Iohannis szerint „az utolsó pillanatig tárgyalni fognak” a schengeni csatlakozásról, az osztrák kancellár szerint „több időre van szükség”

2022. december 6. – 14:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Klaus Iohannis államfő szerint az utolsó pillanatig folytatják a megbeszéléseket és a tárgyalásokat a schengeni csatlakozásról. Az államfő két nappal a csütörtökre várható döntés előtt nyilatkozott a sajtónak a kérdésben az EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozón Tiranában.

„Még mindig megbeszélések, tárgyalások folynak róla. Ez a kérdés csütörtökön kerül Bel- és Igazságügyi (IB) Tanács asztalára. Ott minden bizonnyal részletesen meg fogják vitatni a kérdést, de addig még tárgyalásokra van szükség. A határozat szövegét még mindig vitatják. Még mindig megbeszélések és tárgyalások folynak, és nem hagyjuk abba a megbeszéléseket és a tárgyalások az utolsó pillanatig” – idézi Iohannist a Hotnews.

Az Európai Bizottság hétfőn ismét hangsúlyozta, hogy Bulgária, Románia és Horvátország teljes mértékben eleget tesz a schengeni csatlakozás valamennyi követelményének, és arra számít, hogy csütörtökön mind a 27 tagállam zöld utat ad a csatlakozásuknak, noha nincs egyetértés. A holland kormány hosszas ellenzés után pénteken már zöld utat adott Románia és Horvátország schengeni csatlakozásának, de fenntartotta „határozott” ellenállását és „elutasítja”, hogy Bulgária csatlakozzon a szabad mozgást biztosító térséghez.

Karl Nehammer: „több időre van szükség”

Nem sokkal Iohannis után az osztrák kancellár, Karl Nehammer is nyilatkozott a sajtónak Tiranában. A Hotnews összefoglalója szerint kijelentette, hogy országa nem támogatja Románia és Bulgária csatalakozását a térséghez. A kancellár szerint „több időre van szükség” ahhoz, hogy a két ország csatalakozását támogatni tudják. A kancellár ismét megismételte az osztrák belügyminiszter korábbi érveit, aki a Balkánon keresztül Közép-Európába áramló menekültáradattal indokolta a bővítés elutasítását. A belügyminiszter szerint idén „tengerparttal nem rendelkező országként” már több mint 100 000 illegális migránst tartóztattak fel Ausztriában, akik közül 75 000-et egyetlen más uniós országban sem regisztráltak.

A kancellár ugyanakkor azt is elmondta, hogy már tavasszal felvetették EU-s szinten a gazdasági menekültek hullámai jelentette problémát, akiknek többsége a balkáni útvonalon keresztül érkezik hozzájuk.

A Hotnews összefoglalójában Frontex határvédelmi ügynökség szeptemberi adatai alapján megjegyzi, az EU-ba irányuló fő migrációs útvonala nem Románián keresztül vezet. A nyugat-balkáni útvonal Törökországon, Bulgárián, Észak-Macedónián és Szerbián keresztül halad.

Emil Hurezeanu, Románia bécsi nagykövete hétfőn a G4Media-nak azt mondta, igaz ugyan Alexander Van der Bellen osztrák elnök a közelmúltban kedvezően foglalt állást Románia schengeni térséghez való csatlakozásával kapcsolatban, de ő nem játszik döntő szerepet a végrehajtó hatalom véleményének a kialakításában. Emlékeztet, hogy a végső döntés a kormányé, és „az onnan érkező jelek nem optimisták”.

Bode: nem lehet Romániát hibáztatni azokért a migrációs problémákért, amelyekkel Ausztria küzd

„Országunkat semmiképpen sem lehet méltatlanul és indokolatlanul megbüntetni ezért a helyzetért. A migránshullám nem Románián keresztül érkezik, és nem Románia generálja ezt az áramlást. Románia kétségtelenül teljesíti a schengeni térséghez való csatlakozás valamennyi technikai feltételét. A Romániát értékelő két küldöttség jelentése pozitív volt, és a munkacsoportok megvitatták azokat, többek között Ausztria képviselőinek részvételével” – írta Lucian Bode belügyminiszter a Facebookra.

A belügyminiszter kijelentette, hogy legutóbbi találkozásukon emlékeztette Gerhard Karner osztrák hivatali kollégáját, hogy a 2022 februárjában lezajlott megbeszélésen határozottan támogatta Románia schengeni csatlakozását.

„Határozottan kitartok amellett, hogy Románia készen áll a schengeni térséghez való csatlakozásra, amit jogosan megérdemel. Csatlakozásunk senkire nézve nem jelent veszélyt, sőt a térség megerősítését szolgálja. A schengeni övezet működése mindenekelőtt attól függ, hogy a tagállamok hajlandóak-e hatékonyan és szolidárisan együttdolgozni és együttműködni” – nyomatékosítja Bode.

Marcel Ciolacu és Rareș Bogdan is optimista

Marcel Ciolacu kitart a véleménye mellett, hogy Románia december 8-án csatlakozni fog a schengeni térséghez, írja az Agerpres. A Szociáldemokrata Párt elnökét arról kérdezték az újságírók a parlamentben, természetesnek tartja-e azt, hogy a romániai hatóságok az utolsó pillanatban értesülnek a Románia schengeni csatlakozását ellenző osztrák álláspontról, és voltak-e korábban erre utaló jelek.

„Korábban nem jelezték ezt az osztrákok. Én kitartok a véleményem mellett, hogy Románia december 8-án csatlakozni fog a schengeni térséghez, és nem hiszem, hogy az Európai Unió valamely tagországa, főként a baráti Ausztria jogtalanul ellenszegülhet Románia csatlakozásának” – válaszolta Ciolacu.

Azt is megemlítette, hogy a csatlakozás témájáról folyamatosan egyeztet Nicolae Ciucă kormányfővel és Lucian Bode belügyminiszterrel is, és lehetséges, hogy kedden is tartanak egy megbeszélést a miniszterelnökkel ebben az ügyben.

„Románia már nagyon régóta eleget tesz minden technikai feltételnek. Politikai voksról van szó” – szögezte le.

Arra a kérdésre, hogy a romániai politikusok tettek-e erőfeszítéseket az ország csatlakozásáért, Ciolacu megemlítette, hogy Victor Negrescu szociáldemokrata párti EP-képviselő Svédországban tartózkodott aznap, amikor a svédek európai parlamenti ügyekkel foglalkozó parlamenti bizottsága szavazott az ügyben.

Rareș Bogdan, a PNL alelnöke is reagált a schengeni csatlakozással kapcsolatos hírekre, állítása szerint továbbra is optimista, és hangsúlyozta, hogy Romániának ki kell használnia geopolitikai aduászát.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!