Dan Tanasă is színre lépett a kézdivásárhelyi Horthy-megemlékezés ügyében, és számon kérte Bokor Tibort

2023. március 8. – 14:14

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatalos magyarázatot és konkrét intézkedéseket kér Dan Tanasă AUR-os parlamenti képviselő Bokor Tibortól, Kézdivásárhely polgármesterétől a február elején lezajlott Horthy-megemlékezéssel kapcsolatban - írja a Háromszék napilap.

A lap szerint az AUR képviselője – aki rendszerint versenyt űz a székely zászlóval, illetve magyar feliratokkal kapcsolatos feljelentésekből – a március elsején kelt átiratában négy kérdésben várt választ a polgármestertől:

  1. A régi református temetőben felállított kopjafának ki a tulajdonosa?
  2. Az emlékmű állításához megvolt-e a Művelődési Minisztérium jóváhagyása, és volt-e kibocsátva építkezési engedély?
  3. „Hogyan lehetséges Románia területén egy háborús bűnösre való megemlékezés megtartása és egy ilyen emlékmű felállítása anélkül, hogy hatósági eljárás kezdődne?”
  4. Mikor fogja eltüntetni a kopjafáról a Horthy-domborművet és milyen büntetést szab ki azokra, akik törvénytelenül állították fel az emlékművet a régi református temetőben?

A Háromszék azt írja, hogy hétfőn Bokor elküldte a válaszait Dan Tanasănek. Ebben azt írja:

  • A régi református temető és az abban található emlékművek nem részei Kézdivásárhely magán- és közvagyonának.
  • Az emlékoszlop felállításának engedélyezésével kapcsolatban nem illetékes a polgármesteri hivatal.
  • A „háborús bűnösre” való megemlékezéssel kapcsolatos kérdésekre nem terjednek ki a közérdekű információkhoz való hozzáférést szabályozó 2001/544-es törvény előírásai.
  • Bokor Tibor ugyanakkor arra kéri Tanasăt, hogy jelölje meg azt a hivatalos iratot, mely szerint Horthy Miklóst háborús bűnösnek nyilvánították vagy bűnösnek találták az emberiség ellen elkövetett népirtásért.

Horthy Miklóssal kapcsolatban akkor lángolt fel ismét a vita, amikor a kultuszát ápoló Vitéz Rend február elején megemlékezést szervezett Kézdivásárhelyen. Erre reagált később az Elie Wiesel Országos Holokausztkutató Intézet, kijelentve a tisztesség és a holokauszt áldozatainak emléke iránti tisztelet hiánya oda vezet, hogy Romániában ma olyan személyeket ünnepelnek, mint Horthy Miklós. Az esettel kapcsolatban megkérdeztük Tamás Sándort, a Háromszéki RMDSZ vezetőjét is, aki azt nyilatkozta, hogy helyénvalónak tartja a megemlékezést. „Nem úgy emlékszem, hogy ezek törvénybe ütközők lennének” – mondta.

Az esettel kapcsolatban Sárándi Tamás történészt, a Maros Megyei Múzeum munkatársa is nyilatkozott nekünk. A történész elmondása szerint a román történetírás félkatonai szervezetként tekint a Horthy által alapított Vitézi Rendre. „Mind a közbeszédben, mint a történetírásban jelen van, és azt állítják, hogy a Vitézi Rend és a Rongyos Gárda részt vett Észak-Erdélyben az atrocitásokban, a lakosság terrorizálásában. Ez viszont nem igaz, egyik szervezet esetén sem” – mondta, hozzátéve, hogy Romániában hivatalosan nincs betiltva a rend, igaz, nem volt törvény a megalakítására sem. Az interjúban arról is beszél, hogy miért tér el jelentősen a Horthy-korszak megítélése az erdélyi és a magyarországi nyilvánosságban, illetve mennyire tehető felelőssé az erdélyi holokausztért.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!