Az osztrák kancellárhelyettes támogatja Románia schengeni csatlakozását

2022. november 25. – 09:32

Másolás

Vágólapra másolva

Megosztott az osztrák kormánykoalíció a schengeni övezet bővítésével kapcsolatban: Werner Kogler kancellárhelyettes, az Osztrák Zöld Párt elnöke nem támogatja Románia és Bulgária csatlakozásának megvétózását, írja a Kurier.

Kogler azért megjegyezte, hogy egy schengeni határt védeni kell.

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter múlt pénteken arról beszélt, hogy nem támogatja Horvátország, Bulgária és Románia schengeni csatlakozását, Karl Nehammer kancellár pedig a hét elején azzal árnyalta ezt a kijelentést, hogy Horvátország határvédelme példás, Bulgária és Románia viszont illegális bevándorlókat enged át Közép-Európa felé. Mindkét politikus a nagyobbik kormánypárt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) tagja.

Lucian Bode román belügyminiszter nemrég Bécsbe utazott, hogy megtárgyalja ezt a kérdést osztrák hivatali kollegájával, akit a bolgár belügyi tárca vezetője, Ivan Demerdzsiev telefonon hívott fel, emlékeztet a G4media.

Románia, Bulgária és Horvátország schengeni csatlakozásáról december 8-án szavazhat az EU belügyi és igazságügyi minisztereinek tanácsa. Klaus Iohannis államelnök szerdán Rigában kijelentette, hogy ha az igazságügyi és belügyminiszterek (IB) tanácsa december 8-i üléséig nem lesz egyértelmű, hogy Románia schengeni csatlakozását megszavazzák, akkor megtörténhet, hogy a döntést egy-két hónappal el kell halasztani.