Felvételit szervezhetnek a népszerű líceumok, de csak a helyek 60 százalékára

2023. február 27. – 16:54

Felvételit szervezhetnek a népszerű líceumok, de csak a helyek 60 százalékára
Ligia Deca oktatásügyi miniszter sajtótájékoztatót tart – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint hárommillió diákot érintenek azok az oktatási törvénytervezetek, amelyekről hétfőn tartott részletes beszámolót Ligia Deca oktatásügyi miniszter. A miniszter által javasolt verzió szerint túljelentkezés esetén a középiskolák maguk dönthetnek a kilencedik osztályos felvételiről, illetve megváltozik az érettségi menetrendje is.

Líceumi felvételi

  • Az elméleti- és szaklíceumok dönthetnek a felvételi szervezése mellett kilencedik osztályba, két tantárgyból, országosan egységes követelmények alapján – de csak a meghirdetett helyek 60 százalékára.
  • A fennmaradó helyeket a felvételi után a számítógépes elosztással töltik be, úgy, hogy a ezeknek tíz százalékát a sajátos nevelési igényű, illetve a roma nemzetiségű diákoknak tartják fenn.
  • Azok a líceumok, ahol a felvételi után nem telt be a meghirdetett helyek 60 százaléka, a következő évben már nem szervezhetnek felvételit.

Az edupedu.ro úgy tudja, hogy az új szabályt abban a tanévben alkalmaznák először, amikor elvégzik a nyolcadik osztályt azok a tanulók, akik a törvény életbe lépése utáni évben kezdték el az ötödik osztályt. Tehát ha a törvény 2023-ban életbe lép, akkor a 2024-ben ötödik osztályt kezdők felvételizhetnének először kilencedik osztályba 2028 nyarán.

Érettségi

„A nyári és őszi érettségi időszakban kevesebb vizsgája lesz a diákoknak, ugyanis a tanév idején fogják letenni a két nyelv és a digitális kompetencia vizsgát, de ekkora szervezik meg a profiljukat kiegészítő írásbeli tesztet is” – nyilatkozta hétfőn a miniszter.

Ahogy arról korábban is írtunk, az oktatási minisztérium tervezete szerint a reál szakos diákokat külön vizsgáztatnák a különböző társadalmi-humán alapkészségekből, de ugyanúgy a humán szakos diákokat is tesztelnék matematikából, a szakiskolák és technikai líceumok tanulói pedig választhatnak a két típusú felmérő közül.

Ezeken a felmérőkön a diákok csak átmenő vagy elutasított minősítéseket kapnának. Az általános tudást felmérő tesztekről egyelőre annyit tudni, hogy a humánosok matematikai tudásának felmérésében főként a matematikai alapfogalmak ismeretét mérnék fel, a társadalom-humán alapkészségek esetében pl. filozófiai és történelmi alapismeretekre kérdeznének rá.

Deca megerősítette továbbá: a nyelvi készségeket két idegen nyelvből mérnék fel a könnyebb munkaerőpiaci elhelyezkedés érdekében.

A tanárok képzése

  • Újdonságnak számít, hogy mentorprogram indítását tervezik.
  • A pedagógusoknak szóló mesteri képzések 80 százaléka gyakorlat lesz, a képzésen résztvevők a bruttó átlagbérnek megfelelő ösztöndíjat kapnak.
  • A tanároknak 5 évenként meg kell szerezniük egy bizonyos számú kreditet.
  • Országos tanárképző központot alapítanak.
  • Bevezetnék a tanárok progresszív bérezését és 15 év régiség felett csökkenne a norma, hogy a tapasztalt oktatóknak legyen lehetősége részt venni az iskolai menedzsmentben vagy mentorprogramokban.
  • Két fizetésnek megfelelő prémiumot kapnak a nyugdíjba vonuló pedagógusok.

A diákok motiválása

  • A tanulóknak nagyobb beleszólásuk lesz a tanterv alakításába az opcionális tantárgyakon keresztül.
  • Az érdemösztöndíj összege havonta 200 lejről 450 lejre emelkedne, az országos tantárgyversenyeken díjazott tanulók havi 700 lejt, a nemzetközi tantárgyversenyeken díjazott tanulók pedig havi 1000 lejt kapnának, mindezt a tanügyminisztérium költségvetéséből.
  • A tanulóknak arra is lehetősége lesz, hogy két tanévet egyetlen év alatt fejezzenek be.
  • Az iskolaelhagyás visszaszorítására többek között kibővítenék a meleg ebéd programot, amely jelenleg 450 oktatási intézményben működik és jövőre legalább egymillió tanulónak tennék elérhetővé.

A felsőoktatást érintő módosítások

  • Fontos újdonságnak számít még, hogy az egyetemi rektorok csak egyszer újíthatják meg az 5 évre szóló mandátumukat, egy személy pedig legfennebb 10 évig töltheti be ezt a funkciót. A korábbi sajtóinformációk szerint az új törvénytervezet lehetőséget adott volna arra, hogy a hivatalban levő rektorok további 8 évig maradhassanak az egyetemek élén, függetlenül attól, hogy hány mandátumot töltöttek már be.
  • A doktori titulus visszavonására vonatkozó szabályokat egyértelműbbé teszik, a tervezet szerint ugyanakkor nem lehet egyoldalúan lemondani erről a fokozatról.
  • A doktori téziseket még a megvédésük előtt feltöltik egy publikus platformra.

A közoktatást az és egyetemi képzést is megreformáló tanügyi törvényeket még tavaly nyáron terjesztették közvitára Sorin Cîmpeanu volt oktatásügyi miniszter idején. A volt miniszter végül plagizációs vádak miatt mondott le tisztségéről és nem tudta véghez vinni az általa indított reformintézkedéseket. A helyét végül az a Ligia Deca vette át, aki 2015-től államtanácsosként, 2019 decemberétől kezdődően elnöki tanácsosként dolgozott és része volt a Művelt Románia programmal foglalkozó csapatnak.

Az új miniszter a Cîmpeanu-csomaghoz képest több módosítást is bevezetett, erről elég sok információ megjelent még idén januárban a román sajtóban. A módosított tervezetetekkel kapcsolatban a civilek azt kérték, hogy bocsátsák újra közvitára, mert szerintük enélkül olyan jogszabályok születhetnek, amelyek diszkriminatívak lehetnek egyes diákokkal szemben, illetve tovább ösztönöznék a már amúgy is burjánzó magánóra piacot. A középiskolai felvételi decentralizálása ellen korábban a Tanulók Országos Tanácsa is felszólalt, mert szerintük szegregációhoz és a középiskolai helyek méltánytalan elosztásához vezethet. Mint írták, az új rendszerhez való alkalmazkodás miatt még több magánórát kellene vegyenek a diákok, ez pedig plusz stresszt jelentene a számukra.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!