Tánczos Barna: személyem elleni támadás a Declic kampánya

2022. október 2. – 17:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lejárató kampánynak és a személye elleni támadásnak nevezte Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter a Declic közösség figyelemfelkelő akcióját, mellyel szombaton a szülőfalujába, Csíkszentkirályra is megérkeztek a civil aktivisták, írja az Agerpres. Mint arról beszámoltunk, a Declic azt veti a tárcavezető szemére, hogy nem gondoskodik megfelelőképpen a nemzeti parkok erdőinek a védelméről. Csíkszentkirályon egyébként, a Declic videója szerint, eléggé viharosra sikerült a kampányakció, miután néhány helybéli elkezdte szidalmazni az aktivistákat. Tánczos Barna is megjelent a helyszínen, aki szintén nem volt hajlandó eleinte csak magyarul beszélni, később viszont átváltott románra és „hazugnak és aljasnak” nevezte a Declic által „szégyenkaravánnak” nevezett akciósorozatot. A kedélyek csillapítására a rendőrök is közbeléptek, az esetről itt számoltunk be részletesen.

„A magyarul mostanában elhangzó információknak egyetlen célja van: nem az erdők védelme, hanem az én személyem lejáratása. A Declic kampány, amelyet egy tiszteletre méltó közösség finanszírozott, az erdők védelmét célzó kampány helyett egy ellenem irányuló támadási kampánnyá változott, ami nem tisztességes és nem jellemzi a Declic közösséget” – nyilatkozta Tánczos Barna az Agerpresnek.

A környezetvédelmi miniszter azt is elmondta, hogy a Csíkszentkirályon jelen lévő egyik Decilc aktivistával folytatott beszélgetésből megtudta, hogy azok, akikkel korábban a nemzeti parkok védelméről tárgyalt hivatalában, „hamis és hazug” módon adták tovább azt, amiről szó volt.

„Akkor megígértem nekik, hogy országos kampányt indítunk, hogy a nemzeti parkokban a szigorú védelmet 75%-ra emeljük, amit meg is tettünk. Az elmúlt hónapokban már voltak találkozók a parkokban, volt a Domoglet-Cserna völgye nemzeti parkban is, volt egy munkamegbeszélésünk az összes parkigazgatóval ebben a kérdésben, elemeztük az erdészeti terveket, van egy munkacsoportunk a nemzeti parkok szintjén, amely ezt végzi, tehát minden, amit ez az ember mond, hazugság, mert a szigorú védelem 75%-ra való növelését célzó program folyamatban van. Éppen ezért meggyőződésem, hogy ez a kampány nem az erdők védelmét célozta, hanem csak a személyem becsmérlését, ami megint csak nem jellemzi a Declic közösséget” – fejtegette Tánczos Barna.

A csíkszentkirályi esettel kapcsolatban elmondta: a Declic csapata egy pillanatig sem volt veszélyben, és hogy a nap folyamán többször kérte polgártársait, hogy semmiképpen ne reagáljanak a Declic aktivisták által osztogatott magyar nyelvű szórólapokon szereplő „hazug” információkra.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!