Gergely Zoltán változtat a Petőfi-szobortervén, de megtartja az eredeti koncepciót

2023. február 9. – 11:48

Gergely Zoltán változtat a Petőfi-szobortervén, de megtartja az eredeti koncepciót
Gergely Zoltán nyertes pályamunkája – Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

Másolás

Vágólapra másolva

Csak olyasmit változtat a Petőfi-szobortervén, ami az alapötletét segíti, mondta el a Krónikának Gergely Zoltán kolozsvári szobrászművész, aki szerint pozitív irányt vett a sepsiszentgyörgyi emlékmű ügye, de a szoboravatás július 31-ére kitűzött határideje nem tartható.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat hétfőn jelentette be, hogy mégsem ír ki új pályázatot a Petőfi-szoborra, hanem arra kéri Gergely Zoltánt, a pályázat nyertesét, hogy módosítsa a pályaművét.

„A döntés célja az, hogy Sepsiszentgyörgy Önkormányzata olyan szobrot állíthasson, amely hitelesen ábrázolja Petőfi Sándort. A városvezetés fontosnak tartja, hogy a köztéri alkotás elnyerje a lakosság tetszését, hogy mindenki magáénak érezhesse a költőóriás örökségét, ezért figyelembe veszi a megfogalmazott igényeket, de a zsűri döntését nem írja felül. Tárgyalásokat kezdeményezett tehát a nyertes pályamű beküldőjével, Gergely Zoltán szobrászművésszel annak érdekében, hogy a művészi, alkotói szabadság korlátozása, csorbítása nélkül közelítse a közvélemény, az építő jelleggel bírálók álláspontját az elkészítendő szoborhoz” – fogalmazott a közlemény.

Gergely Zoltán a Krónikának elmondta, pozitívumként ítéli meg, hogy nem kell olyan kompromisszumot vállalnia, vagy olyasmit elkészítenie, amit nem szeretne. Hozzátette, teljes felelősséggel és szakmai tudással áll hozzá a feladathoz, és reméli, hogy jó szobrot fog készíteni. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Petőfi-figurát illető alapkoncepciója, amiről korábban is beszélt, változatlan, és csak olyasmit változtat a szoborterven, ami segíti az alapötletét.

Sepsiszentgyörgyön július 31-ére, Petőfi Sándor halálának évfordulójára tervezték a szoboravatót, de Gergely Zoltán szerint ez a határidő nem tartható, mert a pályázat eredményhirdetése óta eltelt időszakban egyáltalán nem haladhatott a munka.

Sepsiszentgyörgy önkormányzata december 10-én jelentette be, hogy új pályázatot írnak ki a Petőfi-szoborra, mert Gergely Zoltán nyertes pályamunkája számos kritikát kapott a helyiektől. A döntésre reagálva a zsűri tagja, Vetró András szobrászművész kifogásolta, hogy a városvezetés döntőbírói pozícióba emeli a közvéleményt azzal, hogy új pályázat kiírását tervezi.

A Petőfi-szoborra kiírt pályázatot és ez erdélyi köztéri szobrászat helyzetét járta körbe a februári Transtelex Dialóg, amelyen részt vett Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere is, illetve Bartha József vizuális művész, díszlettervező, Kispál Ágnes-Evelin vizuális művész, a sepsiszentgyörgyi MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér alapítója, vezetője és Székely-Sebestyén György művészettörténész, a kolozsvári Quadro-galéria vezetője.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!