Harci ebek támadtak egy kutyát sétáltató nőre a bukaresti Malom-tónál

2023. február 17. – 14:36

Másolás

Vágólapra másolva

Két harci kutya támadt egy saját kutyáját sétáltató nőre kedden a bukaresti Malom-tónál, ahol januárban Ana Oros kutyatámadás áldozata lett. Az esetről a bukaresti állatvédelmi hatóság (ASPA) számolt be pénteken.

A Cane corso (olasz masztiff) fajtájú kutyák, egy nőstény és egy hím, kiszabadultak a gazdájuk udvarából. Az áldozat beszámolója szerint ahogy észrevették a kutyáját, azonnal szaladni kezdtek felé és megtámadták.A nő pánikba esett, és kutyájával együtt leugrott a gát alacsonyabban fekvő részére, a két harci eb azonban utánaugrott. A nő és kutyája úgy menekült meg, hogy sikerült visszaugorniuk, és az egyenként 50-60 kilogrammos testsúlyú masztiffok nem tudták követni őket.

Az esetnek szemtanúja is volt, aki hívta az 112-es számot. Az az állatvédelmi hatóság csapata csendőrök és rendőrök kíséretében befogta az állatokat és visszavitték őket a gazdájukhoz.

Mikrochipet csak az egyik kutyán találtak. A nem messze lakó gazdájukat veszélyes kutyák nem megfelelő tartásáért megbüntették, a mikrochip hiánya miatt azonban nem, mert, mint írták, ebben nem ők illetékesek. A kutya chipelésének elmulasztásáért 5000 lejes bírság járna.

A veszélyes kutyák tartására vonatkozó szabályok áthágásáért járó minimális büntetés, amennyiben azt a bírság kiszabásától számított 15 napon belül kifizetik, mindössze 50 lej, ami túl kis összeg ahhoz, hogy felelősségteljes kutyatartásra ösztönözze az állattulajdonosokat – hívta fel a figyelmet az ASPA.

A Cane corsót egyébként kiegyensúlyozott, gyerekekkel toleráns fajként jellemzik, inkább csak más kutyákkal szemben harciasak, főleg, ha erre képezik ki.

Januárban éppen a Malom-tó környékén halt meg Ana Oros, akit kutyafalka mart halálra futás közben egy közeli mezőn. Az eset ismét előtérbe helyezte a kóborkutyák rendezetlen helyzetét Romániában, kiderült, hogy az áldozat egy elkerítetlen magánterületen találkozott a kutyákkal, akik vélhetően egy szamártetemet őriztek, ezért támadtak, továbbá felmerült az is, hogy nem kóbor kutyák voltak, hanem harcra képzett ebek.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!