Megszűnik a Szatmári Friss Újság, Szatmár megye egyetlen magyar nyelvű nyomtatott napilapja

2022. augusztus 30. – 18:31

frissítve

Megszűnik a Szatmári Friss Újság, Szatmár megye egyetlen magyar nyelvű nyomtatott napilapja
Fotó: Olvasói fotó / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője, Turos Lóránd tulajdonában levő újság dolgozói hétfőn tudták meg, hogy szerdától már nem lesz állásuk.

A Szatmári Friss Újság utolsó nyomtatott lapszáma augusztus 31-én jelenik meg, az online verzió azonban tovább működik. A szerkesztőség tagjaival folytatott háttérbeszélgetéseink során megtudtuk: mindenkit váratlanul ért a hétfőn délben tett bejelentés. A lap munkatársait megdöbbentette a döntés, többen kerültek kétségbeejtő anyagi helyzetbe az állásuk – lényegében egyik napról a másikra történt – megszűnése miatt.

„Ez nekünk óriási pofon, mindketten itt dolgozunk, arról nem is beszélve, hogy a nyakunkba vettünk egy lakáshitelt. Most a sírás-kétségbeesés-pánik-pici világosság az alagút végén érzések váltják egymást. A legrosszabb, hogy tegnap tudtuk meg, hogy a mai az utolsó munkanapunk. Fel sem fogjuk így hirtelen. Bármilyen gond miatt is szüntetik meg a lapot, az nem vasárnap történt, hogy hétfőn úgy keljen fel a tulaj, hogy bezár a bazár. Ha kicsi empátia lenne a vezetőségben, ezt nem így rendezi” – fakadt ki Virág-Szabó Andrea, aki férjével együtt évek óta tördelőszerkesztőként dolgozott a lapnál.

„Szabadságon vagyok, és tegnap azzal hívtak fel, hogy már vissza se menjek dolgozni. Ez nagyon kellemetlenül érint minket anyagi szempontból”

– mondta érdeklődésünkre Pesek Attila, aki szintén évek óta dolgozott a sportrovat szerkesztőjeként a magát „családi napilapként” hirdető újságnál.

Hogy a Friss Újság háza táján gondok vannak, néhány hónapja már eléggé nyilvánvaló volt, a szatmári olvasók tavasz óta találgatják, mi történhet a háttérben. Márciusban, gazdasági okokra hivatkozva menesztették a főszerkesztőt, Elek Anikót, aki tizenhat évig vezette a szerkesztőséget. Ugyanakkor felmondtak a webszerkesztőnek és a reklámosztályon is leépítéseket léptettek életbe. A rá következő hetekben további három újságíró mondott fel. Júniustól pedig megszűnt a szombati lapszám.

Szerettük volna megszólaltatni a lap tulajdonosát, Turos Lórándot is, aki az RMDSZ szenátusi frakciójának a vezetője, azonban nem válaszolt a telefonhívásunkra. Turos egyik cége, a Friss Press Kft. 2020 januárjában vásárolta meg a kiadói jogokat. A politikus két és fél éve azt nyilatkozta, hogy „meg akarja erősíteni a lapot”, ugyanakkor a szerkesztőségi munkába nem akar beleszólni. Elmondta: a saját feladatának azt tekinti, hogy – a főszerkesztővel konzultálva – gazdasági egyensúlyt teremtsen, így támogatva a szerkesztőség munkáját.

Balázsi István kiadóvezetőt viszont sikerült elérnünk telefonon, azonban egyelőre nem kívánt részletekkel szolgálni.

„Nem szeretnék nyilatkozni, a holnapi lapszámban megjelentetünk majd egy közleményt, csak utána”

– zárta rövidre a beszélgetést az igazgató. Azt az információnkat azonban megerősítette, hogy valóban az augusztus 31-iei lesz az utolsó nyomtatott lapszám, az online verzió viszont megy tovább.

„Nagy valószínűséggel az utolsó nyomtatott lapszámot írjuk éppen, de beton biztosat csak ma este tudok mondani, lesz egy megbeszélés, majd azután” – nyilatkozta a Transtelex kérdésére Szabó Kinga Mária főszerkesztő, aki elárulta: őt is hideg zuhanyként érte a hír, amiről csak hétfőn délben értesült.

Az okokat firtató kérdésünkre elsősorban anyagi természetű problémákat sorolt fel. „Folyamatosan megy fel mindennek az ára, nagyon megdrágult a papír, és megnőttek a nyomdaköltségek is. Ilyen gondok nemcsak nálunk vannak, láthatjuk például, hogy Magyarországon is sorra szűnnek meg a lapok. Míg ezelőtt egy évvel 8-9 ezer euróba került a havi nyomtatás, az utolsó két hónapban az előállítási költségeink elérték a 15 ezer eurót. És vannak olyan előrejelzések, melyek szerint októbertől további 25-26 százalékos drágulással kellene számolnunk. Mindemellett szeptember 5-től beszünteti a tevékenységét a debreceni nyomda, ahol eddig nyomtattuk az újságot” – magyarázta a főszerkesztő. Ő egyébként szintén úgy tudja, hogy az online Friss Újság, azaz a frissujsag.ro tovább működik. Szabó úgy vélte, négy, esetleg öt újságíróval folytatják tovább a munkát a már csak interneten elérhető lapnál.

Szatmár megyében más magyar nyelvű nyomtatott újság nem működik, mióta nyolc évvel ezelőtt megszűnt a Szatmári Magyar Hírlap. Online hírportál viszont van: a szatmár.ro.

Négyezer példányban fogyott

Bár az elmúlt néhány évben, az online újságírás terjedésével, visszaszorult a kereslet a nyomtatott kiadványok iránt, a Friss Újság olvasottsága nem mondható különösebben rossznak. Naponta 5 ezer példányt nyomtattak, ebből 4 ezret is el is tudtak adni, túlnyomó többségben előfizetőknek. Az előfizetők közel négyötöde pedig vidéki olvasó volt, sokan olyan, falun élő idős emberek, akik számára nem elérhetőek az online újságok. A lapnak korábban, még az internetes újságírás elterjedése előtt 8-9 ezer körül volt a napi eladása.

A legutóbbi időszakban egy havi előfizetés 35 lejbe került, szabad árusításban pedig 1,9 lej volt egy újság, kivéve azt a lapszámot, amiben a tévéműsort közölték, ez 2,4 lejbe került.

„Mondtam néhány hűséges, idősebb olvasónknak, hogy megszűnik a lap szeptembertől. Meg voltak döbbenve és el voltak keseredve, volt olyan is, aki elsírta magát. Azt kérdezgették, hogy akkor ők most hogyan fognak tájékozódni, hiszen se számítógépük, se okostelefonjuk nincsen, és nem is értenek az ilyesmihez” – számolt be a tapasztalatairól az egyik volt lapmunkatárs.

A Friss Újság volt dolgozói közül többen is azt nyilatkozták, hogy a problémák hátterében elsősorban a hiányos menedzsmentet látják, főként a kiadóvezetők tevékenységét találták elégtelennek. Mint kifejtették, évek óta nem volt egy szakmai szempontból megfelelő vezetője a csapatnak, nem volt egy határozott irányvonal, „annyi volt a lényeg, hogy valahogy jelenjen meg az újság egyik napról a másikra, a minőség nem igazán számított”, állították többen is. Mindannyian fájlalták ugyanakkor, hogy megszűnik a megye egyetlen magyar nyelvű lapja. Pláne olyan körülmények között, hogy az RMDSZ „nyeregben van”, a szövetség vezeti mind a Szatmár megyei, mind a szatmárnémeti városi önkormányzatot, az RMDSZ-nek rengeteg polgármestere van a megyében, ráadásul „óriási összegű magyarországi támogatások” is érkeznek.

„Nem hiszem azt, hogy nincs szükség nyomtatott újságra, azt tapasztalom, hogy sokan keresik. Más dolog az, hogy a huszonegyedik században nem szabad olyan újságot szerkeszteni, mint az elmúlt században” – nyilatkozta megkeresésünkre Elek György újságíró, aki a főszerkesztő távozását követően mondott fel még tavasszal.

„Olvasmányos cikkeket kell közölni, amelyek nem találhatók meg interneten. Sajnos, elég sok probléma van az oktatás-neveléssel, ennek már jelennek meg a következményei. Irodalmárok, magas szintű műveltséggel rendelkező politikusok állítják, hogy ők már évek óta nem olvasnak nyomtatott kiadványokat. Közben viszont támogatnak kampánycélú, propaganda kiadványokat, mert valahol mégis úgy gondolják, hogy ez is egy fontos lehetőség a politikai üzenetek célbajuttatására. Legalább ennyit kellene foglalkozni a neveléssel és a kultúrával is” – fejtette ki.

A lap megszűnésével kapcsolatos értesülésekre szerettük volna reagáltatni Pataki Csabát, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének elnökét, a Szatmár Megyei Tanács elnökét, valamint Kereskényi Gábort, Szatmárnémeti polgármesterét, a városi RMDSZ-szervezet elnökét is, azonban nem válaszoltak telefonos megkeresésünkre.

Frissítés: Balázsi István kiadóvezető szerdán egy közleményben jelentette be a nyomtatott lap megszűnését, gazdasági okokra hivatkozva. Ebből idézzük:

„Három hónappal a szombati lapszám megszüntetését követően az azóta csak súlyosbodó energiapiaci változások, a folyamatosan emelkedő papír- és nyomdaipari költségek újabb kényszerhelyzetbe hoztak: szeptember 1-jétől meg kell szüntetnünk a nyomtatott Szatmári Friss Újságot.

Ez irányú döntésünket nagyban befolyásolta az is, hogy szeptember 5-étől bezárja kapuit a debreceni nyomda, ahol az újságot eddig nyomtatták, és egy nyomdaváltás, valamint az október elejére már bejelentett 25%-os papíráremelés olyan kiadásokat körvonalazott, amelyeket már nem lehetett bevállalni egy 5000 példányszámú napilap esetében”.

A Szatmári Friss Újság elődjének tekinthető lap az 1968-as megyésítést követően jelent meg és Szatmári Hírlap néven működött a rendszerváltásig. 1990 januárjától Szatmári Friss Újság néven működött tovább, kezdetben az ott dolgozók váltak részvényesekké, majd egy helyi vállalkozó tulajdonába került. 2004-ben megvásárolta az osztrák tőkéjű Inform Media Kft. 2005-től pedig versenytársa is akadt a Friss Újságnak, helyi vállalkozók ekkor alapították meg a Szatmári Magyar Hírlapot, amely 2014 augusztusáig működött. Az RMDSZ-közeli Hírlap megszüntetését akkor anyagi okokkal indokolták a tulajdonosok.

A Friss Újságnál 2012-ben ismét tulajdonosváltás volt, ekkor vásárolta meg a helyi vállalkozók kezében levő Trade Holding Kft. a lapot, majd adta tovább 2020-ban Turos Lóránd már említett, Friss Press Kft. nevű cégének. Értesüléseink szerint két és fél évvel ezelőtt magyarországi, FIDESZ-közeli vállalkozók is érdeklődtek a vásárlás iránt, azonban végül nem nekik sikerült megvenniük a lapot.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!