Így fogadták Tánczos Barna szülőfalujában a Declic „szégyenkaravánját”

2022. október 2. – 13:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Meglehetősen viharosra sikerült a Declic „szégyenkaravánjának” csíkszentkirályi állomása: a környezetvédelmi miniszter szülőfalujában összegyűlt 4-5 helybéli magyarul szidalmazta a védett erdőkért kampányoló civileket.

A Declic közösség videója szerint Tánczos Barna is megjelent a pótkocsijuknál, amelyen egy nagy méretű transzparenst húztak „Tánczos Barna, erdeink végzetének férfija” felirattal. A kerékpáron érkező tárcavezető azzal indított, hogy: „ha magyarul kampányoltok, akkor tudtok magyarul is”, és egy darabig nem is volt hajlandó csakis magyarul beszélni a jórészt csak románul tudó declic-esekkel. Végül mégis átváltott románra, és az őt kérdezni próbáló aktivistával egyszerre beszélve többször elismételte, hogy egy „hazug és aljas kampányt” folytatnak, amiért „az emberek szidják” őket. Majd felült a biciklijére és eltekert.

A helyszínen megjelent 4-5, feltehetően helybéli férfi is folyamatosan hangoskodott, egyikük pedig fel is szólította a civileket, hogy beszéljenek magyarul. „Beszélgess magyarul, b***meg, itt vagy, Erdélyben vagy!” – utasította őket. Egy adott ponton a rendőrök is beavatkoztak a kedélyek csillapítására.

A hangos incidenst követően Antoniu Bumb, a Declic közösség aktivistája elmondta: több székelyföldi településen is megfordultak, és mindenhol pozitívan, mosolyogva fogadták őket . Egy nő pedig azt mondta nekik, hogy imádkozni fog az akciójuk sikeréért.

„Abszolút elképesztőnek” és „szégyenteljesnek” nevezte továbbá az „erőszakos jelenetet”, ami Csíkszentkirályon lezajlott, és elmondta: megijedt a heves reakcióktól, és elgondolkodott azon, mekkora is lehet tulajdonképpen a tét?

Bumb kifejtette, a karanvánjuknak mindössze az a célja, hogy ráébresszék a Hargita megyeieket, az RMDSZ szavazóit, hogy egy olyan embert küldtek Bukarestbe, aki „nem tartja be az ígéreteit”. Az aktivista emlékeztetett: Tánczos Barna egy évvel korábban, amikor Bukarestben, a környezetvédelmi minisztérium előtt tartottak figyelemfelkeltő akciót, azt ígérte, hogy gátat vet a nemzeti parkokban folyó, ipari célú fakitermelésnek, viszont azóta sem adta ki a beígért rendeletet. Hozzátette: nem azt kifogásolják, hogy az emberek számára tűzifának valót vágnak ki, viszont „az ipari fakitermelésnek nincs keresnivalója a nemzeti parkokban”.

Elmondta: folytatják a karavánjukat, melynek keretében a terveik szerint 22 székelyföldi településre látogatnak el, hogy elbeszélgessenek az emberekkel. Mint arról beszámoltunk, a Declic pénteken jelentette be, hogy útjára indítják „szégyenkaravánjukat”, amelynek célja, hogy megakadályozzák az ország 13 nemzeti parkjában az ipari fakitermelést. A szombati csíkszentkirályi események után a Declic a közösségi oldalán jelentette be, hogy aláírásgyűjtést indít Tánczos Barna menesztése céljából.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!