A líceumok is szervezhetnek felvételit, ha elfogadják Cîmpeanuék javaslatcsomagját

2022. augusztus 19. – 17:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sorin Cîmpeanu oktatásügyi miniszter a tanügyi szakszervezetek képviselőivel egyeztetett, ezt követően bemutatta azokat a módosítás-javaslatokat, amelyeket belefoglal az új közoktatási törvény tervezetébe és a kormány elé terjeszt – írja a Biziday.

A legfontosabb javaslatok:

  • 2024-től a főgimnáziumok mellett a líceumok is szervezhetnek felvételi vizsgát. A felvételit a képességvizsga után egy héttel kell megszervezni, a tételeket kötelezően a tanterv alapján kell összeállítani. Fontos, hogy a tételeket nem dolgozhatja ki ugyanaz az oktatási intézmény, amely a felvételit szervezi. Azokat a diákokat, akik részt vesznek a felvételi vizsgán, ám mégsem jutnak be a megpályázott osztályba, a képességvizsgán elért eredményük alapján számítógépes elosztással helyezik el valamelyik középiskolába.
  • 2027-től vezetnék be az új szerkezetű érettségit, amelyen a román nyelv és irodalom külön vizsgaként fog szerepelni. A tervezet szerint a sikeres érettségihez továbbra is el kell érni a legalább 6-os átlagot, amelyet a román nyelv és irodalom vizsgán, illetve a több tantárgyból álló vizsgán elért eredmények alapján számolnak ki.
  • Ugyancsak 2027-től vezetnének be egy opcionális, emelt szintű vizsgát, amely az egyetemi felvételi esetében vagy a munkapiacon vehetnek figyelembe.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!