Lemondott tisztségéről a plágiumbotrányba keveredett oktatásügyi miniszter

2022. szeptember 29. – 21:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter csütörtök este a Facebookján jelentette be: lemond miniszteri tisztségéről. A szaktárca vezetőnek épp csütörtökön lett volna egy egyeztetése Nicolae Ciucă kormányfővel a plágiumvád nyomán kialakult helyzetről, de Cîmpeanu még a találkozó előtt bejelentette, hogy saját indíttatásból távozik.

„Saját magam döntöttem úgy, hogy lemondok az oktatási miniszteri posztról. Esély és egyben megtiszteltetés volt számomra, hogy elkezdhettem az oktatási rendszer megreformálását. (…) Rendkívül nehéz időszakban vállalkoztam arra, hogy jó irányba tereljem a dolgokat” – áll az általa kibocsátott kommünikében, ahol a fizikai jelenléttel történő oktatás melletti kiállásáról és a Művelt Románia nevű projektben vállalt mérföldkőiről is ír.

Cîmpeanu lemondása mögött az állhat, hogy Emilia Șercan újságíró a PressOne portálon közzétett cikkében, szeptember 26-án plágiummal vádolta, emiatt többször is tüntetéseket szerveztek ellene, az ellenzék pedig egyszerű indítványt nyújtott be.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, Emilia Șercan doktori disszertációk átvilágítására szakosodott újságíró Sorin Cîmpeanu esetében is súlyos csalásra bukkant rá. A volt oktatásügyi miniszter plágiumának története még 2006-ban kezdődött, amikor egy eredetileg 2000-ben megjelent egyetemi tankönyvben két másik szerző által írt szövegrészeket – összesen 13 fejezetet – sajátított el.

Şercan észrevételei szerint a jelenlegi oktatási miniszter mindössze annyit tett, hogy egy picit változtatott az alcímeken: „a mű fejezetcímeiben szereplő 117 szóból is mindössze ötöt változtatott meg” – írja az ankétot lefolytató újságíró, rámutatva, hogy a miniszter kisajátította a 13 fejezet szerzőségét, és az egyetemi kurzus megfelelő részeinek szerzőjeként adta ki magát. Az eredeti szerzők nevét a jelenlegi oktatási miniszter nevével helyettesítették a 2006-os kiadásban. Ezt a kiadást vizsgálva fedezte fel a plágiumot a PressOne szerzője, és az elkövetett csalást később kiadott nyomtatványokban is nyomon tudta követni, ugyanis a 2009-ben újra kiadott változatban is Cîmpeanu szerzőként jegyezte az említett fejezeteket.

A miniszter a kirobbant botrány után azzal védekezett, hogy a hátterében az új tanügyi reformok hátráltatási szándéka áll, de hogy a több millió gyermeket érintő tervezetek elfogadásának folyamata a személye ellen irányuló támadások ellenére sem áll le.

Cîmpeanu többször hangoztatta, hogy az újságíró képtelen megkülönböztetni az egyetemi hallgatók számára készült gyakorlatfüzetet a tudományos munkától. „Az egyetemi gyakorlati útmutató monogramokat, törvényeket, képleteket és sémákat, ábrákat és táblázatokat tartalmaz, amelyeket nem lehet és nem szabad megváltoztatni” – fejtette ki korábban a miniszter a vádakra reagálva.

Sorin Cîmpeanu 2020. december 23-tól volt az oktatási minisztérium vezetője.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!