Az osztrák kancellárhelyettes támogatja Románia schengeni csatlakozását

2022. november 25. – 10:32

Másolás

Vágólapra másolva

Megosztott az osztrák kormánykoalíció a schengeni övezet bővítésével kapcsolatban: Werner Kogler kancellárhelyettes, az Osztrák Zöld Párt elnöke nem támogatja Románia és Bulgária csatlakozásának megvétózását, írja a Kurier.

Kogler azért megjegyezte, hogy egy schengeni határt védeni kell.

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter múlt pénteken arról beszélt, hogy nem támogatja Horvátország, Bulgária és Románia schengeni csatlakozását, Karl Nehammer kancellár pedig a hét elején azzal árnyalta ezt a kijelentést, hogy Horvátország határvédelme példás, Bulgária és Románia viszont illegális bevándorlókat enged át Közép-Európa felé. Mindkét politikus a nagyobbik kormánypárt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) tagja.

Lucian Bode román belügyminiszter nemrég Bécsbe utazott, hogy megtárgyalja ezt a kérdést osztrák hivatali kollegájával, akit a bolgár belügyi tárca vezetője, Ivan Demerdzsiev telefonon hívott fel, emlékeztet a G4media.

Románia, Bulgária és Horvátország schengeni csatlakozásáról december 8-án szavazhat az EU belügyi és igazságügyi minisztereinek tanácsa. Klaus Iohannis államelnök szerdán Rigában kijelentette, hogy ha az igazságügyi és belügyminiszterek (IB) tanácsa december 8-i üléséig nem lesz egyértelmű, hogy Románia schengeni csatlakozását megszavazzák, akkor megtörténhet, hogy a döntést egy-két hónappal el kell halasztani.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!