Iohannis zéró toleranciát hirdetett a plagizálókkal szemben

2022. október 3. – 13:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az új oktatási törvényeknek egyértelmű előírásokat kell tartalmazniuk a plágium megelőzéséről és büntetéséről, jelentette ki hétfőn Klaus Iohannis államfő, aki hétfőn részt vett a bukaresti Ion Mincu Építészeti és Urbanisztikai Egyetem tanévnyitó ünnepségén.

Az Agerpres beszámolója Iohannis beszédében rámutatott, mélyreható reformra van szükség az oktatási rendszerben, amelyet a 21. század igényeihez és az európai értékekhez kell igazítani. Utóbbiak közül kiemelte az akadémiai etika és integritás garantálásának fontosságát. „Ehhez zéró toleranciára van szükség a plágiummal szemben, és az új oktatási törvényeknek egyértelmű rendelkezéseket kell tartalmazniuk e mérgező jelenség megelőzéséről és szankcionálásáról” – fogalmazott.

Rámutatott, a tét a felsőoktatási rendszer hitelessége és Románia demokratikus jövője. „Világossá kell tenni, hogy egy egyetemi oklevél megszerzése megtiszteltetés, és kizárólag az érdemen alapulhat. A képzett Romániának korrekt Romániának kell lennie, kivételek nélkül” – nyomatékosította Iohannis.

Az államfő nyilatkozata azért is érdekes, mert már számos vezető romániai politikussal kapcsolatban merült fel a plágium gyanúja. Nicolae Ciucă miniszterelnöknek is volt (van) egy botrányos plágiumügye, míg a múlt héten Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter mondott le, mert plágiumgyanúba keveredett.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!