A holland kormány támogatja Románia és Horvátország schengeni csatlakozását

2022. december 2. – 20:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A holland kormány úgy döntött, hogy jóváhagyja Románia és Horvátország csatlakozását a schengeni térséghez, de megakadályozza Bulgária csatlakozását, mivel úgy véli, hogy ez az ország nem felel meg a feltételeknek – közölte pénteken az EFE hírügynökség alapján az Agerpres.

A holland kormány pénteki ülésén megvitatta a schengeni térség esetleges bővítését, amely a bel- és igazságügyi tanács (IB) december 8-i ülésének napirendjén szerepel, majd úgy döntött, hogy csak Románia és Horvátország felvételéhez hozzájárul.

Wopke Hoekstra holland külügyminiszter a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy „még túl korai” jóváhagyni Bulgária csatlakozását a schengeni térséghez, és hogy Hollandia csak akkor veszi ezt újra fontolóra, ha bebizonyosodik, hogy Bulgária jogállam, amely képes visszaszorítani a korrupciót és a szervezett bűnözést. Bulgária újbóli kiértékelésére Mark Rutte holland miniszterelnök szerint „valószínűleg jövő évben” kerül sor, de csak, miután meggyőződtek róla, hogy Bulgária meg tudja állítani a schengeni övezet határainál az illegális migrációt.

Eric van der Burg államtitkár kijelentette, nem tudja, hogy Hollandia-e az egyetlen ország, amely Bulgária csatlakozása ellen fog szavazni, de nem is tartja ezt problémának. „Ha mások egyet is értenek valamiben, az még nem jelenti, hogy nekünk is ugyanúgy kell eljárnunk. Nem így működnek a dolgok” – mondta a holland politikus arra utalva, hogy valamely ország schengeni övezetbe való felvételéhez minden schengeni tagállam egyöntetű hozzájárulása szükséges.

„Vannak Európában, akik nyomást gyakorolnak országunkra, de mi ellen tudunk állni a nyomásgyakorlásnak. Egyszerű: ha betartod a megállapodásokat és a feltételeket, akkor szívesen látunk a Schengenben” – mondta Eric van der Burg.

Nicolae Ciucă miniszterelnök és Bogdan Aurescu külügyminiszter is üdvözölte pénteken, hogy a holland kormány pozitívan véleményezte Románia csatlakozását a schengeni térséghez.

Nicolae Ciucă azt írta a Twiterre, üdvözli, hogy a holland kormány a párbeszéd és együttműködés eredményeképpen elismeri: Románia felkészült a schengeni csatlakozásra. „Hollandia értékes partner hazánk számára. Határozott szándékunk, hogy továbbra is együtt fogunk dolgozni” – olvasható a kormányfő bejegyzésében.

„Kiemelten üdvözlöm a holland kormány mai pozitív értékelését és álláspontját Románia schengeni csatlakozását illetően. Ez az elmúlt időszakban folytatott intenzív párbeszéd és nagyon jó technikai felkészültségünk eredménye. Köszönet a támogatásért kollégámnak, Wopke Hoekstra miniszternek” – írta Bogdan Aurescu külügyminiszter is a Twitterre.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!