Lemondott Vasile Dîncu védelmi miniszter

2022. október 24. – 12:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vasile Dîncu PSD-s védelmi miniszter hétfőn bejelentette, hogy lemondott tisztségéről. „A délelőtt folyamán benyújtottam lemondásomat a védelmi miniszteri tisztségről Nicolae Ciucănak, Románia miniszterelnökének” – írta Dîncu a saját Facebook oldalán.

Indoklása szerint képtelen volt együtt dolgozni Klaus Iohannis államfővel, aki egyben a hadsereg legfelsőbb parancsnoka is. Ugyanakkor közzétette a lemondása teljes szövegét is:

„Lemondásom oka az, hogy nem tudok együttműködni Románia elnökével, a hadsereg főparancsnokával. Szükségesnek tartom, hogy a betöltött tisztségemről lemondjak, hogy semmiképpen ne sértsem a döntéshozatali folyamatokat, amelyek a parancsnoki láncban akadálymentesen működnek, és ne gátoljak meg egy sor olyan projektet, amelyek feltétlenül szükségesek a Védelmi Minisztérium és a román hadsereg optimális működéséhez.

Miniszterelnök úr, köszönöm az őszinte együttműködést és a nyitottságot a közös kormányzati tevékenység során, és biztosítom Önt, hogy szenátorként és a román parlament tagjaként teljes mértékben támogatom a minisztérium és a román hadsereg minden projektjét és programját.”

Vasile Dîncu lemondása gyakorlatilag borítékolható volt

Szembe menve a román külpolitika hivatalos álláspontjával a leköszönő védelmi miniszter október 8-án kijelentette, hogy a nagyhatalmaknak tárgyalniuk kell, mert „az ukrajnai politikai osztály nem engedheti meg magának (...) a területek elvesztését”. A védelmi tárca vezetője olyan körülmények között vetette fel a béketárgyalások lehetőségét, amikor a NATO, az Amerikai Egyesült Államok és az EU sem szorgalmazza egyelőre ezt, ugyanis egységesen azon az állásponton vannak, hogy Oroszország agresszorként egy szomszédos államot támadott meg, ilyen körülmények között pedig a védekezés és a visszavágás az egyetlen járható út. Dîncu szerint azonban a béketárgyalás mindenképpen jobb lenne, mint a jelenlegi – emberéleteket és anyagi javakat megsemmisítő – pusztítás, még akkor is, ha csupán egy befagyott konfliktust eredményezne.

Vasile Dîncu nyilatkozataira Ukrajna is válaszolt, majd a román kormány- és államfő is reagált.

„Ez nem a kormány álláspontja, ezt nagyon világossá kell tennünk” – nyomatékosította a miniszterelnök, amikor újságírók arról kérdezték, hogy szóba jöhet-e a védelmi miniszter leváltása a nyilatkozata miatt.

Ukrajna majd eldönti, „mikor, hogyan és mit tárgyal” a háborúról – mondta még kedden a miniszter nyilatkozatával kapcsolatban Klaus Iohannis államfő, aki hozzátette,

egyes romániai politikusoknak gyakrabban kellene tájékozódniuk az ország és az Európai Unió hivatalos álláspontjáról.

Dîncu védelmi minisztertől még a saját pártja is elhatárolódott. Marcel Ciolacu PSD-elnök arról beszélt, hogy a tárcavezető hibázott.

Nem sokkal később Klaus Iohannis elnök ismertette Románia hivatalos álláspontját az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban, amely álláspont nyilvánvalóan ellentmond Vasile Dîncu védelmi miniszter által kifejtett nézeteknek.

„Ebben a háborúban Oroszország támadta meg Ukrajnát. Az ukránok fizetik a vérdíjat ebben a háborúban, és mindannyiunknak el kell fogadnunk, hogy csak Ukrajna dönti el, mikor, hogyan és miről tárgyal. Ez az álláspont a mi hivatalos álláspontunk, ez az Európai Unió hivatalos álláspontja.”

Egy héttel ezelőtt a parlament perzsára hívta a „mellébeszélő” minisztert

A védelmi minisztert az USR javaslatára hívták meghallgatásra, hogy elmondja, „miért karolja fel egyre gyakrabban a Kreml retorikáját”, és magyarázatot adjon az ukrajnai béketárgyalásokkal kapcsolatos legutóbbi nyilatkozatára, amely – az ellenzéki párt szerint – „árt” Romániának az EU-val és a NATO-val fenntartott partnerségének.

Az USR ugyanakkor csütörtökön felszólította Nicolae Ciucă kormányfőt, hogy az ukrajnai háborúval kapcsolatos kijelentései miatt váltsa le tisztségéből Vasile Dîncu védelmi minisztert. Az elvárásuk az, fogalmaztak, hogy a miniszterelnök 'oldja meg ezt a problémát'. 'Vasile Dîncu nem vezetheti tovább a háborús időkben egyik legfontosabb minisztériumot' – szögezték le.

A kormányfő veszi át ideiglenesen a védelmi tárcát

A leköszönő védelmi miniszter bejelentését követően Marcel Ciolacu, a PSD elnöke azt nyilatkozta, hogy tiszteletben tartja Vasile Dîncu döntését, és köszöni neki a miniszteri munkáját. „Már tárgyaltam Ciucă miniszterelnökkel, és megkértem, hogy vegye át a minisztérium ideiglenes vezetését, mert Romániának kötelessége biztosítani a stabilitást a NATO keleti szárnyán” – idézte Marcel Ciolacut a Digi24. A szociáldemokraták a későbbiekben egy új személyt fognak nevesíteni a tárca élére, ugyanis a koalíciós algoritmus szerint ez a minisztérium a PSD-s tárcák közé tartozik.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!