Az UEFA döntött: Nagy-magyarországos és árpádsávos zászlókkal is lehet szurkolni a válogatott meccseken

2023. március 21. – 18:01

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta az UEFA és a labdarúgásban felbukkanó diszkrimináció ellen küzdő FARE (Football Against Racism in Europe) a Magyar Labdarúgó Szövetség érvelését, miszerint

a Nagy-Magyarország-jelkép és az árpádsávos zászló stadionokban való megjelenései önmagában nem minősülnek rasszista magatartásnak.

Az állásfoglalásra hivatkozva az MLSZ keddi közleménye szerint a jövőben engedélyezni fogja „a történelmi Magyarország tiszteletét és a határon túli szurkolókkal való összetartozást szimbolizáló drapéria stadionba történő bevitelét”, azonban csak az alábbi feltételek betartása mellett:

  • kizárólag a történelmi Magyarország térképét ábrázolhatja, más szimbólumot vagy feliratot nem;
  • kizárólag piros, fehér és zöld színek lehetnek rajta;
  • a molinót – a megszokott módon – be kell mutatni tartalma, valamint az égésmentesítés ellenőrzése miatt;
  • a molinó a stadionban nem korlátozhatja a szurkolókat a mérkőzés zavartalan nézésében.

Az MLSZ ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy ha a fentiek szerint engedélyezett drapériára a kihelyezésekor bármilyen módon rasszista vagy politikai üzenet kerül, illetve a drapériához bármilyen rasszista vagy politikai üzenet kapcsolódik, akkor az fegyelmi eljárást von maga után.

Az MLSZ korábban úgy határozott, a válogatott meccseken lengetett zászlón nem engedélyezett a Nagy-Magyarország jelkép, sálon azonban továbbra is bevihető a stadionokba. A szövetség az UEFA által elfogadott, 2016-ban megjelent, jelenleg is érvényben lévő FARE-kiadványra hivatkozott, mely a Nagy-Magyarország jelképről úgy fogalmazott: „Revizionista elgondolás, amely arra törekszik, hogy visszaállítsa a Magyar Királyság első világháború előtti határait. Jelenleg kisebbségben lévő szélsőjobboldali csoportosulások használják a stadionokon belül.”

Közben azonban az MLSZ februárban beadványban igyekezett elfogadtatni az UEFÁ-val és a FARE-rel azt az álláspontot, miszerint a Nagy-Magyarország-jelkép nem hordoz politikai üzenetet, illetve az árpádsávos zászló már nem a fasizmust, a rasszizmust testesíti meg (a II. világháború előtt-alatt a hungaristák és nyilasok jelképei között szerepelt), hanem elsősorban történelmi lobogóként használatos – az MLSZ érvelése szerint ezt bizonyítja az is, hogy a Parlamentben Magyarország történelmi zászlói között szerepel.

Novemberben mini diplomáciai vihart kavart, amikor a magyar-görög válogatott meccs után Orbán Viktor miniszterelnök egy nagy-magyarországos sállal a nyakában fényképezkedett. A szlovák külügyminiszter undorítónak nevezte a gesztust, a kijevi magyar nagykövetet pedig bekérették. Orbán a reakciókra úgy reagált, a foci nem politika, „A magyar válogatott minden magyar csapata, bárhol is éljenek”. Egyébként a Trianon előtti Magyarország szimbólummá vált határai soha nem estek egybe a magyar etnikum határaival.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!