Egy kocogó nőt marcangoltak halálra a kóbor kutyák Bukarestben

2023. január 21. – 12:37

Másolás

Vágólapra másolva

Január 21-én Bukarest 6. kerületében kutyák marcangoltak halálra egy nőt, aki futni indult a fővárosnak a Malom-tó nevű területén, tudósít a Hotnews. A bukaresti rendőr-főkapitányságot a 112-es segélyhívó számon értesítették arról, hogy egy, a tó környékén futó személyt kutyák haraptak meg. A helyszínre kisiető rendőrök megállapították, hogy a falka által megtámadott nő már nem él, és a holttestet beszállították a fővárosi törvényszéki orvosi intézetbe, hogy a halál pontos okát további bonctani vizsgálatok alapján állapítsák meg. A bekövetkezett haláleset körülményeinek kivizsgálása érdekében a bukaresti ügyészség nyomozást rendelt el.

A 43 éves nőt állítólag 2022 áprilisában ugyanazon a helyszínen támadták meg kutyák, és akkor kórházi kezelésre szorult. A hatóságok szerint az állatok az ott lakók kertjeiből jöttek elő, de mivel a tulajdonosok nem ismerték el, hogy ők volnának a gazdáik, a fővárosi állatrendőrség akkor begyűjtötte az ott tanyázó ebeket. Azóta azonban ismét ellepték a kóbor kutyák a területet.

A 6. kerületi polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint a nőt a mezőn találták meg a rendőrök, 270 méterre a legközelebbi háztól és 300 méterre a tó gátjától, amely Bukarest és Chiajna határán fekszik. A terület régen a termelőszövetkezethez tartozott, jelenleg három személy birtokában van – állítja a helyi hatóság.

A kerületi polgármesteri hivatal leszögezte: Bukarestben az egyetlen kóbor kutyák ellenőrzésére és begyűjtésére jogosult intézmény a városházának alárendelt állatfelügyeleti és -védelmi hatóság. Azt is leszögezik, hogy a 6. kerületi rendőrséghez az utóbbi időben nem érkeztek kóbor kutyák jelenlétére vonatkozó panaszok a jelzett környékről.

Frissítés: Időközben a sajtó felderítette az áldozat személyazonosságát is

Ana Oros Daraban szenvedélyesen szeretett túrázni, sportolni és futni - írja róla a Ziare.com. Maratonokon és különböző futóversenyeken vett részt, és tagja volt a Pro-Mont Bucharest Alpin Clubnak. A Nagybányáról származó, de Bukarestben élő nő a Pachamama nevű civilszervezetben is környezetvédő önkéntesként tevékenykedett. Elkötelezett természetjáróként több környezetvédő projektben – egyebek mellett a Verespatak megmentéséért szervezett maratonfutások megszervezésében – is szerepet vállalt.

Felsőfokú tanulmányait szülővárosában végezte, az Északi Egyetemen diplomázott, majd a Bukaresti Építőipari Műszaki Egyetemen (UTCB) doktorált, és jelenleg a bukaresti Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemen folytatta posztdoktori tanulmányait – derül ki a közösségi médián is látható nyilvános bemutatkozásából. Anának egy fia is van. A nő kollégái a Pro-Mont Bukarest Alpin Clubból a Facebookon bejelentették, hogy bemennek a törvényszéki orvostani intézetbe, hogy azonosítsák a holttestet.

Nem ez az első alkalom, hogy falkákba verődött gazdátlan ebek terrorizálják Bukarest egyes elhanyagolt részeit

Az elmúlt 17 évben két másik ember halt meg Bukarestben, miután kutyák támadtak rájuk az utcán.

2006 januárjában egy 68 éves japán férfi halt meg, miután megharapta egy kóbor kutya a Victoriei téren. A férfi egy cég romániai képviseletének korábbi vezetője volt, és a főváros központjában, a Titulescu sugárúton lévő házába tartott, amikor az épület udvarán megtámadta egy kutya, amely többször megharapta a lábát, és átlyukasztotta az egyik ütőerét. Sikerült elérnie az épület lépcsőházát, és segítségért kiabált, de a később a helyszínre érkező orvosok nem tudtak mit tenni.

2013-ban a Tei-tó közelében meghalt egy gyermek, akit szintén kutyák haraptak meg. A 4 éves kisfiú a nagymamájával és 6 éves bátyjával játszott a szabadban, ő nem élte túl a támadást, bátyját sikerült megmenteni.

Gabriela Firea családügyi miniszter, Bukarest korábbi szociáldemokrata főpolgármestere a 2020-ban megválasztott új városvezetést tette felelőssé a tragédiáért. Facebook-bejegyzésében azt írta: nem lehet véletlen, hogy – miután tíz évig nem történtek hasonló tragédiák – 2023-ban ismét falkákba verődött gazdátlan ebek terrorizálják Bukarest egyes elhanyagolt részeit. Firea azzal vádolta a főpolgármesteri hivatal állatvédelmi felügyeletét, hogy már nem viszi menhelyre, hanem másutt szabadon engedi a lakossági bejelentések nyomán begyűjtött gazdátlan állatokat.

Egy 2015-ben közzétett jelentés szerint Bukarestben két év alatt több mint ötvenezer gazdátlan ebet gyűjtöttek be az áruházak parkolóiból, parkokból és elhagyott telkekről, közülük legalább 26 ezret elaltattak.

A román parlament 2013 őszén fogadott el törvényt arról, hogy a hatóságok elaltathatják azokat a gazdátlan ebeket, amelyeket a begyűjtésüktől számított 14 munkanapig nem fogadnak örökbe. A parlamenti szavazásra egy héttel azután került sor, hogy a négyéves kisfiút halálra marcangolták a kutyák.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!