A kormány tartalékalapjából fizetik ki a Colectiv-perben megítélt kártérítéseket

2022. június 17. – 15:22

frissítve

A kormány tartalékalapjából fizetik ki a Colectiv-perben megítélt kártérítéseket
A Colectiv klubban történt tűzeset áldozataira minden évben megemlékeznek Bukarestben – Fotó: presidency.ro

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány tartalékalapjából származó összegből tervezik kifizetni a Colectiv-perben megszabott kártérítést – írja a G4media.

A Colectiv-perben összesen 64 millió eurót ítélt meg a bíróság, az áldozatok családjainak mintegy 36 millió euró erkölcsi és anyagi kártérítést kell kapniuk. A kompenzáció 1000 lej és 1 millió euró közötti.

A kártérítést Bukarest 4. kerületi önkormányzatának (amelyet a tűz idején Cristian Popescu Piedone polgármester vezetett), a Bukarest-Ilfov katasztrófavédelmi felügyelőségnek, a Colectiv Club és a Golden Ideas Fireworks Artists cégek tulajdonosainak, illetve a szórakozóhely három tulajdonosának, valamint a két pirotechnikusnak közösen kell kifizetnie.

A 4. kerület polgármestere, Daniel Baluta május 26-án bejelentette, hogy a kormány tartalékalapjából kért pénzt a kártérítések kifizetésére.

A bukaresti Colectiv klubban 2015-ben bekövetkezett, 65 ember halálát okozó tűzvész felelőseinek ügyében 6 éves pereskedés és többszöri halasztás után idén májusban született jogerős ítélet. A bukaresti táblabíróság többnyire valamelyest enyhítette az alapfokon eljáró bukaresti törvényszék által kiszabott büntetéseket. A klub üzemeltetőit és a végzetes tűzijátékot elindító pirotechnikusokat így is 6 és 11 év közötti, a szórakozóhely működését engedélyező volt 4. kerületi polgármestert, Cristian Popescu-Piedonét pedig 4 éves letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!