A kormány tartalékalapjából fizetik ki a Colectiv-perben megítélt kártérítéseket

2022. június 17. – 15:22

frissítve

A kormány tartalékalapjából fizetik ki a Colectiv-perben megítélt kártérítéseket
A Colectiv klubban történt tűzeset áldozataira minden évben megemlékeznek Bukarestben – Fotó: presidency.ro

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány tartalékalapjából származó összegből tervezik kifizetni a Colectiv-perben megszabott kártérítést – írja a G4media.

A Colectiv-perben összesen 64 millió eurót ítélt meg a bíróság, az áldozatok családjainak mintegy 36 millió euró erkölcsi és anyagi kártérítést kell kapniuk. A kompenzáció 1000 lej és 1 millió euró közötti.

A kártérítést Bukarest 4. kerületi önkormányzatának (amelyet a tűz idején Cristian Popescu Piedone polgármester vezetett), a Bukarest-Ilfov katasztrófavédelmi felügyelőségnek, a Colectiv Club és a Golden Ideas Fireworks Artists cégek tulajdonosainak, illetve a szórakozóhely három tulajdonosának, valamint a két pirotechnikusnak közösen kell kifizetnie.

A 4. kerület polgármestere, Daniel Baluta május 26-án bejelentette, hogy a kormány tartalékalapjából kért pénzt a kártérítések kifizetésére.

A bukaresti Colectiv klubban 2015-ben bekövetkezett, 65 ember halálát okozó tűzvész felelőseinek ügyében 6 éves pereskedés és többszöri halasztás után idén májusban született jogerős ítélet. A bukaresti táblabíróság többnyire valamelyest enyhítette az alapfokon eljáró bukaresti törvényszék által kiszabott büntetéseket. A klub üzemeltetőit és a végzetes tűzijátékot elindító pirotechnikusokat így is 6 és 11 év közötti, a szórakozóhely működését engedélyező volt 4. kerületi polgármestert, Cristian Popescu-Piedonét pedig 4 éves letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!