Horthy-dombormű előtt tisztelgett az Erdélyi Vitézi Rend Kézdivásárhelyen

2023. február 11. – 20:50

Másolás

Vágólapra másolva

Horthy Miklós halálának 66. évfordulóján megemlékezést szervezett az Erdélyi Vitézi Rend. Kézdivásárhelyen hajtottak fejet a kormányzó domborművével díszített kopjafa előtt, írja a Háromszék.

„Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, a Vitézi Rend alapítója halálának 66. évfordulója alkalmából tegnap délután az Erdélyi Vitézi Rend (EVR) kézdiszéki állománya, valamint a Kézdiszéki és Kézdivásárhelyi Székely Tanács képviselői, illetve kézdisárfalvi, kézdiszentkereszti és ozsdolai hagyományőrzők jelenlétében hajtottak fejet a kormányzó emléke előtt a kézdivásárhelyi régi református temetőben a 2013. december 7-én felavatott monumentális méretű, Horthy Miklós-domborművével (Vetró András alkotása) díszített kopjafa előtt” – számolt be a lap az eseményről.

Megkérdeztük Vetró András szobrásztól, az alkotótól, nem érzi-e problémásnak azt, hogy a zsidók deportálása, illetve a fehér terror idején kormányzó Horthynak emlékmű készült.

„Nem tartom problémásnak, állítanak neki szobrokat máshol is. Van, akit rehabilitálnak, például Görgey Artúrt, akinek a szerepéről mostanában szép lassan átalakul a képünk. Horthy csinált jó dolgokat is. Nem hiszem, hogy ő végezte a deportálást, azt viszont tudom, hogy mentett embereket. A kiugrást is akarta, át akart állni, de nem tehette meg a fia miatt. Nem az én tisztem dönteni az érdemeiről, nem gondolom, hogy nagy bűn, hogy van egy emlékhelye, ahol az általa alapított vitézi rend megemlékezhet” – fejtette ki a szobrász. Mint megtudtuk, a domborművet a Történelmi Vitézi Rend felkérésére készítette ezelőtt 10 évvel.

Vetró András egyébként tagja annak a bizottságnak, mely a sepsiszentgyörgyi Petőfi-szobor ügyében illetékes dönteni. A sokat vitatott szoborállítás volt a témája a Transtelex Dialóg beszélgetéssorozatunk legutóbbi kiadásának, a beszámolót és a felvételt itt lehet megnézni.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!