Újabb incidens mutatja, hogy a kóbor kutyák problémája Kolozsvár környékén továbbra is fennáll

2023. február 8. – 10:21

Másolás

Vágólapra másolva

Ha a belvárosban nem is, a Kolozsvár környéki településeken továbbra is problémának számít az ivartalanított kóbor kutyák szaporodása. Az elmúlt hétvégén például egy kolozsvári nőre, kislányára és a pórázon vezetett kutyájukra támadt egy kóbor kutya a Feleki-tetőn.

„Én is, mint sokan közületek, nagyon vártam a havat. De nem is annyira magam miatt, mint inkább a gyerekek öröméért. Vasárnap ezért kimentünk szánkózni a Feleki-tetőre, vittük magunkkal a kutyánkat is” – osztotta meg történetét egy nő a Clujul Civic Facebook-csoport tagjaival, melyet később az egyik helyi portál is szemlézett.

A nő szerint a kirándulás akkor vált rémálommá, amikor a távolból egy nagy fekete kóbor kutya érkezett, aki csakhamar a kutyájukra ugrott és összeverekedtek. A nő és kislánya nem sebesültek meg, a kutyájuk viszont igen. A nő elmondása szerint azonnal telefonált a 112-es segélyhívón, a helyszínre kiérkeztek a csendőrök, akik utólag értesítették, hogy befogták az állatot.

A ziarulfaclia.ro helyi portál szerint tavaly 303 személyt láttak el kutyaharapás miatt a kolozsvári sürgősségi osztályokon, közülük hat embert kellett beutalni. A portál szerint a kutyákkal történő incidensek száma valószínű sokkal magasabb, mert ezek csak a hivatalos számok.

A Transtelexnek olvasóink is beszámoltak arról, hogy a Kolozsvár melletti Kisbács település határában futás közben gyűlt meg a bajuk a kutyákkal. A barátnőjével kocogni induló Erika a bácsi erdő felé tartott – vagyis a következő falu, Nádaspapfalva felé vezető út szélén haladt –, amikor egy 5 fős kutyacsapat ugatva rájuk rontott. Szerencséjükre épp akkor ért oda két másik futó is, így némiképp kiegyensúlyozottabbak lettek az erőviszonyok, és a kutyák végül csak a nyomukba eredve, kvázi visszakísérték őket a házakig. Elmondásuk szerint nem kóbor kutyák voltak, hanem az egyik háztól engedték őket szabadon. Olvasónk szerint vélhetően ezeknek a kutyáknak volt köszönhető, hogy bár korábban többen is kocogtak azon a részen, egy idő után mindenki eltűnt és más helyet keresett magának a sportoláshoz. Egy másik olvasónk meg egyenesen arról számolt be, hogy vélhetően ugyanez a kutyafalka támadt rá, és az egyik kutya meg is harapta – de szerencsére komolyabb sérülése nem lett, csak oltásokra kellett járnia.

„Kisbácsban ritkán történik súlyos eset, de ha valaki feljelentést tesz, akkor legfennebb egy héten belül befogják az állatot” – nyilatkozta a polgármester a fentebb említett portálnak.

Az elöljáró szerint körülbelül 5 éve szerveznek ivartalanítási akciókat, egy nagyobb szabású beavatkozást épp néhány hete hajtottak végre, amikor több mint 2000 kutyát ivartalanítottak, kóbor- és házikedvenceket egyaránt.

A polgármester szerint néhány éve és tavaly történt egy-egy kivételes eset, amikor egy személyt megharapott egy kutya, azon kívül nem voltak ilyen incidensek.

A kolozsvári portál értesülései szerint Pataréten február 3-án a megyei és helyi önkormányzat, valamint a civil szféra képviselői kivonultak a pataréti telepre, hogy felmérjék a kutyaállományt, itt körülbelül 500 kutyát azonosítottak. Az ebek egy része el van látva chippel és ivartalanítva is vannak, a többségük azonban nem.

A kóbor kutyák témája azután vált ismét forró témává a közszférában, miután Bukarest egyik külvárosi részén egy 43 éves nő halt meg tragikus körülmények között: kocogás közben kutyák támadták meg, és perceken belül elvérzett, mert a combartériáját átharapta az egyik eb.

A Transtelexnek korábban nyilatkozó állategészségügyi dolgozó is megerősítette, hogy rengeteg gazda a mai napig fittyet hány a törvényekre, nem ivartalanítják a kevert fajú ebeket, emiatt van az, hogy időnként újra és újra túlszaporodnak a kutyák, ezzel párhuzamosan nő az incidensek száma is. Kolozsváron például 2022-ben egyetlen kutyatulajdonost sem szankcionáltak nem megfelelő állattartás miatt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!