Az oktatási törvények közvitára bocsátást kérik a civilek Ligia Deca minisztertől

2023. február 6. – 15:01

Másolás

Vágólapra másolva

Közvitát követelnek a civilek a tervezett oktatási törvényekkel kapcsolatban. A Declic felületén közzétett felhívást bárki alá is írhatja ugyanott, amennyiben egyetért azzal.

Azt írják, hogy egész Románia várja az új oktatási törvényeket, amelyekkel kapcsolatban korábban Ligia Deca miniszter azt ígérte, hogy közvitára bocsájtják, mielőtt a parlament elé terjesztenék. Állításuk szerint a miniszter azonban az utolsó pillanatban meggondolta magát, és úgy döntött, hogy „nem tartja tiszteletben a polgárok beleszólási jogát”.

Az indoklás szerint a Sorin Câmpeanu korábbi oktatási miniszter által benyújtott törvénytervezeteket az elmúlt hónapokban a kormánykoalíció párjainak szakértő elemezték és módosították. „Átlátható, nyilvános vita nélkül fennáll annak a veszélye, hogy a parlamenti szavazás végén olyan rossz törvények születnek, amelyek inkább a politikusok, mint a polgárok érdekeit szolgálják” – írják.

Úgy látják, közvita nélkül lehetőség van arra, hogy olyan jogszabály születik, ami lehetővé teszi az állami középiskoláknak, hogy szabadon megszervezhessék a saját felvételi vizsgáikat. Úgy érvelnek, hogy ez csak tovább ösztönözné a már amúgy is burjánzó magánóra piacot, és a rangos középiskoláknak lehetőséget adna, hogy diszkriminatív módon válogassák ki a tanulóikat.

Azt írják, itt az ideje, hogy Ligia Deca oktatási miniszter sürgősen közvitára bocsássa az oktatási törvényeket.

A kormánykoalíció január elején határozta meg az új oktatási törvény elfogadásának menetrendjét. Eszerint a koalíciós pártok szakértőinek a javaslataival kiegészülve február elsején mutatták be a kormánynak a tervezeteket, amelyeket február 15-ig már el is kellene fogadnia, hogy el tudják küldeni a parlamentnek. A törvényhozóknak pedig március 15-ig kell megvitatniuk az oktatási törvényeket, majd szavazniuk róluk.

Korábban a PNL és az PSD között volt is egy kis összezördülés a feszített tempó miatt. A PSD-s szakpolitikusok is halasztást szerettek volna kieszközölni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!