Lemondott Vasile Dîncu védelmi miniszter

2022. október 24. – 13:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vasile Dîncu PSD-s védelmi miniszter hétfőn bejelentette, hogy lemondott tisztségéről. „A délelőtt folyamán benyújtottam lemondásomat a védelmi miniszteri tisztségről Nicolae Ciucănak, Románia miniszterelnökének” – írta Dîncu a saját Facebook oldalán.

Indoklása szerint képtelen volt együtt dolgozni Klaus Iohannis államfővel, aki egyben a hadsereg legfelsőbb parancsnoka is. Ugyanakkor közzétette a lemondása teljes szövegét is:

„Lemondásom oka az, hogy nem tudok együttműködni Románia elnökével, a hadsereg főparancsnokával. Szükségesnek tartom, hogy a betöltött tisztségemről lemondjak, hogy semmiképpen ne sértsem a döntéshozatali folyamatokat, amelyek a parancsnoki láncban akadálymentesen működnek, és ne gátoljak meg egy sor olyan projektet, amelyek feltétlenül szükségesek a Védelmi Minisztérium és a román hadsereg optimális működéséhez.

Miniszterelnök úr, köszönöm az őszinte együttműködést és a nyitottságot a közös kormányzati tevékenység során, és biztosítom Önt, hogy szenátorként és a román parlament tagjaként teljes mértékben támogatom a minisztérium és a román hadsereg minden projektjét és programját.”

Vasile Dîncu lemondása gyakorlatilag borítékolható volt

Szembe menve a román külpolitika hivatalos álláspontjával a leköszönő védelmi miniszter október 8-án kijelentette, hogy a nagyhatalmaknak tárgyalniuk kell, mert „az ukrajnai politikai osztály nem engedheti meg magának (...) a területek elvesztését”. A védelmi tárca vezetője olyan körülmények között vetette fel a béketárgyalások lehetőségét, amikor a NATO, az Amerikai Egyesült Államok és az EU sem szorgalmazza egyelőre ezt, ugyanis egységesen azon az állásponton vannak, hogy Oroszország agresszorként egy szomszédos államot támadott meg, ilyen körülmények között pedig a védekezés és a visszavágás az egyetlen járható út. Dîncu szerint azonban a béketárgyalás mindenképpen jobb lenne, mint a jelenlegi – emberéleteket és anyagi javakat megsemmisítő – pusztítás, még akkor is, ha csupán egy befagyott konfliktust eredményezne.

Vasile Dîncu nyilatkozataira Ukrajna is válaszolt, majd a román kormány- és államfő is reagált.

„Ez nem a kormány álláspontja, ezt nagyon világossá kell tennünk” – nyomatékosította a miniszterelnök, amikor újságírók arról kérdezték, hogy szóba jöhet-e a védelmi miniszter leváltása a nyilatkozata miatt.

Ukrajna majd eldönti, „mikor, hogyan és mit tárgyal” a háborúról – mondta még kedden a miniszter nyilatkozatával kapcsolatban Klaus Iohannis államfő, aki hozzátette,

egyes romániai politikusoknak gyakrabban kellene tájékozódniuk az ország és az Európai Unió hivatalos álláspontjáról.

Dîncu védelmi minisztertől még a saját pártja is elhatárolódott. Marcel Ciolacu PSD-elnök arról beszélt, hogy a tárcavezető hibázott.

Nem sokkal később Klaus Iohannis elnök ismertette Románia hivatalos álláspontját az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban, amely álláspont nyilvánvalóan ellentmond Vasile Dîncu védelmi miniszter által kifejtett nézeteknek.

„Ebben a háborúban Oroszország támadta meg Ukrajnát. Az ukránok fizetik a vérdíjat ebben a háborúban, és mindannyiunknak el kell fogadnunk, hogy csak Ukrajna dönti el, mikor, hogyan és miről tárgyal. Ez az álláspont a mi hivatalos álláspontunk, ez az Európai Unió hivatalos álláspontja.”

Egy héttel ezelőtt a parlament perzsára hívta a „mellébeszélő” minisztert

A védelmi minisztert az USR javaslatára hívták meghallgatásra, hogy elmondja, „miért karolja fel egyre gyakrabban a Kreml retorikáját”, és magyarázatot adjon az ukrajnai béketárgyalásokkal kapcsolatos legutóbbi nyilatkozatára, amely – az ellenzéki párt szerint – „árt” Romániának az EU-val és a NATO-val fenntartott partnerségének.

Az USR ugyanakkor csütörtökön felszólította Nicolae Ciucă kormányfőt, hogy az ukrajnai háborúval kapcsolatos kijelentései miatt váltsa le tisztségéből Vasile Dîncu védelmi minisztert. Az elvárásuk az, fogalmaztak, hogy a miniszterelnök 'oldja meg ezt a problémát'. 'Vasile Dîncu nem vezetheti tovább a háborús időkben egyik legfontosabb minisztériumot' – szögezték le.

A kormányfő veszi át ideiglenesen a védelmi tárcát

A leköszönő védelmi miniszter bejelentését követően Marcel Ciolacu, a PSD elnöke azt nyilatkozta, hogy tiszteletben tartja Vasile Dîncu döntését, és köszöni neki a miniszteri munkáját. „Már tárgyaltam Ciucă miniszterelnökkel, és megkértem, hogy vegye át a minisztérium ideiglenes vezetését, mert Romániának kötelessége biztosítani a stabilitást a NATO keleti szárnyán” – idézte Marcel Ciolacut a Digi24. A szociáldemokraták a későbbiekben egy új személyt fognak nevesíteni a tárca élére, ugyanis a koalíciós algoritmus szerint ez a minisztérium a PSD-s tárcák közé tartozik.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!