Harci ebek támadtak egy kutyát sétáltató nőre a bukaresti Malom-tónál

2023. február 17. – 14:36

Másolás

Vágólapra másolva

Két harci kutya támadt egy saját kutyáját sétáltató nőre kedden a bukaresti Malom-tónál, ahol januárban Ana Oros kutyatámadás áldozata lett. Az esetről a bukaresti állatvédelmi hatóság (ASPA) számolt be pénteken.

A Cane corso (olasz masztiff) fajtájú kutyák, egy nőstény és egy hím, kiszabadultak a gazdájuk udvarából. Az áldozat beszámolója szerint ahogy észrevették a kutyáját, azonnal szaladni kezdtek felé és megtámadták.A nő pánikba esett, és kutyájával együtt leugrott a gát alacsonyabban fekvő részére, a két harci eb azonban utánaugrott. A nő és kutyája úgy menekült meg, hogy sikerült visszaugorniuk, és az egyenként 50-60 kilogrammos testsúlyú masztiffok nem tudták követni őket.

Az esetnek szemtanúja is volt, aki hívta az 112-es számot. Az az állatvédelmi hatóság csapata csendőrök és rendőrök kíséretében befogta az állatokat és visszavitték őket a gazdájukhoz.

Mikrochipet csak az egyik kutyán találtak. A nem messze lakó gazdájukat veszélyes kutyák nem megfelelő tartásáért megbüntették, a mikrochip hiánya miatt azonban nem, mert, mint írták, ebben nem ők illetékesek. A kutya chipelésének elmulasztásáért 5000 lejes bírság járna.

A veszélyes kutyák tartására vonatkozó szabályok áthágásáért járó minimális büntetés, amennyiben azt a bírság kiszabásától számított 15 napon belül kifizetik, mindössze 50 lej, ami túl kis összeg ahhoz, hogy felelősségteljes kutyatartásra ösztönözze az állattulajdonosokat – hívta fel a figyelmet az ASPA.

A Cane corsót egyébként kiegyensúlyozott, gyerekekkel toleráns fajként jellemzik, inkább csak más kutyákkal szemben harciasak, főleg, ha erre képezik ki.

Januárban éppen a Malom-tó környékén halt meg Ana Oros, akit kutyafalka mart halálra futás közben egy közeli mezőn. Az eset ismét előtérbe helyezte a kóborkutyák rendezetlen helyzetét Romániában, kiderült, hogy az áldozat egy elkerítetlen magánterületen találkozott a kutyákkal, akik vélhetően egy szamártetemet őriztek, ezért támadtak, továbbá felmerült az is, hogy nem kóbor kutyák voltak, hanem harcra képzett ebek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!