Iohannis szerint „az utolsó pillanatig tárgyalni fognak” a schengeni csatlakozásról, az osztrák kancellár szerint „több időre van szükség”

2022. december 6. – 14:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Klaus Iohannis államfő szerint az utolsó pillanatig folytatják a megbeszéléseket és a tárgyalásokat a schengeni csatlakozásról. Az államfő két nappal a csütörtökre várható döntés előtt nyilatkozott a sajtónak a kérdésben az EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozón Tiranában.

„Még mindig megbeszélések, tárgyalások folynak róla. Ez a kérdés csütörtökön kerül Bel- és Igazságügyi (IB) Tanács asztalára. Ott minden bizonnyal részletesen meg fogják vitatni a kérdést, de addig még tárgyalásokra van szükség. A határozat szövegét még mindig vitatják. Még mindig megbeszélések és tárgyalások folynak, és nem hagyjuk abba a megbeszéléseket és a tárgyalások az utolsó pillanatig” – idézi Iohannist a Hotnews.

Az Európai Bizottság hétfőn ismét hangsúlyozta, hogy Bulgária, Románia és Horvátország teljes mértékben eleget tesz a schengeni csatlakozás valamennyi követelményének, és arra számít, hogy csütörtökön mind a 27 tagállam zöld utat ad a csatlakozásuknak, noha nincs egyetértés. A holland kormány hosszas ellenzés után pénteken már zöld utat adott Románia és Horvátország schengeni csatlakozásának, de fenntartotta „határozott” ellenállását és „elutasítja”, hogy Bulgária csatlakozzon a szabad mozgást biztosító térséghez.

Karl Nehammer: „több időre van szükség”

Nem sokkal Iohannis után az osztrák kancellár, Karl Nehammer is nyilatkozott a sajtónak Tiranában. A Hotnews összefoglalója szerint kijelentette, hogy országa nem támogatja Románia és Bulgária csatalakozását a térséghez. A kancellár szerint „több időre van szükség” ahhoz, hogy a két ország csatalakozását támogatni tudják. A kancellár ismét megismételte az osztrák belügyminiszter korábbi érveit, aki a Balkánon keresztül Közép-Európába áramló menekültáradattal indokolta a bővítés elutasítását. A belügyminiszter szerint idén „tengerparttal nem rendelkező országként” már több mint 100 000 illegális migránst tartóztattak fel Ausztriában, akik közül 75 000-et egyetlen más uniós országban sem regisztráltak.

A kancellár ugyanakkor azt is elmondta, hogy már tavasszal felvetették EU-s szinten a gazdasági menekültek hullámai jelentette problémát, akiknek többsége a balkáni útvonalon keresztül érkezik hozzájuk.

A Hotnews összefoglalójában Frontex határvédelmi ügynökség szeptemberi adatai alapján megjegyzi, az EU-ba irányuló fő migrációs útvonala nem Románián keresztül vezet. A nyugat-balkáni útvonal Törökországon, Bulgárián, Észak-Macedónián és Szerbián keresztül halad.

Emil Hurezeanu, Románia bécsi nagykövete hétfőn a G4Media-nak azt mondta, igaz ugyan Alexander Van der Bellen osztrák elnök a közelmúltban kedvezően foglalt állást Románia schengeni térséghez való csatlakozásával kapcsolatban, de ő nem játszik döntő szerepet a végrehajtó hatalom véleményének a kialakításában. Emlékeztet, hogy a végső döntés a kormányé, és „az onnan érkező jelek nem optimisták”.

Bode: nem lehet Romániát hibáztatni azokért a migrációs problémákért, amelyekkel Ausztria küzd

„Országunkat semmiképpen sem lehet méltatlanul és indokolatlanul megbüntetni ezért a helyzetért. A migránshullám nem Románián keresztül érkezik, és nem Románia generálja ezt az áramlást. Románia kétségtelenül teljesíti a schengeni térséghez való csatlakozás valamennyi technikai feltételét. A Romániát értékelő két küldöttség jelentése pozitív volt, és a munkacsoportok megvitatták azokat, többek között Ausztria képviselőinek részvételével” – írta Lucian Bode belügyminiszter a Facebookra.

A belügyminiszter kijelentette, hogy legutóbbi találkozásukon emlékeztette Gerhard Karner osztrák hivatali kollégáját, hogy a 2022 februárjában lezajlott megbeszélésen határozottan támogatta Románia schengeni csatlakozását.

„Határozottan kitartok amellett, hogy Románia készen áll a schengeni térséghez való csatlakozásra, amit jogosan megérdemel. Csatlakozásunk senkire nézve nem jelent veszélyt, sőt a térség megerősítését szolgálja. A schengeni övezet működése mindenekelőtt attól függ, hogy a tagállamok hajlandóak-e hatékonyan és szolidárisan együttdolgozni és együttműködni” – nyomatékosítja Bode.

Marcel Ciolacu és Rareș Bogdan is optimista

Marcel Ciolacu kitart a véleménye mellett, hogy Románia december 8-án csatlakozni fog a schengeni térséghez, írja az Agerpres. A Szociáldemokrata Párt elnökét arról kérdezték az újságírók a parlamentben, természetesnek tartja-e azt, hogy a romániai hatóságok az utolsó pillanatban értesülnek a Románia schengeni csatlakozását ellenző osztrák álláspontról, és voltak-e korábban erre utaló jelek.

„Korábban nem jelezték ezt az osztrákok. Én kitartok a véleményem mellett, hogy Románia december 8-án csatlakozni fog a schengeni térséghez, és nem hiszem, hogy az Európai Unió valamely tagországa, főként a baráti Ausztria jogtalanul ellenszegülhet Románia csatlakozásának” – válaszolta Ciolacu.

Azt is megemlítette, hogy a csatlakozás témájáról folyamatosan egyeztet Nicolae Ciucă kormányfővel és Lucian Bode belügyminiszterrel is, és lehetséges, hogy kedden is tartanak egy megbeszélést a miniszterelnökkel ebben az ügyben.

„Románia már nagyon régóta eleget tesz minden technikai feltételnek. Politikai voksról van szó” – szögezte le.

Arra a kérdésre, hogy a romániai politikusok tettek-e erőfeszítéseket az ország csatlakozásáért, Ciolacu megemlítette, hogy Victor Negrescu szociáldemokrata párti EP-képviselő Svédországban tartózkodott aznap, amikor a svédek európai parlamenti ügyekkel foglalkozó parlamenti bizottsága szavazott az ügyben.

Rareș Bogdan, a PNL alelnöke is reagált a schengeni csatlakozással kapcsolatos hírekre, állítása szerint továbbra is optimista, és hangsúlyozta, hogy Romániának ki kell használnia geopolitikai aduászát.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!