Ismét elhalasztották az ítélethirdetést a Colectiv-perben

2022. május 3. – 10:46

Ismét elhalasztották az ítélethirdetést a Colectiv-perben
A Colectiv klub bejárata – Fotó: Britchi Mirela/Wikipédia

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét elhalasztották a Colectiv-per jogerős ítéletének közzétételét, az új időpontot május 12-ére tűzték ki. Bár a büntetőeljárási törvénykönyv legutóbbi módosításai szerint a bíróságnak 120 napja van arra, hogy kimondja és indokolja döntését, ebben az esetben a határidőt 13 nappal túllépték.

Négy halasztás után május 3. lett volna az ítélethirdetés időpontja a fővárosi táblabíróságnál a Colectiv klubban 2015-ben bekövetkezett tűz felelőseinek ügyében. azonban ez nem következett be, ismét halasztották az ítélethirdetés időpontját, igaz, most csak kilenc napot kell várni, ha minden igaz. A Colectiv klubban keletkezett tűz miatt 65 személy vesztette életét, a tragédiáért felelősöket már alapfokon elítélték, a fellebbezés a bukaresti ítélőtáblánál van, azonban még mindig késik a jogerős ítélet kihirdetése.

A vádlottak között van Cristian Popescu-Piedone, Bukarest 4. kerületének volt polgármestere, a Colectiv klubot működtető tulajdonosok, két tűzoltó, két pirotechnikus, a tűzijátékkal foglalkozó cégnek a képviselői, a városháza tisztviselői.

A Colectiv klubban egy koncert során gyulladt ki a hangszigetelés, és amint itt is írtunk róla, a 80 férőhelyes teremben legalább háromszázan tartózkodtak a tragédia estéjén, ahonnan nem tudtak időben kimenekülni, mert nem voltak vészkijáratok.

A bukaresti törvényszék 2019 decemberében hozta meg az elsőfokú ítéletet, a jogerős bírósági határozatot pedig eredetileg tavaly júniusban kellett volna kihirdetni, azonban különböző procedurális kifogások miatt halasztották ezt. A hosszadalmas jogi huzavona után a Colectiv-per tárgyalását 2021. december 21-én zárták le, a bíróság pedig január 3-ra tűzte ki az ítélethirdetést. Azóta további három alkalommal halasztottak.

Az alapfokú ítélet szerint a következő büntetés vár a vádlottakra:

  • Cristian Popescu-Piedone – 8 év és 6 hónap letöltendő börtönbüntetés a Colectiv klub működési engedélyeinek kiadásával kapcsolatos hivatali visszaélés bűntettének elkövetéséért;
  • a Colectiv klub három tulajdonosa, Alin George Anastasescu, Paul Gancea és Costin Mincu – egyenként 11 év és 8 hónap letöltendő börtönbüntetés gondatlanságból elkövetett emberölés, súlyos testi sértés és a törvényes munkavédelmi intézkedések elmulasztása miatt;
  • Daniela Niță, a Golden Ideas Fireworks Artists cég tulajdonosa (időközben elhunyt) – 12 év 8 hónap börtönbüntetés;
  • Viorel Zaharia és Marian Moise pirotechnikusok – 9 év és 8 hónap börtön, illetve 10 év börtön;
  • Cristian Niță, a tűzijátékokat gyártó vállalat igazgatója – 3 év 6 hónap börtönbüntetés;
  • George Matei és Antonina Radu, a Bukaresti Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) két tűzoltója, akik a Colectiv klubot ellenőrizték anélkül, hogy törvényes intézkedéseket tettek volna a tűzvédelmi szabályok betartására vonatkozóan – egyenként 9 év és 2 hónap börtönbüntetés;
  • Aurelia Iofciu, az illetékes városháza kereskedelmi engedélyezési szolgálatának vezetője – 8 év börtön;
  • Larisa Luminița Ganea, vezető tanácsos – 7 év börtönbüntetés;
  • Ramona Sandra Moțoc, vezető tanácsadó – 3 év szabadságvesztés felfüggesztve és 90 nap közmunka.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!