A leghangosabb mind közül az egykori juhász, Gigi Becali. A FCSB tulajdonosa szerint egyébként nem nagy eredmény az MLSZ részéről, hogy elérte, a szurkolók bevihetik a nagy-magyarországos zászlókat a stadionokba.

„Visszaadjuk nekik Erdélyt? (Hahoztázva nevet.) Ugyan már, táti! Legyünk józanok, nem adunk vissza nekik semmit”

mondta Gigi Becali a ProSportnak.

Megkérdezték Diószegi Lászlót, a Sepsi OSK tulajdonosát is. „Nem érdekel minket, hogy mit tesznek. Semmi közünk a magyar szövetséghez és ahhoz, hogy milyen döntéseket hoznak. Nem támogat minket a magyar kormány és nincs is kötelezettségünk vele szemben” – idézi a portál Diószegit, aki elismeri, hogy a sepsiszentgyörgyi stadion építésére és a gyermek- és ifjúsági akadémia támogatására kaptak pénzt, de a csapathoz semmi köze. Diószegi szerint erős szponzorai vannak a klubnak, az OTP és a MOL olyan márkák, amelyeknek romániai gazdasági érdekeltségeik is vannak, és ezért támogatják őket.

„Mi Romániában játszunk, és tiszteljük ezt az országot. Minket csak az itteni bajnokság érdekel. Nem hiszem, hogy a Sepsit bármilyen módon érintené az UEFA döntése” – nyomatékosított Diószegi László a ProSportnak.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) szóvivője, Ionuţ Stroe is reagált a Facebookon az UEFA döntésére. Stroe szerint „a politikának nincs helye a sportban”.

„Remélem, hogy a ma este látott hír, miszerint az UEFA beleegyezett abba, hogy Magyarország revizionista jelvényekkel ellátott zászlót használjon a futballban, kitalált hír volt. Vagy legjobb esetben is csak egy mesterségesen generált információ, ami néhány fanatikus elme szüleménye” – írja a kormánypárti politikus, aki szerint ez a döntés veszélyes precedenst teremtene, ellentmondana minden olyan alapelvnek, amely a sportot működteti, és csak a szélsőségesek vitorlájába adna szelet. Azt tanácsolja mindenkinek, hogy csak óvatosan nyilatkozzon a témában.

Az MLSZ négy feltételhez köti a nagy-magyarországos zászlók bevitelét a stadionokba:

  • kizárólag a történelmi Magyarország térképét ábrázolhatja, más szimbólumot vagy feliratot nem;
  • kizárólag piros, fehér és zöld színek lehetnek rajta;
  • a molinót – a megszokott módon – be kell mutatni tartalma, valamint az égésmentesítés ellenőrzése miatt;
  • a molinó a stadionban nem korlátozhatja a szurkolókat a mérkőzés zavartalan nézésében.

Az MLSZ közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy ha a fentiek szerint engedélyezett drapériára a kihelyezésekor bármilyen módon rasszista vagy politikai üzenet kerül, illetve a drapériához bármilyen rasszista vagy politikai üzenet kapcsolódik, akkor az fegyelmi eljárást von maga után.

A Telex összefoglalója szerint az MLSZ még januárban határozott úgy, a válogatott meccseken lengetett zászlón nem engedélyezett a Nagy-Magyarország jelkép, sálon azonban továbbra is bevihető a stadionokba. A szövetség az UEFA által elfogadott, 2016-ban megjelent, jelenleg is érvényben lévő FARE-kiadványra hivatkozott, mely a Nagy-Magyarország jelképről úgy fogalmazott: „Revizionista elgondolás, amely arra törekszik, hogy visszaállítsa a Magyar Királyság első világháború előtti határait. Jelenleg kisebbségben lévő szélsőjobboldali csoportosulások használják a stadionokon belül.”

Közben azonban az MLSZ februárban beadványban igyekezett elfogadtatni az UEFÁ-val és a FARE-rel azt az álláspontot, miszerint a Nagy-Magyarország-jelkép nem hordoz politikai üzenetet, illetve az árpádsávos zászló már nem a fasizmust, a rasszizmust testesíti meg (a II. világháború előtt-alatt a hungaristák és nyilasok jelképei között szerepelt), hanem elsősorban történelmi lobogóként használatos – az MLSZ érvelése szerint ezt bizonyítja az is, hogy a Parlamentben Magyarország történelmi zászlói között szerepel.

Novemberben mini diplomáciai vihart kavart, amikor a magyar-görög válogatott meccs után Orbán Viktor miniszterelnök egy nagy-magyarországos sállal a nyakában fényképezkedett. A szlovák külügyminiszter undorítónak nevezte a gesztust, a kijevi magyar nagykövetet pedig bekérették. A román külügynél is kiütötte a biztosítékot Orbán Viktor nagy-magyarországos szurkolói sálja.

Akkor a külügy úgy fogalmazott, a magyar miniszterelnök gesztusa „nyilvánvalóan ellentétben áll a kétoldalú párbeszéd újraindítását övező nyitottsággal, amelynek jegyében a román külügyminiszter a közelmúltban tett budapesti látogatása során mind a kormányfővel, mind a magyar kollégájával folytatott konzultációi alkalmával megnyilvánult”.

Orbán a reakciókra úgy reagált, a foci nem politika, „A magyar válogatott minden magyar csapata, bárhol is éljenek”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!