Erdélyben is kapható a Magyar Hang hetilap

2023. február 16. – 11:24

Másolás

Vágólapra másolva

Februártól Erdélyben is megvásárolható a magyarországi Magyar Hang hetilap. Lukács Csaba lapigazgató, újságíró a Marosvásárhelyi Rádiónak elmondta, mindig vágya volt a szerkesztőségnek, hogy a határon túl is elérhetővé tegyék az újságot. A döntésükhöz pedig erős motivációt jelentett az, hogy az Erdélyi Médiatér Egyesület decembertől megszüntette a nyomtatott kiadványait. Van olyan, jelentős magyar lakossággal rendelkező megye, például Szatmár megye, ahol egyáltalán nem jelenik már meg nyomatott magyar nyelvű újság. Mint írtuk, a Szatmári Friss Újság, amely egyébként nem az Erdélyi Médiatérhez tröszthöz tartozott, tavaly szeptembertől nem jelenik meg nyomtatott formában.

Lukács elmondta, azt tartja az Erdélyi Médiatér legnagyobb bűnének, hogy bár 7,5 milliárd forintnyi támogatást kaptak a magyar adófizetők pénzéből, meg sem próbáltak egy hatékony, önfenntartó irányba elmozdulni. Emiatt

újságírói műhelyek, szerkesztőségek mentek tönkre, melyek valószínűleg fennmaradtak volna és a mai napig működnének, ha nem jön a magyarországi felvásárlás, „a halálos ölelés Budapestről”.

Bár a nyomtatott kiadványok nehéz helyzetbe kerültek az utóbbi időben, Lukács szerint a Magyar Hang bebizonyította, hogy képes megállni a saját lábán. Az elmúlt öt évben „pártok, oligarchák és külföldi pénzek nélkül is” fenntartotta magát. „Nehéz mutatvány volt, de feltaláltuk a fapados újságírást” – magyarázta Lukács, azaz kis költségvetéssel működnek, nem költenek például céges autókra vagy mobiltelefonokra.

A Magyar Hang egyelőre hipermarketekben kapható, a Tabac Xpress üzletekben, de a tervek szerint hamarosan megvásárolható lesz majd a nagyobb MOL-kutaknál is, és nyártól elő is lehet majd fizetni a postán keresztül. A lap egyébként Romániában is ugyanannyiba kerül, mint Magyarországon, a 790 forintnak megfelelő 10 lejért lehet megvásárolni.

A lapigazgató azt is elárulta a media1.hu-nak, hogy további külföldi bővülést is terveznek, már tárgyalnak a szlovákiai terjesztés beindításáról is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!