A romániai holokausztkutató intézet is reagált a kézdivásárhelyi Horthy-megemlékezésre

2023. február 26. – 15:31

Másolás

Vágólapra másolva

A tisztesség és a holokauszt áldozatainak emléke iránti tisztelet hiánya oda vezet, hogy Romániában ma olyan személyeket ünnepelnek, mint Horthy Miklós, fogalmazott vasárnapi Facebook-posztjában az Elie Wiesel Országos Holokausztkutató Intézet arra a február eleji kézdivásárhelyi Horthy-megemlékezésre reagálva, amelyről a Transtelex is beszámolt.

Az Elie Wiesel Intézet a Horthy előtt tisztelegnek a magyar szélsőségesek című posztban emlékeztet arra, hogy Horthy Miklós Magyarország élén töltött hivatali ideje egybeesett a magyar állam területén élő zsidók szisztematikus kizárásával a társadalomból, kényszermunkára küldésükkel és a galíciai haláltáborokba deportálásukkal.

„Akár államfők, akár fasiszta szervezetek vezetői, ideológusok vagy katonák, azok, akik hozzájárultak a huszadik század első felében felerősödő antiszemita hangulathoz, majd tettekhez, nem lehetnek példaképek a társadalmunkban, amely az egyén tiszteletére és az emberi méltóságra alapszik” – írják a bejegyzésben.

Horthy Miklós halálának 66. évfordulóján az Erdélyi Vitézi Rend szervezett megemlékezést Kézdivásárhelyen, ahol fejet hajtottak a kormányzó domborművével díszített kopjafa előtt.

A megemlékezés apropóján az Erdélyben is terjedő Horthy-kultusz veszélyéről írt véleménycikket a Mércén Kulcsár Árpád erdélyi újságíró, akit emiatt Lukács Botond, a vitézi rend tagja, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) lemhényi (Kovászna megye) önkormányzati képviselője azzal fenyegetett meg, hogy szíjat hasít a hátából. Miután megkerestük, hogy megkérdezzük tőle, hogy elfogadható viselkedésnek tartja-e egy politikai tisztséget viselő személy részéről azt, hogy megfenyeget egy újságírót, törölte a hozzászólását a Facebookról, és mint kiderült, bocsánatot kért Kulcsár Árpádtól, bár ezt már nem nyilvánosan tette.

Arról, hogy ez a közösségi médiában eleresztett hozzászólás miért meríti ki a bűncselekmény fogalmát és miért súlyosbító körülmény az, hogy éppen egy újságírót fenyegetnek, Szilágyi Botond írt véleménycikket a Transtelexen.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!