Rácsapta a kezére az ajtót, amikor kérdezni akart – bántalmazással vádolja egy konstancai újságíró a polgármestert

2023. március 28. – 10:24

Másolás

Vágólapra másolva

Egy konstancai újságíró a polgármestertől szeretett volna választ kapni arra, hogy miért mondott fel a városmenedzser. Emilia Mihăilă lévén, hogy egy sajtótájékoztató miatt amúgyis a polgármesteri hivatalban tartózkodott, személyesen akart érdeklődni a PNL-s Vergil Chițacnál, csakhogy a polgármester ekkor meglökte és konkrétan rácsapta a kezére az ajtót – legalábbis erről számolt be a 20 éve sajtóban dolgozó nő a Facebookon:

A Radio Sky munkatársa szerint a polgármester azt is felrótta neki, hogy nincs joga belépni a polgármesteri hivatalba, pedig hétfőn az önkormányzat digitalizációjával kapcsolatosan tartottak sajtótájékoztatót az épületben. Az újságíró azt mondta az egyik helyi sajtónak, hogy testi sértés miatt feljelentést tesz az Igazságügyi Orvostani Intézetnél.

A Libertatea időközben elérte Vergil Chițac polgármestert, aki tagadta az újságíró vádját és azt állította, hogy épp ő az, akit bántalmaztak, persze erről nem árult el bővebb részleteket.

„Én voltam az, akit agresszió ért, úgy, ahogy minden alkalommal eljár ez a nő” – nyilatkozta Chițac.

Állítása szerint az újságíró az önkormányzat alkalmazottai által használt ajtón lépett be az intézménybe és épp ő volt az, „aki kitartóan agresszíven viselkedett”. Hozzátette, hogy amikor ő belépett az intézménybe és becsukta maga mögött az ajtót, akkor abban a pillanatban nem vette észre, hogy mi történt, az újságíró csak utólagosan panaszkodott. „Ezek a kijelentések, amelyek szerint bántalmaztam volna őt, nem felelnek meg a valóságnak” – mondta a Libertatea megkeresésére Vergil Chițac.

Az utóbbi időszakban Romániában akkor tört ki a legnagyobb botrány újságírók bántalmazása esetén, amikor Dornavátra (Vatra Dornei) környékén egy húszfős csoport vert meg két újságírót és egy környezetvédő aktivistát, akik az illegális fakitermelésről készítettek riportot. De az újságírók, főleg a női alkalmazottak gyakran számolnak be arról, hogy a politikusok és az egyház tagjai részéről folyamatosan ki vannak téve mindennemű zaklatásnak, de gyakran fordul elő de facto fenyegetés is.

A Transtelexen ugyanakkor arról is beszámoltunk, hogy 2022. november 2-án a szélsőjobboldali Mi Hazánk politikusa nyilvánosan beszélt Parászka Boróka erdélyi újságíró felakasztásáról. Bartha Barna politikus, aki a párt nemzetpolitikai kabinetjének vezetője (azóta lemondott) azt mondta, szégyen, hogy a magyarok nem tudták „felakasztani” vagy likvidálni az újságírót, aki a romániai közszolgálati rádió munkatársa, és a marosvásárhelyi területi stúdió magyar nyelvű műsorának dolgozik. Az ügy felkerült az újságírókat ért támadások nemzetközi listájára is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!