Akár 20 évig is lehet valaki egyetemi rektor, ha megszavazzák az új tanügyi törvény tervezetét

2023. január 13. – 19:15

Másolás

Vágólapra másolva

A Ligia Deca miniszter által kidolgozott felsőoktatási törvénytervezet lehetőséget ad arra, hogy a hivatalban levő rektorok további 8 évig maradhassanak az egyetemek élén, függetlenül attól, hogy hány mandátumot töltöttek már be. Konkrétan azt írja elő, hogy egy személy legfeljebb két, négyéves cikluson keresztül töltheti be ugyanazon egyetem rektori tisztségét, és hogy „a jelenlegi ciklus végén” a felsőoktatási intézmények új vezető testületei a jelenlegi törvény alapján jönnek létre, írja az Edupedu alapján a G4Media.


A jogszabálytervezet, ha életbe lép, lényegében „lenullázza” az eddig rektori minőségben eltöltött időszakot. Az Edupedu szerint 10 rektor esetében, akik harmadik négyéves mandátumumkat töltik, ez azt jelenti, hogy összesen 20 évig vezethetnek egy egyetemet.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!