Az UEFA döntött: Nagy-magyarországos és árpádsávos zászlókkal is lehet szurkolni a válogatott meccseken

2023. március 21. – 18:01

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta az UEFA és a labdarúgásban felbukkanó diszkrimináció ellen küzdő FARE (Football Against Racism in Europe) a Magyar Labdarúgó Szövetség érvelését, miszerint

a Nagy-Magyarország-jelkép és az árpádsávos zászló stadionokban való megjelenései önmagában nem minősülnek rasszista magatartásnak.

Az állásfoglalásra hivatkozva az MLSZ keddi közleménye szerint a jövőben engedélyezni fogja „a történelmi Magyarország tiszteletét és a határon túli szurkolókkal való összetartozást szimbolizáló drapéria stadionba történő bevitelét”, azonban csak az alábbi feltételek betartása mellett:

  • kizárólag a történelmi Magyarország térképét ábrázolhatja, más szimbólumot vagy feliratot nem;
  • kizárólag piros, fehér és zöld színek lehetnek rajta;
  • a molinót – a megszokott módon – be kell mutatni tartalma, valamint az égésmentesítés ellenőrzése miatt;
  • a molinó a stadionban nem korlátozhatja a szurkolókat a mérkőzés zavartalan nézésében.

Az MLSZ ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy ha a fentiek szerint engedélyezett drapériára a kihelyezésekor bármilyen módon rasszista vagy politikai üzenet kerül, illetve a drapériához bármilyen rasszista vagy politikai üzenet kapcsolódik, akkor az fegyelmi eljárást von maga után.

Az MLSZ korábban úgy határozott, a válogatott meccseken lengetett zászlón nem engedélyezett a Nagy-Magyarország jelkép, sálon azonban továbbra is bevihető a stadionokba. A szövetség az UEFA által elfogadott, 2016-ban megjelent, jelenleg is érvényben lévő FARE-kiadványra hivatkozott, mely a Nagy-Magyarország jelképről úgy fogalmazott: „Revizionista elgondolás, amely arra törekszik, hogy visszaállítsa a Magyar Királyság első világháború előtti határait. Jelenleg kisebbségben lévő szélsőjobboldali csoportosulások használják a stadionokon belül.”

Közben azonban az MLSZ februárban beadványban igyekezett elfogadtatni az UEFÁ-val és a FARE-rel azt az álláspontot, miszerint a Nagy-Magyarország-jelkép nem hordoz politikai üzenetet, illetve az árpádsávos zászló már nem a fasizmust, a rasszizmust testesíti meg (a II. világháború előtt-alatt a hungaristák és nyilasok jelképei között szerepelt), hanem elsősorban történelmi lobogóként használatos – az MLSZ érvelése szerint ezt bizonyítja az is, hogy a Parlamentben Magyarország történelmi zászlói között szerepel.

Novemberben mini diplomáciai vihart kavart, amikor a magyar-görög válogatott meccs után Orbán Viktor miniszterelnök egy nagy-magyarországos sállal a nyakában fényképezkedett. A szlovák külügyminiszter undorítónak nevezte a gesztust, a kijevi magyar nagykövetet pedig bekérették. Orbán a reakciókra úgy reagált, a foci nem politika, „A magyar válogatott minden magyar csapata, bárhol is éljenek”. Egyébként a Trianon előtti Magyarország szimbólummá vált határai soha nem estek egybe a magyar etnikum határaival.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!