G4Media: A Vrancea Megyei Múzeum munkatársa végezte el a kutatást a védelmi miniszter doktorijához

2022. november 15. – 15:07

Másolás

Vágólapra másolva

A miniszterelnök plagizált doktorija és a szintén plágium miatt lemondott Sorin Cîmpeanu volt oktatási miniszter körüli botrány után egy újabb politikus bukott le. Az újonnan kinevezett szociáldemokrata védelmi miniszter, Angel Tîlvăr doktori disszertációjáról már kinevezése másnapján megírta a sajtó, hogy dolgozat kivitelezésének módja gyanús. Magyarán: nem a miniszter írta meg, hanem valaki más dolgozott helyette. A G4Media arról írt, hogy a Vrancea megyei múzeum korábbi alkalmazottja szerint Tîlvăr jogtalanul felhasználta az intézmény infrastruktúráját és humánerőforrását a saját doktori dolgozata elkészítéséhez. A feljelentés nyomán korábban az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) és a Vrancea megyei ügyészség is eljárást indított, de azóta mindkét ügyet lezárták, derítette ki a portál.

A G4Media azonban nem hagyta annyiban az ügyet, és a helyszínen próbálta meg felgöngyölíteni a történetet, így derült fény arra, hogy Angel Tîlvăr neve nem szerepel a Vrancea megyei levéltár nyilvántartásában, mint olyan kutatóé, aki oda belépett, hog különböző dokumentumokat megvizsgáljon. Azonban a dolgozatban hivatkozik ezekre a dokumentumokra. Az újságírók kiderítették, hogy a védelmi miniszter helyett egy másik név szerepel a levéltár nyilvántartásában, aki ki is kérte az említett dokumentumokat: éspedig a Vrancea megyei múzeum történelmi részlegének jelenlegi vezetője, Ionuț Iliescu neve áll ott.

Ionuț Iliescu a G4Media-nak elmondta, hogy maga végezte el a kutatást a Vrancea Nemzeti Levéltárban. Az Angel Tîlvăr „Román-izraeli kapcsolatok a kommunista időszakban” című doktori disszertációjához szükséges anyaggyűjtés egy része ott zajlott le. Nyilatkozata szerint „ez egy munkaköri feladat volt, amelyet az intézmény vezetősége”, nevezetesen a korábbi igazgató, Horia Dumitrescu adott neki.

Iliescu azt is elmondta, nem világosították fel, hogy milyen célt szolgál a kutatás, mindössze megbízták a dokumentációs munkát végezze el. A kutató arról is nyilatkozott, hogy az ügyészek soha nem hallgatták meg abban a büntetőügyben, amelyet a múzeum egykori könyvelője, Ionel Marin feljelentése nyomán indítottak.

Amikor a G4Media riporterei megpróbálták megvásárolni a miniszter könyvét a könyvesboltokban vagy online, csak egy példányt találtak, legtöbb helyen azt mondták, hogy nincs raktáron, vagy már elfogyott. Az online kínálatokban a „ már nem elérhető” feliratot viselte a könyv.

A G4Média megkereste a korrupcióellenes ügyészséget is, a DNA által adott hivatalos válaszok szerint két dossziét zártak le, amelyekben többek között az intézmény erőforrásainak személyes célokra való felhasználását vizsgálták. A nyomozást a Vrancea Megyei Múzeum egy korábbi alkalmazottja, Ionel Marin feljelentése nyomán nyitották meg, aki azt állította, hogy Tîlvăr, aki akkoriban vranceai parlamenti képviselő volt, mintegy három éven át logisztikai és emberi támogatást kapott a múzeumtól doktori disszertációjának megírásához.

A DNA tanúként hallgatta ki az érintetteket, de végül azt állapították meg, hogy nem történt bűncselekmény, így mindkét ügyészség lezárta az eljárást. A Vrancea megyei ügyészség azt is hozzátette, hogy amennyiben igaznak bizonyult volna a doktori dolgozat törvénytelen elkészítése, a bűncselekmény már akkor is elévült volna a feljelentés időpontjáig.

A G4Media által megvizsgált dossziéban azonban a múzeum több volt alkalmazottja azt vallotta, hogy Tîlvăr doktoriján dolgozott a munkaidejében.

Angel Tîlvărt október végén nevezték ki védelmi miniszternek a szociáldemokrata párt javaslatára, miután Vasile Dîncu lemondott a tárca éléről. Tîlvăr eredetileg bölcsész, 2004-ig angoltanárként dolgozott. Doktori címét a Iași-i Alexandru Ioan Cuza Egyetemen szerezte 2012-ben. A negyedik Ponta-kormányban (2014 decemberétől 2015 novemberéig) diaszpóráért felelős miniszter volt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!