Ciolacu: Csoma Botond is román állampolgár, miért vonja ki magát a december 1-jét ünneplők köréből?

2022. december 6. – 14:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Össztűz alá kerültek az RMDSZ-es politikusok amiatt, hogy mit mondtak, hogyan mondták vagy mit felejtettek el kimondani a román nemzeti ünnep alkalmából. először Csoma Botond Kolozs megyei képviselőnek rontottak neki a román szélsőjobbosok, majd a szövetség csúcsvezetését érte támadás, mert nem tettek közzé semmiféle hivatalos üdvözletet az ünnepnap alkalmából.

Csoma Botond arról beszélt a december 1-jei plenáris ülésen, hogy a francia-német megbékélés példáját követve a különböző közösségeknek joguk van a történelmi események saját szempontjuk szerinti értelmezéséhez, és ennek nem kellene felháborodást kiváltania a társadalom egy részében. „Az erdélyi románok politikai és vallási vezetői nagyon jól tudták, hogy Erdély nemcsak román, hanem magyar, szász és zsidó is, és ez tükröződött a gyulafehérvári nyilatkozat szövegében” – jelentette ki a frakcióvezető.

Csoma Botond hangsúlyozta, hogy az RMDSZ megérti december elseje különleges jelentőségét a román nép kollektív tudatában, de emlékeztetett arra, hogy az erdélyi magyarok számára ez a dátum egy bizonytalanságokkal terhelt korszak kezdetét jelentette. „A 21. században a történelmi diadalnak át kell adnia helyét a befogadó szellemben történő együttműködésnek. Ennek érdekében azt javasoljuk, hogy ha új alkotmányunk lesz, akkor abban a nemzeti kisebbségeket államalkotó tényezőként kell meghatározni” – mondta a képviselő.

Az utórezgések még mindig tartanak: a különböző támadásokra válaszolva az RMDSZ-es képviselő azt nyilatkozta, nem látja be miért kellene bocsánatot kérnie a parlamentben elmondott december 1-jei beszéde miatt. „Nyilatkozatomat a gyulafehérvári nyilatkozat szellemében tettem. Nem sértettem meg senkit, tehát semmi okom nincsen bocsánatot kérni” – jelentette ki az RMDSZ-es politikus.

A bocsánatkérés egyébként amiatt merült föl, mert Csomát nemcsak a szélsőjobb irányából érték támadások, Marcel Ciolacu, a szociáldemokrata koalíciós partner kijelentette, bocsánatkérést vár el Csoma Botondtól a december 1-jei ünnepi parlamenti ülésen elhangzottak miatt.

Újságírói kérdésre Csoma Botond közölte, neki semmit sem mondott Marcel Ciulacu, csak a sajtóban olvasta a nyilatkozatát.

A kormánykoalícióban az utóbbi időszakban észlelt feszültségről Csoma Botond azt mondta, a munkát el kell végezni, „a koalíciónak működnie kell tovább, mert meg kell oldani azokat a problémákat, amikkel az emberek küszködnek”.

Válaszként Csoma friss kijelentéseire Ciolacu azt mondta, Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel is tárgyalna Csoma magatartásáról. A PSD vezetője azt nehezményezi, hogy a Kolozs megyei képviselő felszólalása végén „Boldog születésnapot kívánok, önöknek!” kívánsággal fejezte be beszédét a parlament Románia nemzeti ünnepének szentelt plenáris ülésén. „Más szóval kivonta magát a román állampolgárok közösségéből” – magyarázta Ciolacu. „Nem tartom igazságosnak, hogy az RMDSZ frakcióvezetője december 1-jén azzal fejezi be beszédét, hogy nekünk ‘boldog születésnapot’ kíván. Más szóval, nem érzi magát román állampolgárnak, holott az útlevelében ez szerepel, az etnikai hovatartozás valami egészen más” – jelentette ki Ciolacu.

Egyébként Marcel Ciolacu nem vett részt december 1-jén a Cotroceni-palotában rendezett ünnepi fogadáson, mert Dubajba repült. Az újságírók kérdésére, miért hiányzott, azt válaszolta, hogy a szabad idejével maga rendelkezik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!