Lemondás helyett az Isztambuli Egyezményt kritizálja az AUR asszonyverő parlamenti képviselője

2023. január 8. – 14:58

Másolás

Vágólapra másolva

Dumitru Focșa, a szélsőjobboldali konzervatív AUR párt parlamenti képviselője szerda este otthonukban bántalmazta feleségét, a kislányuk szeme láttára, akit éppen örökbe fogadni készülnek A nő és a 9 éves gyermek, hogy megmeneküljön a férfi kezei közül, a szomszédba menekült.

A feleség, aki orvosi ellátásra szorult, visszautasította a kórházba szállítását, és nem volt hajlandó távoltartási végzést sem kérni a férje ellen.

A rendőrség családon belüli erőszak miatt indított büntetőeljárást, a nő pedig hazament a szüleihez, a kislánnyal együtt. A gyermekvédelmi hatóság, sajtóértesülések szerint, felülvizsgálja az örökbefogadási ügyet.

A „hagyományos családmodell” mellett teljes mellszélességgel kiálló AUR vezetősége megvonta a parlamenti képviselő a párttagságát, majd arra szólította fel, hogy mondjon le a mandátumáról.

Dumitru Focșa vasárnap a közösségi oldalán tett közzé egy nyilatkozatot, miután a román országos sajtó is beszámolt az esetről. Azt írta, vállalja a felelősséget „a hibájáért”, illetve hogy „nincs mentség semmilyen erőszakos cselekményre, különösen a családtagok elleni erőszakra”. Kifejtette továbbá, hogy azért alakultak ki feszültségek a házasságában, mert teljes mértékben elkötelezte magát a politikai karrierje mellett, és „heti hét napot dolgozott Bukarestben és vidéken egyaránt”.

Lemondani azonban, amint a bejegyzéséből kiderül, nem akar, mivel attól tart, hogy az eset hamarosan elfelejtődik „a romániai családokban tapasztalható erőszak jelenségéről szóló valódi vita nélkül, amely megfelelő megoldásokat hozna a jelenség visszaszorítására”. „Képviselőtársaimmal együtt hajlandó vagyok magam is kezdeményezni ezt a vitát, tudatában az elkövetett hibának. Az erőszak által érintett romániai családok többségét az anyagi és erkölcsi szegénység, az alkoholfogyasztás és a kilátástalanság is sújtja” – írta.

Majd arról értekezett, hogy „európai szinten létezik a tagállamoknak egy közös cselekvési terve a családon belüli erőszak ellen (Isztambuli Egyezmény), amely első pillantásra a jó szándékú dokumentumnak tűnik, de tele van a nemi ideológia spektrumának radikális elképzeléseivel. Ez csak azt mutatja, hogy

az európai elit valójában nem akarja felszámolni ezt a jelenséget, hanem olyan új ideológiai koncepciókat akar erőltetni, amelyek a társadalmat természetellenes elvek szerint próbálják újrafogalmazni”.


„Itt az ideje, hogy félretegyük a demagógiát az őszinte vita és a családon belüli erőszak megállítására irányuló releváns megoldások kidolgozása érdekében. A házasságomat is érintette az erőszak, ezért hadd szenteljem magam képviselői pozíciómból ennek az ügynek. A válás vagy a feleségemmel való kibékülés szigorúan személyes ügy, ezért kérem, hogy a megoldásokat és ne az ügy személyes vonatkozásait mediatizálják” – tette hozzá.

Egy néhány hete közzétett tanulmány szerint az elmúlt 20 évben Romániában alig változott a nők elleni agresszió megítélése, több formája még mindig nagymértékben elfogadott. 2020-ban Romániában 212 nő halt meg családon belüli erőszak következtében, akik közül 47 házastársi viszonyban állt az elkövetővel.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!