Szamártetemet őriztek egy cég udvarán, ezért támadtak Ana Orosra a kutyák Bukarest főpolgármestere szerint

2023. január 30. – 16:54

Szamártetemet őriztek egy cég udvarán, ezért támadtak Ana Orosra a kutyák Bukarest főpolgármestere szerint
A tragédia helyszíne a bukaresti 6. kerületben – Fotó: Sabin Cirstoveanu / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Átfogó chippelési, ivartalanítási és örökbeadási programot jelentett be hétfőn Nicușor Dan, Bukarest főpolgármestere azt követően, hogy több mint egy hete – vélhetően kutyák támadása miatt – meghalt Ana Oros futó. „Nem akarok találgatásokba bocsátkozni a felelősöket illetően” – jelentette ki, hozzátéve: az ügyben nyomoz a rendőrség, és az ő feladatuk az eset feltárása.

A főpolgármester elismerte, komoly gondok vannak Bukarestben, illetve egész Ilfov megyében a kutyákkal: a gazdátlanokkal és azokkal is, melyek kijárnak a telkekről, írja a G4Media. Dan szerint az emberek felelőtlensége oda vezetett, hogy az ebek nagyon elszaporodtak. Bejelentette, azt a receptet követik majd, ami külföldön már bevált: ivartalanítási és csippelési kampányt indítanak, megnövelik a menhelyek kapacitását és bátorítani fogják az örökbefogadást. Hozzátette: a gazdiknak nem kell félniük, büntetni csak azokat fogják, akik nem tesznek eleget a kötelességüknek.

Arról is beszélt, hogy a telektulajdonosokat kötelezni fogják, hogy kerítsék el a területeiket. A múlt szombati tragédia is egy vállalati tulajdonban lévő, elkerítetlen magánterületen történt. A főpolgármester szerint egy szamártetemet találtak a cég udvarán, vélhetőleg ezt őrizhették a kutyák, és a táplálékuk védelmében támadhattak.


Végül köszönetet mondott az eddigi munkában részt vevő civil szervezeteknek, valamint azoknak a bukarestieknek, akik kutyákat fogadtak örökbe, illetve segítették az örökbeadást. „Elég lenne, ha minden ezer bukaresti lakosból egy örökbe fogadna egy kutyát ahhoz, hogy kiürítsük a menhelyeket” – tette hozzá.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!