A képviselőházban meghallgatásra várják hétfőn a kormány órája keretében Vasile Dîncu védelmi minisztert

2022. október 17. – 08:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A képviselőházba várják hétfőn meghallgatásra Vasile Dîncu védelmi minisztert, hogy magyarázatot adjon az Ukrajnában zajló háborúval kapcsolatos kijelentéseiről, számol be az Agerpres.

A meghallgatást 17.30-ra ütemezték be, miután lejár a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Jobboldal Ereje párt által Lucian Bode belügyminiszter ellen benyújtott egyszerű indítvány vitája.

A védelmi minisztert az USR javaslatára hívták meghallgatásra, hogy elmondja, „miért karolja fel egyre gyakrabban a Kreml retorikáját”, és magyarázatot adjon az ukrajnai béketárgyalásokkal kapcsolatos legutóbbi nyilatkozatára, amely – az ellenzéki párt szerint – „árt” Romániának az EU-val és a NATO-val fenntartott partnerségének.

Az USR ugyanakkor csütörtökön felszólította Nicolae Ciucă kormányfőt, hogy az ukrajnai háborúval kapcsolatos kijelentései miatt váltsa le tisztségéből Vasile Dîncu védelmi minisztert.

Az ellenzéki párt csütörtöki közleménye szerint hétfőre bekérették a parlamentbe Vasile Dîncut számot adni a nyilatkozatáról, de elvárásuk az, hogy a miniszterelnök 'addig is oldja meg ezt a problémát'. 'Vasile Dîncu nem vezetheti tovább a háborús időkben egyik legfontosabb minisztériumot' – szögezték le.

Vasile Dîncu azt mondta október 8-án egy televíziós interjúban, hogy a béketárgyalások jelentik az egyetlen esélyt a háború befejezésére, de „a világ országainak, a NATO-nak, az Egyesült Államoknak kell kialkudnia a biztonsági garanciákat és a békét” Ukrajna számára. „Ukrajna egyedül nem lesz képes tárgyalni Oroszországgal, mert az ukrajnai politikai osztály jelenleg nem engedheti meg magának, hogy felvállalja (...) a területvesztést, a végül is igazságtalan területvesztést. Ez túl nagy vereség lenne a politikum számára” – fogalmazott. Hozzátette, a béketárgyalás akkor is jobb a vérontásnál, ha csak a konfliktus „befagyasztását” eredményezné.

Ukrajna majd eldönti, „mikor, hogyan és mit tárgyal” a háborúról – jelentette ki a miniszter nyilatkozatairól múlt kedden Klaus Iohannis. Az államfő hozzátette, egyes romániai politikusoknak gyakrabban kellene tájékozódniuk az ország és az Európai Unió hivatalos álláspontjáról.

Nicolae Ciucă múlt csütörtökön kijelentette, amint Vasile Dîncu visszatér Romániába a NATO-tagországok védelmi minisztereinek találkozójáról, 'nagyon nyíltan fog beszélni vele' az ukrajnai háborúval kapcsolatos nézeteiről. 'Ez nem a kormány álláspontja, ezt nagyon világossá kell tennünk' – nyomatékosította a miniszterelnök.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!