Az Európai Bizottság ragaszkodik ahhoz, hogy Románia, Bulgária és Horvátország csatlakozhasson Schengenhez. A szavazásra december 8-án kerül sor

2022. december 5. – 16:07

frissítve

Az Európai Bizottság ragaszkodik ahhoz, hogy Románia, Bulgária és Horvátország csatlakozhasson Schengenhez. A szavazásra december 8-án kerül sor
Margaritis Schinas, az európai életmód előmozdításáért felelős alelnök – Fotó: Diego Ravier / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság hétfőn ismételten hangsúlyozta, hogy Bulgária, Románia és Horvátország eleget tesz a schengeni csatlakozás valamennyi követelményének, és arra számít, hogy egyes országok ellenkezése ellenére a tagállamok csütörtökön pozitív döntés hoznak erről.

Az EFE hírügynökség arról tudósít, hogy Margaritis Schinas, az európai életmód előmozdításáért felelős alelnök sajtótájékoztatón elmondta, hogy azok a tagállamok, amelyek „kételkednek” az Európai Bizottság értékelésében, amely szerint Bulgária és Románia alkalmas a schengeni csatlakozásra, megnyugodhatnak, ugyanis a csatlakozás „valójában több és jobb ellenőrzést fog eredményezni, nem pedig kevesebbet”.

„Úgy gondolom, hogy ez része annak a vitának, amelynek most bontakozik ki, hogy a döntés kritikus pillanata közeledik. Ez egy mítosz, és nem tisztességes azt az érvet hangoztatni, hogy (...) a bővítés kevesebb ellenőrzést jelent” – tette hozzá Schinas. Az európai végrehajtó testület alelnöke reagált az Ausztria és Svédország által megfogalmazott fenntartásokra, amelyekkel a két ország Bulgária és Románia csatlakozására reagált, valamint Hollandia bejelentésére, miszerint vétójogával megakadályozza Bulgária csatlakozását.

„Az új felmérés szerint Bulgária most több kritériumnak megfelel, mint az első értékeléskor. Bulgária és Románia is növelte a külső határai védelmének a szintjét” – nyomatékosította a biztos.

Már alig néhány nap választja el a három csatlakozni óhajtó országot a szavazás pillanatától, amikor kiderül, hogy sikerül-e mindhármuknak a schengeni tagországok beleegyezését. Mark Rutte holland miniszterelnök szerint országa, amely Horvátország és Románia csatlakozását is elfogadja, úgy véli, hogy Bulgária még nem teljesíti a hatékony határellenőrzés feltételeit ahhoz, hogy csatlakozhasson a schengeni szerződéshez. Ezt a nézetet osztja Karl Nehammer osztrák kancellár is, aki nemrégiben kijelentette, hogy országa „nem ért egyet a schengeni térség kiterjesztésével Romániára és Bulgáriára”. Az Európai Bizottság arra számít, hogy december 8-án, csütörtökön mind a 27 schengeni tagállam igent mond Románia, Bulgária és Horvátország a schengeni övezethez való csatlakozására.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!