Tüntetést szervezett a Declic, a plágiumbotrányba keveredett belügyminiszter menesztését kérték Iohannistól

2023. január 19. – 11:15

Másolás

Vágólapra másolva

Tüntetést szervezett a Cotroceni-palota elé csütörtökön a civil aktivistákat tömörítő Declic Közösség, ahol Lucian Bode plágiumbotrányba keveredett belügyminiszter menesztését követelték. A helyszínen elénekelték a plágium himnuszát, a „Plagiamus Igitur”-t.

Az aktivisták sajtónak küldött korábbi közleményében leszögezték, hogy ezzel az akcióval Klaus Iohannis államfőt szólítják fel, hogy indítványozza a belügy vezetőjének menesztését azután, hogy a Babeș-Bolyai Tudományegyetem etikai bizottságának vizsgálata során beigazolódott a miniszter doktori dolgozatával felmerülő plágiumvádak többsége.

A Declic szerint az akcióra azért van szükség, mert 2022 októberében Klaus Iohannis zéró toleranciát hirdetett a plágiummal szemben és ekkor kifejtette, hogy ez nem csak a múltbéli esetekre vonatkozik. Szerintük az, hogy Bode miniszter ügye felett „eltekintenek”, azt bizonyítja, hogy az államfő „lélekprojektje” nem az iskolakerüléssel foglalkozó „Művelt Románia”, hanem a „Plagizáló Románia” program.

Lucian Bode plágiumügyével kapcsolatban a legújabb fejlemény, hogy a Szilágy Megyei Törvényszék elutasította a politikus azon kérelmét, hogy függesszék fel a BBTE határozatát, amely alapján a testület másodszor is kielemezte a doktori dolgozatát.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!