Ciolacu: Csoma Botond is román állampolgár, miért vonja ki magát a december 1-jét ünneplők köréből?

2022. december 6. – 14:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Össztűz alá kerültek az RMDSZ-es politikusok amiatt, hogy mit mondtak, hogyan mondták vagy mit felejtettek el kimondani a román nemzeti ünnep alkalmából. először Csoma Botond Kolozs megyei képviselőnek rontottak neki a román szélsőjobbosok, majd a szövetség csúcsvezetését érte támadás, mert nem tettek közzé semmiféle hivatalos üdvözletet az ünnepnap alkalmából.

Csoma Botond arról beszélt a december 1-jei plenáris ülésen, hogy a francia-német megbékélés példáját követve a különböző közösségeknek joguk van a történelmi események saját szempontjuk szerinti értelmezéséhez, és ennek nem kellene felháborodást kiváltania a társadalom egy részében. „Az erdélyi románok politikai és vallási vezetői nagyon jól tudták, hogy Erdély nemcsak román, hanem magyar, szász és zsidó is, és ez tükröződött a gyulafehérvári nyilatkozat szövegében” – jelentette ki a frakcióvezető.

Csoma Botond hangsúlyozta, hogy az RMDSZ megérti december elseje különleges jelentőségét a román nép kollektív tudatában, de emlékeztetett arra, hogy az erdélyi magyarok számára ez a dátum egy bizonytalanságokkal terhelt korszak kezdetét jelentette. „A 21. században a történelmi diadalnak át kell adnia helyét a befogadó szellemben történő együttműködésnek. Ennek érdekében azt javasoljuk, hogy ha új alkotmányunk lesz, akkor abban a nemzeti kisebbségeket államalkotó tényezőként kell meghatározni” – mondta a képviselő.

Az utórezgések még mindig tartanak: a különböző támadásokra válaszolva az RMDSZ-es képviselő azt nyilatkozta, nem látja be miért kellene bocsánatot kérnie a parlamentben elmondott december 1-jei beszéde miatt. „Nyilatkozatomat a gyulafehérvári nyilatkozat szellemében tettem. Nem sértettem meg senkit, tehát semmi okom nincsen bocsánatot kérni” – jelentette ki az RMDSZ-es politikus.

A bocsánatkérés egyébként amiatt merült föl, mert Csomát nemcsak a szélsőjobb irányából érték támadások, Marcel Ciolacu, a szociáldemokrata koalíciós partner kijelentette, bocsánatkérést vár el Csoma Botondtól a december 1-jei ünnepi parlamenti ülésen elhangzottak miatt.

Újságírói kérdésre Csoma Botond közölte, neki semmit sem mondott Marcel Ciulacu, csak a sajtóban olvasta a nyilatkozatát.

A kormánykoalícióban az utóbbi időszakban észlelt feszültségről Csoma Botond azt mondta, a munkát el kell végezni, „a koalíciónak működnie kell tovább, mert meg kell oldani azokat a problémákat, amikkel az emberek küszködnek”.

Válaszként Csoma friss kijelentéseire Ciolacu azt mondta, Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel is tárgyalna Csoma magatartásáról. A PSD vezetője azt nehezményezi, hogy a Kolozs megyei képviselő felszólalása végén „Boldog születésnapot kívánok, önöknek!” kívánsággal fejezte be beszédét a parlament Románia nemzeti ünnepének szentelt plenáris ülésén. „Más szóval kivonta magát a román állampolgárok közösségéből” – magyarázta Ciolacu. „Nem tartom igazságosnak, hogy az RMDSZ frakcióvezetője december 1-jén azzal fejezi be beszédét, hogy nekünk ‘boldog születésnapot’ kíván. Más szóval, nem érzi magát román állampolgárnak, holott az útlevelében ez szerepel, az etnikai hovatartozás valami egészen más” – jelentette ki Ciolacu.

Egyébként Marcel Ciolacu nem vett részt december 1-jén a Cotroceni-palotában rendezett ünnepi fogadáson, mert Dubajba repült. Az újságírók kérdésére, miért hiányzott, azt válaszolta, hogy a szabad idejével maga rendelkezik.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!