Horthy-dombormű előtt tisztelgett az Erdélyi Vitézi Rend Kézdivásárhelyen

2023. február 11. – 20:50

Másolás

Vágólapra másolva

Horthy Miklós halálának 66. évfordulóján megemlékezést szervezett az Erdélyi Vitézi Rend. Kézdivásárhelyen hajtottak fejet a kormányzó domborművével díszített kopjafa előtt, írja a Háromszék.

„Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, a Vitézi Rend alapítója halálának 66. évfordulója alkalmából tegnap délután az Erdélyi Vitézi Rend (EVR) kézdiszéki állománya, valamint a Kézdiszéki és Kézdivásárhelyi Székely Tanács képviselői, illetve kézdisárfalvi, kézdiszentkereszti és ozsdolai hagyományőrzők jelenlétében hajtottak fejet a kormányzó emléke előtt a kézdivásárhelyi régi református temetőben a 2013. december 7-én felavatott monumentális méretű, Horthy Miklós-domborművével (Vetró András alkotása) díszített kopjafa előtt” – számolt be a lap az eseményről.

Megkérdeztük Vetró András szobrásztól, az alkotótól, nem érzi-e problémásnak azt, hogy a zsidók deportálása, illetve a fehér terror idején kormányzó Horthynak emlékmű készült.

„Nem tartom problémásnak, állítanak neki szobrokat máshol is. Van, akit rehabilitálnak, például Görgey Artúrt, akinek a szerepéről mostanában szép lassan átalakul a képünk. Horthy csinált jó dolgokat is. Nem hiszem, hogy ő végezte a deportálást, azt viszont tudom, hogy mentett embereket. A kiugrást is akarta, át akart állni, de nem tehette meg a fia miatt. Nem az én tisztem dönteni az érdemeiről, nem gondolom, hogy nagy bűn, hogy van egy emlékhelye, ahol az általa alapított vitézi rend megemlékezhet” – fejtette ki a szobrász. Mint megtudtuk, a domborművet a Történelmi Vitézi Rend felkérésére készítette ezelőtt 10 évvel.

Vetró András egyébként tagja annak a bizottságnak, mely a sepsiszentgyörgyi Petőfi-szobor ügyében illetékes dönteni. A sokat vitatott szoborállítás volt a témája a Transtelex Dialóg beszélgetéssorozatunk legutóbbi kiadásának, a beszámolót és a felvételt itt lehet megnézni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!