A romániai holokausztkutató intézet is reagált a kézdivásárhelyi Horthy-megemlékezésre

2023. február 26. – 15:31

Másolás

Vágólapra másolva

A tisztesség és a holokauszt áldozatainak emléke iránti tisztelet hiánya oda vezet, hogy Romániában ma olyan személyeket ünnepelnek, mint Horthy Miklós, fogalmazott vasárnapi Facebook-posztjában az Elie Wiesel Országos Holokausztkutató Intézet arra a február eleji kézdivásárhelyi Horthy-megemlékezésre reagálva, amelyről a Transtelex is beszámolt.

Az Elie Wiesel Intézet a Horthy előtt tisztelegnek a magyar szélsőségesek című posztban emlékeztet arra, hogy Horthy Miklós Magyarország élén töltött hivatali ideje egybeesett a magyar állam területén élő zsidók szisztematikus kizárásával a társadalomból, kényszermunkára küldésükkel és a galíciai haláltáborokba deportálásukkal.

„Akár államfők, akár fasiszta szervezetek vezetői, ideológusok vagy katonák, azok, akik hozzájárultak a huszadik század első felében felerősödő antiszemita hangulathoz, majd tettekhez, nem lehetnek példaképek a társadalmunkban, amely az egyén tiszteletére és az emberi méltóságra alapszik” – írják a bejegyzésben.

Horthy Miklós halálának 66. évfordulóján az Erdélyi Vitézi Rend szervezett megemlékezést Kézdivásárhelyen, ahol fejet hajtottak a kormányzó domborművével díszített kopjafa előtt.

A megemlékezés apropóján az Erdélyben is terjedő Horthy-kultusz veszélyéről írt véleménycikket a Mércén Kulcsár Árpád erdélyi újságíró, akit emiatt Lukács Botond, a vitézi rend tagja, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) lemhényi (Kovászna megye) önkormányzati képviselője azzal fenyegetett meg, hogy szíjat hasít a hátából. Miután megkerestük, hogy megkérdezzük tőle, hogy elfogadható viselkedésnek tartja-e egy politikai tisztséget viselő személy részéről azt, hogy megfenyeget egy újságírót, törölte a hozzászólását a Facebookról, és mint kiderült, bocsánatot kért Kulcsár Árpádtól, bár ezt már nem nyilvánosan tette.

Arról, hogy ez a közösségi médiában eleresztett hozzászólás miért meríti ki a bűncselekmény fogalmát és miért súlyosbító körülmény az, hogy éppen egy újságírót fenyegetnek, Szilágyi Botond írt véleménycikket a Transtelexen.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!