Alig változott Romániában az elmúlt 20 évben a nők elleni agresszió megítélése, több formája még mindig nagymértékben elfogadott

2022. december 7. – 12:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A romániaiak nagyobb mértékben helytelenítik a nők elleni agressziót, mint 20 évvel ezelőtt, de még mindig nagymértékben elfogadják a nők elleni erőszak bizonyos formáit, derül ki egy tanulmányból, amelynek részleteit a Filia Központ pénteken készül bemutatni.

A szervezet kedden kiadott közleménye értelmében – amit az Agerpres foglalt össze – a közvélemény-kutatásban részt vevő minden negyedik válaszadó elfogadhatónak tartja, hogy a férfi rendelkezzék párja jövedelme fölött. Minden negyedik válaszadó azt is természetesnek tartja, hogy a nő nem mehet el szórakozni partnere nélkül.

A válaszadók közel egynegyede (23%) elfogadhatónak tartja, hogy a partnere megtiltsa a nőnek, hogy baráti társasága legyen. A megkérdezettek 19%-a kevésbé vagy egyáltalán nem tartja súlyosnak, ha egy nőt megerőszakolnak, miután beleegyezett, hogy felmegy egy férfi lakására, és 12%-a pedig azt nem tartja súlyosnak, ha egy kihívóan öltözött nőt erőszakolnak meg.

A közvélemény-kutatás arra is kitér, mi az oka annak, hogy az erőszakot elszenvedett nők többsége nem fordul a hatóságokhoz. A megkérdezettek 96%-a úgy véli, hogy féltik az életüket és/vagy gyermekeik életét, 86%-a szerint pedig a nők nem hiszik, hogy a hatóságok meg tudják őket védeni. A romániaiak 85%-a úgy véli, hogy az áldozatok azért nem fordulnak a hatóságokhoz, mert szégyellik magukat, és nincs lehetőségük külön költözni.

„Az a tény, hogy 20 év alatt állandó maradt azok aránya, akik a nők fölötti gazdasági, társadalmi és pszichológiai ellenőrzést elfogadhatónak tartják, a nők elleni erőszaknak kedvező strukturális tényezők jelenlétére utalhat” – derül ki a tanulmányból.

A nemi alapú erőszak kérdését és helyzetét felmérő tanulmány A tudás hatalom! – Kutatás és érdekérvényesítés a nemi alapú erőszak kérdésével foglalkozó politika javításáért című projekt keretében készült el, amit Németország romániai nagykövetsége finanszírozott.

A tanulmány az első ilyen jellegű Romániában az elmúlt 20 évben; a romániaiak nők elleni erőszakkal kapcsolatos viselkedését és felfogását, az erőszak társadalmi toleranciájának mértékét, az illetékes hatóságokba vetett bizalom szintjét, valamint a nemi alapú agresszió áldozatai előtt álló akadályokat méri fel.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!