Ismét elhalasztották az ítélethirdetést a Colectiv-perben

2022. május 3. – 10:46

Ismét elhalasztották az ítélethirdetést a Colectiv-perben
A Colectiv klub bejárata – Fotó: Britchi Mirela/Wikipédia

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét elhalasztották a Colectiv-per jogerős ítéletének közzétételét, az új időpontot május 12-ére tűzték ki. Bár a büntetőeljárási törvénykönyv legutóbbi módosításai szerint a bíróságnak 120 napja van arra, hogy kimondja és indokolja döntését, ebben az esetben a határidőt 13 nappal túllépték.

Négy halasztás után május 3. lett volna az ítélethirdetés időpontja a fővárosi táblabíróságnál a Colectiv klubban 2015-ben bekövetkezett tűz felelőseinek ügyében. azonban ez nem következett be, ismét halasztották az ítélethirdetés időpontját, igaz, most csak kilenc napot kell várni, ha minden igaz. A Colectiv klubban keletkezett tűz miatt 65 személy vesztette életét, a tragédiáért felelősöket már alapfokon elítélték, a fellebbezés a bukaresti ítélőtáblánál van, azonban még mindig késik a jogerős ítélet kihirdetése.

A vádlottak között van Cristian Popescu-Piedone, Bukarest 4. kerületének volt polgármestere, a Colectiv klubot működtető tulajdonosok, két tűzoltó, két pirotechnikus, a tűzijátékkal foglalkozó cégnek a képviselői, a városháza tisztviselői.

A Colectiv klubban egy koncert során gyulladt ki a hangszigetelés, és amint itt is írtunk róla, a 80 férőhelyes teremben legalább háromszázan tartózkodtak a tragédia estéjén, ahonnan nem tudtak időben kimenekülni, mert nem voltak vészkijáratok.

A bukaresti törvényszék 2019 decemberében hozta meg az elsőfokú ítéletet, a jogerős bírósági határozatot pedig eredetileg tavaly júniusban kellett volna kihirdetni, azonban különböző procedurális kifogások miatt halasztották ezt. A hosszadalmas jogi huzavona után a Colectiv-per tárgyalását 2021. december 21-én zárták le, a bíróság pedig január 3-ra tűzte ki az ítélethirdetést. Azóta további három alkalommal halasztottak.

Az alapfokú ítélet szerint a következő büntetés vár a vádlottakra:

  • Cristian Popescu-Piedone – 8 év és 6 hónap letöltendő börtönbüntetés a Colectiv klub működési engedélyeinek kiadásával kapcsolatos hivatali visszaélés bűntettének elkövetéséért;
  • a Colectiv klub három tulajdonosa, Alin George Anastasescu, Paul Gancea és Costin Mincu – egyenként 11 év és 8 hónap letöltendő börtönbüntetés gondatlanságból elkövetett emberölés, súlyos testi sértés és a törvényes munkavédelmi intézkedések elmulasztása miatt;
  • Daniela Niță, a Golden Ideas Fireworks Artists cég tulajdonosa (időközben elhunyt) – 12 év 8 hónap börtönbüntetés;
  • Viorel Zaharia és Marian Moise pirotechnikusok – 9 év és 8 hónap börtön, illetve 10 év börtön;
  • Cristian Niță, a tűzijátékokat gyártó vállalat igazgatója – 3 év 6 hónap börtönbüntetés;
  • George Matei és Antonina Radu, a Bukaresti Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) két tűzoltója, akik a Colectiv klubot ellenőrizték anélkül, hogy törvényes intézkedéseket tettek volna a tűzvédelmi szabályok betartására vonatkozóan – egyenként 9 év és 2 hónap börtönbüntetés;
  • Aurelia Iofciu, az illetékes városháza kereskedelmi engedélyezési szolgálatának vezetője – 8 év börtön;
  • Larisa Luminița Ganea, vezető tanácsos – 7 év börtönbüntetés;
  • Ramona Sandra Moțoc, vezető tanácsadó – 3 év szabadságvesztés felfüggesztve és 90 nap közmunka.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!