Forrong a liberális párt, a májusi kormányfőcsere Ciucă számára nem sok jót tartogat

2023. február 1. – 18:00

Forrong a liberális párt, a májusi kormányfőcsere Ciucă számára nem sok jót tartogat
Nicolae Ciucă miniszterelnök a 2022-es év utolsó kormányülésén a bukaresti Victoria-palotában – Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Fulmináns volt a politikai felemelkedése, de a bukása is meredek lehet: miközben vészesen közeledik a május, amikor a jelenlegi román kormányfőnek, Nicolae Ciucănak tokkal-vonóval át kell adnia helyét a szociáldemokrata elnöknek, egyre gyakoribbak azok a hírek is, mely szerint párton belül is komoly feszültségek vannak. Ciucă korábbi hívei kezdenek elszivárogni mellőle, és gyenge vezetői képességei, illetve plágiumügye miatt egyre többen úgy látják, nem ő a jövő embere. A liberálisok tehát egy új lídert keresnek éppen maguknak, és próbálják menteni a menthetőt, hogy minimális veszteséggel kezdhessék a következő periódust, amikor már szociáldemokrata lesz a miniszterelnök. A két koalíciós partner között egyébként már javában dúl az adok-kapok, annak ellenére, hogy időnként kamerák elé állva, mosolyogva jelentik be, minden a legnagyobb rendben zajlik. Az RMDSZ mindeközben próbálja nem felhívni magára a figyelmet, sosem lehet tudni, hogy ebben a feszült hangulatban, hol pattan el a húr.

„Hagyják abba a párton belüli harcot” – szólította fel liberális párttársait Nicolae Ciucă többször is az elmúlt periódusban, azonban ha az újságírók rákérdeztek, akkor csak hárítás volt a válasz, vagy olyasmi, hogy nincs miért aggódni, minden rendben van, készülnek a nagy helycserére. A marakodások mégsem csitulnak, hiába könyörög Ciucă, mert közeledik az a pillanat, amikor a Nemzeti Liberális Párt elveszíti miniszterelnökét, és a szerény százalékok a közvélemény-kutatásokban nem sok jót ígérnek.

A májusi csere, amikor a PNL és a PSD által aláírt jegyzőkönyv szerint Marcel Ciolacu veszi át Nicolae Ciucă helyét a Victoria-palotában, két fontos tárcát is érint: a közlekedési és a pénzügyminisztériumot, de nem kerüli el a kormány főtitkárságát sem. A két párt közötti egyezség arról szól, hogy a PNL átveszi a miniszterelnök-helyettesi tárcát, a közlekedési minisztériumot, a pénzügyminisztériumot és a kormányfőtitkárság vezetését. A PSD pedig a Beruházási és Európai Projektek Minisztériumát, az Igazságügyi Minisztériumot és a Miniszterelnöki Kancellária koordinációját működteti.

Annak ellenére, hogy mindkét fél hangsúlyozza, a rotáció a korábban leszögezett egyezség szerint fog történni, ez egyáltalán nem biztos, lévén, hogy a Szociáldemokrata Párt számára a közlekedésnek nagy tétje van, különösen a választási kampányban, amikor minden egyes elkészült autópálya-kilométer átadása alkalmával rendezhetnek egy szalagvágó eseményt. Vagyis vinnék a miniszterelnökséget, de megtartanák a közlekedési minisztériumot is.

Érthető, hogy miközben ezek a tárgyalások nehezen haladnak, a kormányfői presztízsét lassan-lassan felemésztő politikus leváltását a pártelnökségi tisztségből is kezdik megszervezni. Az információt a Szabad Európa a Lucian Bodehoz közel álló liberális politikusoktól szerezte meg, akik elmondták, hogy Rareș Bogdan, Iulian Dumitrescu és Dan Motreanu egy szatmárnémeti találkozót követően kezdtek el szervezkedni.

Valószínűleg erre a táborra utalt a jelenlegi miniszterelnök a párt vasárnapi snagovi találkozóján, amikor felszólította őket, hogy „hagyják abba a párton belüli harcot” – írja a G4media.

Mi történt Szatmáron?

Január elején a Nicolae Ciucă leváltását szorgalmazó PNL-s politikusok egy titkos megbeszélést szerveztek, amelyen fontos párttagokat akartak maguk mellé állítani. Adrian Cozma (a szatmári szervezet elnöke) és Robert Sighiartău alelnök (mindketten közel állnak Rareș Bogdanhoz) révén meghívták néhány párttársukat erre az informális találkozóra, és elég sokan el is mentek. az erdélyi szervezetek közül a szatmárin kívül a temesvári és a brassói képviseltette magát, azonban a két legbefolyásosabb erdélyi liberális vezető, Emil Boc és Ilie Bolojan távol maradtak.

A Szabad Európa telefonos megkeresésére Bogdan Rareș tagadta, hogy a Ciucă leváltása lett volna a fő témája a találkozónak, és azt hangoztatta, meggyőződése, hogy a májusi rotáció nem lesz hatással a párt csúcsvezetésére.

„Alakulatunk az elmúlt években mindig belső feszültségek miatt veszített, legyen szó Ludovic Orbanról vagy az őt követő Florin Cîțuról. A PNL-nek soha nem a PSD-vel folytatott harc ártott, hanem azok a szervezeten belüli nézeteltérések, amelyek miatt nem sikerült előrelépni. Támogatom a rotációt, vegye át a PSD a miniszterelnöki tisztséget. A PNL-nek pedig nem kellene az elnöki mandátum lejárta előtt kongresszust tartania” – tette hozzá Bogdan.

Ennek ellenére a Szabad Európa olyan üzenetekhez, sms-ekhez jutott, amelyekből egyértelműen kiderül, hogy legalábbis a Rareș Bogdan közvetlen környezetében lévő liberálisok folyamatosan kritizálják a pártelnököt, és nem rejtik véka alá véleményüket azzal kapcsolatban, hogy a tábornok-politikusnak meg vannak számlálva a párt élén töltött napjai.

Egy miniszterelnök, akit senki sem vesz komolyan

Már mindennapossá vált, hogy Ciucă tekintélyét folyamatosan aláássa koalíciós partnere. Marcel Ciolacu már régóta úgy lép fel, legalábbis a nyilvános szereplések alkalmával, mint aki megmondja a miniszterelnöknek, hogy a különböző helyzetekben hogyan kell eljárni, milyen döntéseket kell meghozni. És az sem volt ritka, hogy a PSD olyan döntéseket jelent be, amelyeket a PNL kénytelen végrehajtani a koalícióban lefolytatott előzetes vita nélkül. Ez történt például a PSD egyoldalúan bejelentett döntésével, miszerint a minimálbért 2550 lejről 3000 lejre emelik.

De felidézhetnénk számos más történetet különböző párton belüli politikusokkal kapcsolatosan, akik fityiszt mutattak többször is a vezetőjüknek, illetve ott van Tánczos Barna esete is, amikor hiába szólította fel a környezetvédelmi minisztériumot a kormányfő, hogy oldja fel a Blue Air zárolt számláit, mert a tárcavezető ezt nem tette meg.

Mindebből az derül ki, hogy Nicolae Ciucăt nem tekintik olyan vezetőnek, akinek esélye lenne a liberális pártot előrevinni, és végképp nem látják alkalmasnak arra, hogy az elnökválasztásokkor a párt államfőjelöltjeként lépjen fel.

Még ha a kérdést hivatalosan nem is vitatták meg eddig a pártértekezleteken, zárt ajtók mögött jelen van, és egyre hangsúlyosabb a vélemény különösen abban a csoportban, amely nem értett egyet azzal, hogy Ciucăt ültesse a kormányfői és pártelnöki székbe Iohannis.

„Reálisan kell gondolkodnunk, jelenleg a liberális pártnak komoly gondjai vannak a nem megfelelő vezetői kompetenciákkal rendelkező elnöke miatt. Nem vagyok meggyőződve arról, hogy Nicolae Ciucă volna az a húzóerő, amely ki tudja rángatni a pártot ebből hullámvölgyből, és arról végképp nem, hogy ő volna a legmegfelelőbb ember az államfői tisztség betöltésére. De még van egy kis időnk az ilyen irányú döntések meghozatala előtt, hogy végiggondoljuk, milyen irányba szeretnénk haladni” – mondta el a PNL egyik forrása.

Van azonban a liberális alakulaton belül egy Iohannishoz közel álló csoport, amely az államelnök iránti lojalitásból kifolyólag Ciucăt támogatja, még akkor is, ha tisztában van azzal, hogy a kormányfő plágiumügye nagy sebezhetőséget jelent, és erre ráhajt majd a PSD, de az összes többi ellenzéki párt is a választási kampány során.

Közeledik tehát a május és a rotáció pillanata, amely alkalmat ad arra is, hogy felidézzük a PNL hagyományos eljárását abban az esetben, ha a párt elnöke elveszíti a miniszterelnöki pozíciót. Azonnal leváltják. Ez történt Ludovic Orban és Florin Cîțu esetében is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!