Lemondás helyett az Isztambuli Egyezményt kritizálja az AUR asszonyverő parlamenti képviselője

2023. január 8. – 14:58

Másolás

Vágólapra másolva

Dumitru Focșa, a szélsőjobboldali konzervatív AUR párt parlamenti képviselője szerda este otthonukban bántalmazta feleségét, a kislányuk szeme láttára, akit éppen örökbe fogadni készülnek A nő és a 9 éves gyermek, hogy megmeneküljön a férfi kezei közül, a szomszédba menekült.

A feleség, aki orvosi ellátásra szorult, visszautasította a kórházba szállítását, és nem volt hajlandó távoltartási végzést sem kérni a férje ellen.

A rendőrség családon belüli erőszak miatt indított büntetőeljárást, a nő pedig hazament a szüleihez, a kislánnyal együtt. A gyermekvédelmi hatóság, sajtóértesülések szerint, felülvizsgálja az örökbefogadási ügyet.

A „hagyományos családmodell” mellett teljes mellszélességgel kiálló AUR vezetősége megvonta a parlamenti képviselő a párttagságát, majd arra szólította fel, hogy mondjon le a mandátumáról.

Dumitru Focșa vasárnap a közösségi oldalán tett közzé egy nyilatkozatot, miután a román országos sajtó is beszámolt az esetről. Azt írta, vállalja a felelősséget „a hibájáért”, illetve hogy „nincs mentség semmilyen erőszakos cselekményre, különösen a családtagok elleni erőszakra”. Kifejtette továbbá, hogy azért alakultak ki feszültségek a házasságában, mert teljes mértékben elkötelezte magát a politikai karrierje mellett, és „heti hét napot dolgozott Bukarestben és vidéken egyaránt”.

Lemondani azonban, amint a bejegyzéséből kiderül, nem akar, mivel attól tart, hogy az eset hamarosan elfelejtődik „a romániai családokban tapasztalható erőszak jelenségéről szóló valódi vita nélkül, amely megfelelő megoldásokat hozna a jelenség visszaszorítására”. „Képviselőtársaimmal együtt hajlandó vagyok magam is kezdeményezni ezt a vitát, tudatában az elkövetett hibának. Az erőszak által érintett romániai családok többségét az anyagi és erkölcsi szegénység, az alkoholfogyasztás és a kilátástalanság is sújtja” – írta.

Majd arról értekezett, hogy „európai szinten létezik a tagállamoknak egy közös cselekvési terve a családon belüli erőszak ellen (Isztambuli Egyezmény), amely első pillantásra a jó szándékú dokumentumnak tűnik, de tele van a nemi ideológia spektrumának radikális elképzeléseivel. Ez csak azt mutatja, hogy

az európai elit valójában nem akarja felszámolni ezt a jelenséget, hanem olyan új ideológiai koncepciókat akar erőltetni, amelyek a társadalmat természetellenes elvek szerint próbálják újrafogalmazni”.


„Itt az ideje, hogy félretegyük a demagógiát az őszinte vita és a családon belüli erőszak megállítására irányuló releváns megoldások kidolgozása érdekében. A házasságomat is érintette az erőszak, ezért hadd szenteljem magam képviselői pozíciómból ennek az ügynek. A válás vagy a feleségemmel való kibékülés szigorúan személyes ügy, ezért kérem, hogy a megoldásokat és ne az ügy személyes vonatkozásait mediatizálják” – tette hozzá.

Egy néhány hete közzétett tanulmány szerint az elmúlt 20 évben Romániában alig változott a nők elleni agresszió megítélése, több formája még mindig nagymértékben elfogadott. 2020-ban Romániában 212 nő halt meg családon belüli erőszak következtében, akik közül 47 házastársi viszonyban állt az elkövetővel.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!