Már másodjára avattak magyar állami támogatással épült óvodát Gyimesbükkön

2022. október 8. – 18:15

frissítve

Már másodjára avattak magyar állami támogatással épült óvodát Gyimesbükkön
Gyerekek hintáznak az újonnan átadott gyimesbükki óvoda udvarán – Fotó: Kátai Edit / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Kicsinek bizonyult a magyar állami támogatással három éve felújított óvoda Gyimesbükkön, ezért szombaton új óvodát avattak a településen, szintén magyar állami támogatásból, tájékoztat az MTI.

A három éve felavatott óvodában még csak húsz gyerek tanulhatott, miközben a közigazgatásilag a moldvai Bákó megyéhez tartozó településen két hosszú programos és egy rövid programos csoport működik. Összesen 58 gyermek kezdte meg a tanévet az új óvodaépületben, amelynek az ünnepélyes átadója volt szombaton.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke ünnepi beszédében arra kérte Oltean Pétert, a település RMDSZ-es polgármesterét, hogy vigye el román kollégáinak annak az üzenetét, hogy a csángómagyarokkal és a magyarországiakkal mindig jó összeadni az erőket és a lehetőségeket, mert mindenki nyertese lesz az együttműködésnek. Kövér László arra utalhatott, hogy nemrégiben a Kolozs megyei Bánffyhunyadon, illetve Nagyváradon is problémák voltak a magyar állami támogatással épített, illetve felújított ingástalanok oktatásba integrálásával. Míg utóbbiban sikerült megoldást találni az etnikai színezetű vitában, addig Bánffyhunyadon nem jutottak dűlőre.

A házelnök azt kívánta, hogy a növekvő gyermeklétszám miatt rövidesen az új óvoda is bizonyuljon szűkösnek, és közösen foghassanak neki a bővítésének.

Gyerekek fociznak a műfüves pályán – Fotó: Kátai Edit / MTI
Gyerekek fociznak a műfüves pályán – Fotó: Kátai Edit / MTI

Pénteken az óvoda mellett létrehozott műfüves sportpályát is avattak Gyimesbükkön. Az óvoda felépítése és berendezése 230 millió forintba került, a műfüves focipályát 58 millió forintból valósították meg.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!