Kissé „mellébeszélt” az ukrajnai háborúról a védelmi miniszter, a kijelentései akár a miniszteri székébe is kerülhetnek

2022. október 13. – 19:03

Másolás

Vágólapra másolva

Nicolae Ciucă miniszterelnök csütörtökön kijelentette: „nagyon nyíltan fog beszélni” Vasile Dîncu védelmi miniszterrel az ukrajnai háborúval kapcsolatos nézeteiről, amint visszatér Romániába a NATO-tagországok védelmi minisztereinek találkozójáról – írja az Agerpres.

A román védelmi miniszter egy kereskedelmi televíziónak adott múlt hét végi interjújában arról beszélt, hogy a háborúnak csak a béketárgyalások vethetnek véget, amelyeket Ukrajna helyett a „világ országainak, az Egyesült Államoknak, a NATO-nak” kell lefolytatniuk Oroszországgal. Dîncu szerint a béketárgyalás mindenképpen jobb lenne, mint a jelenlegi – emberéleteket és anyagi javakat megsemmisítő – pusztítás, még akkor is, ha csupán egy befagyott konfliktust eredményezne.

„Ez nem a kormány álláspontja, ezt nagyon világossá kell tennünk” – nyomatékosította a miniszterelnök, amikor újságírók arról kérdezték, hogy szóba jöhet-e a védelmi miniszter leváltása a nyilatkozata miatt.

Ukrajna majd eldönti, „mikor, hogyan és mit tárgyal” a háborúról – mondta még kedden a miniszter nyilatkozatával kapcsolatban Klaus Iohannis államfő, aki hozzátette,

egyes romániai politikusoknak gyakrabban kellene tájékozódniuk az ország és az Európai Unió hivatalos álláspontjáról.

Dîncu védelmi minisztertől még a saját pártja is elhatárolódott. Marcel Ciolacu PSD-elnök arról beszélt, hogy a tárcavezető hibázott.

„Amikor védelmi miniszter vagy, nincsenek hiedelmeid, hanem a román állam politikáját képviseled. (…) Erről beszélnünk kell a koalícióban. Nem lehet saját véleményünk, nem lehetnek hiedelmeink, amikor fegyveres konfliktus dúl a szomszédságunkban” – jelentette ki Ciolacu az MTI szerint.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!