Iohannis zéró toleranciát hirdetett a plagizálókkal szemben

2022. október 03. – 12:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az új oktatási törvényeknek egyértelmű előírásokat kell tartalmazniuk a plágium megelőzéséről és büntetéséről, jelentette ki hétfőn Klaus Iohannis államfő, aki hétfőn részt vett a bukaresti Ion Mincu Építészeti és Urbanisztikai Egyetem tanévnyitó ünnepségén.

Az Agerpres beszámolója Iohannis beszédében rámutatott, mélyreható reformra van szükség az oktatási rendszerben, amelyet a 21. század igényeihez és az európai értékekhez kell igazítani. Utóbbiak közül kiemelte az akadémiai etika és integritás garantálásának fontosságát. „Ehhez zéró toleranciára van szükség a plágiummal szemben, és az új oktatási törvényeknek egyértelmű rendelkezéseket kell tartalmazniuk e mérgező jelenség megelőzéséről és szankcionálásáról” – fogalmazott.

Rámutatott, a tét a felsőoktatási rendszer hitelessége és Románia demokratikus jövője. „Világossá kell tenni, hogy egy egyetemi oklevél megszerzése megtiszteltetés, és kizárólag az érdemen alapulhat. A képzett Romániának korrekt Romániának kell lennie, kivételek nélkül” – nyomatékosította Iohannis.

Az államfő nyilatkozata azért is érdekes, mert már számos vezető romániai politikussal kapcsolatban merült fel a plágium gyanúja. Nicolae Ciucă miniszterelnöknek is volt (van) egy botrányos plágiumügye, míg a múlt héten Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter mondott le, mert plágiumgyanúba keveredett.