Klaus Iohannis a belügyminiszter plágiumügyéről: Valóban vannak problémák

2023. február 9. – 12:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Valóban vannak problémák Lucian Bode doktori címével kapcsolatban, és ezeket nagyon komolyan kell venni, jelentette ki csütörtökön Klaus Iohannis. Az államfő hozzátette, meggyőződése, hogy mind a Nemzeti Liberális Párt (PNL), mint a belügyminiszter megvizsgálják az ügyet és annak politikai hatásait. „Bízom benne, hogy legkésőbb a kormányfőcseréig világos döntés születik” – mondta az Agerpres szerint.

Az elnököt az Európai Tanács csütörtöki brüsszeli ülése előtt faggatták a témáról az újságírók. Azt kérdezték tőle, kérte-e a belügyminisztertől, hogy „lépjen hátra”, miután a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) etikai bizottsága megállapította, hogy a doktori dolgozatával kapcsolatos plágiumvádak többsége megalapozott.

Az újságírók Iohannisnak egy 2021-es nyilatkozatára utaltak a kérdéssel, akkor ugyanis az elnök azt mondta: a „plágium a szellemi tulajdon ellopásának minősül, és egy demokratikus országban elfogadhatatlan, ha az ezzel vádolt személyek nem lépnek egyet hátra”.

A kormányfőcsere, amikor a PNL és a PSD egyezsége értelmében Marcel Ciolacu veszi át Nicolae Ciucă helyét a Victoria-palotában, májusban esedékes. A váltás közeledtével egyre nő a feszültség a PNL-ben és a szintén plágiummal vádolt Nicolae Ciucă támogatottsága meginogni látszik.

Ciucă: A kormányfőváltásig meghozzák a döntést

A Nemzeti Liberális Párt a kormányváltásig dönt Lucian Bode belügyminiszter ügyében – jelentette ki csütörtökön Nicolae Ciucă. A miniszterelnök azt mondta, helyesnek és természetesnek tartja az államfő nyilatkozatát, és egyetért vele. Az ügyet a párton belül fogják megtárgyalni, és a kormányfőváltásig meghozzák a döntést Lucian Bodéval kapcsolatban – szögezte le a kormányfő.

Arra a kérdésre, várhatók-e minisztercserék még a kormányváltás előtt, Ciucă azt válaszolta: a minisztercseréket nem jelentik be előre, hanem egyszerűen végrehajtják.

A belügyminiszter elutasítja a plágiumvádakat

Lucian Bode belügyminiszter a News.ro-nak azt mondta, ő és a PNL úgy fog dönteni, hogy ne befolyásolja a párt „imázsát vagy útját”, de ne is adjon „elégtételt a hazugságoknak és félretájékoztatásoknak”.

Arra a kérdésre, hogy miniszter és a PNL főtitkára marad-e, Lucian Bode így válaszolt: „A PNL fogja eldönteni, hol és milyen pozícióban vagyok a leghasznosabb, tekintettel 2024-re”.

Bode elutasítja a doktori dolgozatával kapcsolatos plágiumvádakat. Csütörtökön azt mondta, Romániában csak egyetlen intézmény jogosult javaslatot tenni a doktori cím odaítélésére vagy visszavonására, és ez az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU).

A belügyminiszter február 2-án újabb pert indított a Babeș–Bolyai Tudományegyetem ellen, amellyel az egyetem etikai bizottságának doktori dolgozatával kapcsolatos plágiumítéletét szeretné megsemmisíteni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!