Elutasította Bánffyhunyad önkormányzata a magyar kormánypénzből felépített óvoda épületének ingyenes átvételét

2022. augusztus 31. – 12:31

Másolás

Vágólapra másolva

Búzás-Fekete Mária alpolgármester abban reménykedik, hogy győz a józan ész, és a testület tagjai mégis figyelembe veszik a közösség igényeit, hiszen mindenkinek az az érdeke, hogy az óvoda beinduljon. Csoma Botond RMDSZ-es képviselő szerint szintet lépett a magyarellenesség a városban.

„Megdöbbenéssel vettük tudomásul, hogy Bánffyhunyad önkormányzatának tanácsosai többségi szavazattal utasították el annak az oktatási épületegyüttesnek az ingyenes átvételét, amelyet az Erdélyi Református Egyházkerület a magyar tannyelvű bölcsődei és óvodai oktatás körülményeinek javítására ingyenesen ajánlott fel. Elutasítunk minden olyan – főként a román közbeszédben elhangzott – vádat, amely a szegregációra irányult” – nyilatkozta Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke.

A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program révén, magyarországi kormánytámogatásokból, a református felekezet telkére épült óvoda kapcsán augusztus elején robbant ki az etnikai színezetű vita, amelyet Oana Goga, a PSD helyi tanácsosa indított el. Kijelentette, nem ért egyet azzal, hogy csak magyar tannyelvű óvoda és bölcsőde működjön az új épületben, és jelezte, a PSD önkormányzati képviselői csak akkor szavazzák meg a határozatot,

ha az intézmény nemzetiségtől függetlenül minden gyermeket befogad, hiszen a városi költségvetéshez is mindenki egyformán járul hozzá, a források szétosztásakor sem lehet különbséget tenni.

Csoma Botond ezzel kapcsolatosan mai közleményében rámutatott: az épület eredetileg a Bánffyhunyadon jelenleg működő 4 magyar óvodai-, és a 30 év után létrehozott magyar bölcsődei csoport befogadására volt méretezve, a projektfinanszírozás nem tette lehetővé egy magyar csoport kiszorítását feltételező kikötés teljesítését. Mi több, az Erdélyi Református Egyházkerület felajánlotta az épület számláinak egy éven át történő fizetését is.

Csoma Botond szerint a kialakult helyzet egyértelműen a bánffyhunyadi magyar és román közösség érdekei ellen szól, hiszen az új épület átvételének hiányában szeptembertől mind a magyar, mind pedig a román bölcsődébe járó gyerekeket a jelenlegi zsúfolásig megtelt helyszínen kell fogadni.

„A tanácsülést megelőző hetekben kialakított közhangulat nyomásgyakorlása azt a sajnálatos helyzetet eredményezte, amelyben a helyi közösség érdekeit háttérbe szorította a Ceaușescu-rezsim soviniszta retorikáját idéző magyarellenes, uszító sajtókampány. Az RMDSZ helyi és megyei képviselői az Erdélyi Református Egyházkerülettel közösen tovább fogják keresni a megoldást a magyar tannyelvű bölcsődei és óvodai oktatás körülményeinek javítására, az identitásmegőrzés, az anyanyelven való tanulás vonzóbbá tételére” – nyomatékosította Csoma Botond.

Hatalmas pofoncsapásként írta le Búzás-Fekete Mária a bánffyhunyadi tanácsosi testületben született döntést, amellyel elutasították az óvodaalapítást. Bánffyhunyad RMDSZ-es alpolgármestere szerint már csak azért is esett rosszul a testület elutasítása, mert a magyarellenes hangulat egyébként nem jellemző a városra. Keresik a megoldást, azonban egyelőre

nem tudni, ki az, akivel szövetkezni lehet, melyik párt az, amely jobb belátásra tér és támogatja az ügyet, hiszen mind a PSD, mind a PNL a tervezet ellen szavazott, az USR tanácsosa és a független tanácsos pedig tartózkodott.

Az alpolgármester mindenesetre abban reménykedik, hogy győz a józan ész, és a testület tagjai figyelembe veszik a közösség igényeit, hiszen mindenkinek az az érdeke, hogy az óvoda beinduljon.

A tanácsülést megelőzően Mircea Moroșan, Bánffyhunyad PNL-s polgármestere egy békítő hangnemű bejegyzést tett közzé a Facebookon, amelyben egy tisztázó gyűlését is kezdeményezett. A beszélgetést tegnap meg is tartották, azonban Búzás-Fekete Mária szerint rossz hangulatban zajlott, amelynek a mai döntés lett a következménye.

Egyelőre az tűnik biztosnak, hogy az óvoda épülete üresen marad.

Jakab Mihály Gyula, a Bánffyhunyadi Református Egyházközség lelkipásztora megkeresésünkre elmondta, a prioritás most az, hogy a közösség rendezze a sorait és a megoldásban gondolkodjon. Kiemelte, furcsa állapot, hogy noha Erdély-szerte számos helyszínen épült bölcsőde és óvoda a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében, egyedül Bánffyhunyadon tanúsítottak elutasító magatartást a helyi döntéshozók. „Rosszul esik a döntés” – hangsúlyozta a lelkész, aki azt is nehezményezte, hogy az új óvoda ellen szavazók nem vették figyelembe a helyi közösség, a szülők akaratát: nemcsak magyar gyerekek jártak volna az óvodába, több román szülő is jelezte már, hogy beíratná gyerekét a magyar csoportba.

A magyar kormány 2016 novemberében hirdette meg a Kárpát-medencei óvoda- és bölcsődefejlesztő programot, melynek első számú kedvezményezettje Erdély lett, ahol 103 új óvoda és bölcsőde épült meg és további 380 felújítása zajlott. Erre a célra 100 millió eurót különített el több részletben a magyar kormány. A legtöbb kész tervvel az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) pályázott, de bekapcsolódott a programba a többi történelmi magyar egyház is.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!