Elutasította Bánffyhunyad önkormányzata a magyar kormánypénzből felépített óvoda épületének ingyenes átvételét

2022. augusztus 31. – 12:31

Másolás

Vágólapra másolva

Búzás-Fekete Mária alpolgármester abban reménykedik, hogy győz a józan ész, és a testület tagjai mégis figyelembe veszik a közösség igényeit, hiszen mindenkinek az az érdeke, hogy az óvoda beinduljon. Csoma Botond RMDSZ-es képviselő szerint szintet lépett a magyarellenesség a városban.

„Megdöbbenéssel vettük tudomásul, hogy Bánffyhunyad önkormányzatának tanácsosai többségi szavazattal utasították el annak az oktatási épületegyüttesnek az ingyenes átvételét, amelyet az Erdélyi Református Egyházkerület a magyar tannyelvű bölcsődei és óvodai oktatás körülményeinek javítására ingyenesen ajánlott fel. Elutasítunk minden olyan – főként a román közbeszédben elhangzott – vádat, amely a szegregációra irányult” – nyilatkozta Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke.

A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program révén, magyarországi kormánytámogatásokból, a református felekezet telkére épült óvoda kapcsán augusztus elején robbant ki az etnikai színezetű vita, amelyet Oana Goga, a PSD helyi tanácsosa indított el. Kijelentette, nem ért egyet azzal, hogy csak magyar tannyelvű óvoda és bölcsőde működjön az új épületben, és jelezte, a PSD önkormányzati képviselői csak akkor szavazzák meg a határozatot,

ha az intézmény nemzetiségtől függetlenül minden gyermeket befogad, hiszen a városi költségvetéshez is mindenki egyformán járul hozzá, a források szétosztásakor sem lehet különbséget tenni.

Csoma Botond ezzel kapcsolatosan mai közleményében rámutatott: az épület eredetileg a Bánffyhunyadon jelenleg működő 4 magyar óvodai-, és a 30 év után létrehozott magyar bölcsődei csoport befogadására volt méretezve, a projektfinanszírozás nem tette lehetővé egy magyar csoport kiszorítását feltételező kikötés teljesítését. Mi több, az Erdélyi Református Egyházkerület felajánlotta az épület számláinak egy éven át történő fizetését is.

Csoma Botond szerint a kialakult helyzet egyértelműen a bánffyhunyadi magyar és román közösség érdekei ellen szól, hiszen az új épület átvételének hiányában szeptembertől mind a magyar, mind pedig a román bölcsődébe járó gyerekeket a jelenlegi zsúfolásig megtelt helyszínen kell fogadni.

„A tanácsülést megelőző hetekben kialakított közhangulat nyomásgyakorlása azt a sajnálatos helyzetet eredményezte, amelyben a helyi közösség érdekeit háttérbe szorította a Ceaușescu-rezsim soviniszta retorikáját idéző magyarellenes, uszító sajtókampány. Az RMDSZ helyi és megyei képviselői az Erdélyi Református Egyházkerülettel közösen tovább fogják keresni a megoldást a magyar tannyelvű bölcsődei és óvodai oktatás körülményeinek javítására, az identitásmegőrzés, az anyanyelven való tanulás vonzóbbá tételére” – nyomatékosította Csoma Botond.

Hatalmas pofoncsapásként írta le Búzás-Fekete Mária a bánffyhunyadi tanácsosi testületben született döntést, amellyel elutasították az óvodaalapítást. Bánffyhunyad RMDSZ-es alpolgármestere szerint már csak azért is esett rosszul a testület elutasítása, mert a magyarellenes hangulat egyébként nem jellemző a városra. Keresik a megoldást, azonban egyelőre

nem tudni, ki az, akivel szövetkezni lehet, melyik párt az, amely jobb belátásra tér és támogatja az ügyet, hiszen mind a PSD, mind a PNL a tervezet ellen szavazott, az USR tanácsosa és a független tanácsos pedig tartózkodott.

Az alpolgármester mindenesetre abban reménykedik, hogy győz a józan ész, és a testület tagjai figyelembe veszik a közösség igényeit, hiszen mindenkinek az az érdeke, hogy az óvoda beinduljon.

A tanácsülést megelőzően Mircea Moroșan, Bánffyhunyad PNL-s polgármestere egy békítő hangnemű bejegyzést tett közzé a Facebookon, amelyben egy tisztázó gyűlését is kezdeményezett. A beszélgetést tegnap meg is tartották, azonban Búzás-Fekete Mária szerint rossz hangulatban zajlott, amelynek a mai döntés lett a következménye.

Egyelőre az tűnik biztosnak, hogy az óvoda épülete üresen marad.

Jakab Mihály Gyula, a Bánffyhunyadi Református Egyházközség lelkipásztora megkeresésünkre elmondta, a prioritás most az, hogy a közösség rendezze a sorait és a megoldásban gondolkodjon. Kiemelte, furcsa állapot, hogy noha Erdély-szerte számos helyszínen épült bölcsőde és óvoda a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében, egyedül Bánffyhunyadon tanúsítottak elutasító magatartást a helyi döntéshozók. „Rosszul esik a döntés” – hangsúlyozta a lelkész, aki azt is nehezményezte, hogy az új óvoda ellen szavazók nem vették figyelembe a helyi közösség, a szülők akaratát: nemcsak magyar gyerekek jártak volna az óvodába, több román szülő is jelezte már, hogy beíratná gyerekét a magyar csoportba.

A magyar kormány 2016 novemberében hirdette meg a Kárpát-medencei óvoda- és bölcsődefejlesztő programot, melynek első számú kedvezményezettje Erdély lett, ahol 103 új óvoda és bölcsőde épült meg és további 380 felújítása zajlott. Erre a célra 100 millió eurót különített el több részletben a magyar kormány. A legtöbb kész tervvel az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) pályázott, de bekapcsolódott a programba a többi történelmi magyar egyház is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!