Székelyföldi karavánutat szerveznek a Declic aktivistái, a célkeresztben Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter

2022. szeptember 29. – 14:59

Székelyföldi karavánutat szerveznek a Declic aktivistái, a célkeresztben Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter
Ezzel a molinóval járják végig az erdélyi településeket – Fotó: Declic

Másolás

Vágólapra másolva

Székelyföldi karavánt szervez a Declic. A civil aktivisták pénteken indulnak Bukarestből, és 22 Hargita megyei települést szándékoznak végig járni, mindenhol megállva, és tájékoztatva a lakosságot arról, hogy milyen túlkapások tapasztalhatók a romániai erdőgazdálkodás, fakitermelés területén. Az akcióval Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert célozzák meg, ebből a célból készíttették el azt az óriásmolinót, amellyel átutaznak a székelyföldi településeken, és amelyen az a felirat olvasható, hogy „Tánczos Barna halálos csókot ad az erdőinknek”.

Az akciót bejelentő hírlevélből kiderül, hogyan képzelték el az aktivisták a Szégyenkaravánnak elnevezett kampányt: „Több száz kilométert fogunk utazni a képen látható reklámpótkocsival. Megállunk a köztereken és más zsúfolt helyeken, hogy szórólapokat osszunk és beszélgessünk az emberekkel. Elmondjuk nekik, hogy a környezetvédelmi miniszter hogyan vált jó barátjává azoknak, akik a nemzeti parkok erdőit pusztítják.

Szeretnénk, ha több százezer ember, az RMDSZ választói bázisa tudná, hogy a környezetvédelmi miniszter nem tartotta be a szavát. Megígérte, hogy szigorú védelem alá helyezi a nemzeti parkokat. Aztán meggondolta magát, és úgy döntött, hogy azokra bízza őket, akik Európa legszebb erdeinek kivágásából gazdagodnak meg” – olvasható a Declic ismertetőjében.

A szervezet honlapján egy magyar nyelvű ismertetőt is közzétettek a szervezők, ebben a következőket írják:

Volt egyszer, hol nem volt, volt sok öreg erdőnk. Európa legszebb, legértékesebb erdői. Köztük olyanok, amelyekbe ember még be nem tette a lábát.

Voltak! Mert időközben ezek az erdők a fakitermelő ipar kezére kerültek, holott a nemzeti parkokhoz tartoztak – márpedig a nemzetközi normák értelmében a nemzeti parkokhoz tartozó erdőkben a fakitermelés tilos kellene legyen. Ezek az erdők egyszerűen túl értékesek ahhoz, hogy rönkökké vagy fűrészporrá aprítsuk őket.

Volt egyszer egy Tánczos Barna nevű politikus. Megszavazták, megszavaztuk – talán még éppen te is. Elkerült a parlamentbe, aztán környezetvédelmi miniszter lett belőle. Sokunknak bizalma is volt benne.

Volt! Mert időközben halálos csókot adott a nemzeti parkoknak. Az erdeink végzetévé vált. Azok az erdők pedig a miénkek, nem pedig a tönkretételükön meggazdagodóké!

Tavaly Tánczos Barna megígérte, hogy szigorú védelem alá fogja helyezni az ÖSSZES nemzeti parkunkat. Hogy te, a családod és a gyerekeid is örömüket lelhessék bennük.

De Tánczos Barna hazudott. Hatalmasat csalódtunk benne. 13 nemzeti parkunk közül egyetlenegyben sem tiltotta be az ipari fakitermelést – mind a mai napig. Egyedül a Domoglet nemzeti parkban kezdett hozzá – ímmel-ámmal, úgymond kísérleti jelleggel. Ez a kísérletezgetés pedig két évig fog tartani, azután meg majd esetleg be is tiltják a fakivágásokat. És csak ezután kerülne sor a többi 12 nemzeti parkra is. Elég az igérgetésekből!”

Az aktivisták egyébként már tavaly, 2021-ben is szerveztek egy bukaresti tiltakozást Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter ellen ugyancsak a romániai erdők nem megfelelő védelmével vádolva a tárcavezetőt. Azt nehezményezték, hogy a miniszter nem támogatta az EU erdészeti stratégiáját, és ahelyett, hogy elkötelezte volna Romániát az uniós stratégia mellett, amely arról szólt, hogy 2030-ig mintegy 3 milliárd fa ültetését biztosítsák a tagországok az EU területén, „összefogott Ausztriával, és csatlakozott az új európai erdészeti stratégia ellenzőinek csoportjához” – írták 2021-ben a Declic aktivistái.

Az akció hírére Tánczos Barna is reagált. Az Erdély TV műsorában kijelentette, hogy az aktivisták célja nem az erdővédelem, hanem saját kampányaik népszerűsítésée és ezekhez anyagi támogatók toborzása. „A Declic saját magának szervez népszerűsítő kampányt, ez a célja. Minden ügyből pénzt próbálnak szerezni. Az a céljuk ezekkel a kampányokkal, hogy támogatókat szerezzenek” – mondta Tánczos.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!