Így fogadták Tánczos Barna szülőfalujában a Declic „szégyenkaravánját”

2022. október 2. – 13:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Meglehetősen viharosra sikerült a Declic „szégyenkaravánjának” csíkszentkirályi állomása: a környezetvédelmi miniszter szülőfalujában összegyűlt 4-5 helybéli magyarul szidalmazta a védett erdőkért kampányoló civileket.

A Declic közösség videója szerint Tánczos Barna is megjelent a pótkocsijuknál, amelyen egy nagy méretű transzparenst húztak „Tánczos Barna, erdeink végzetének férfija” felirattal. A kerékpáron érkező tárcavezető azzal indított, hogy: „ha magyarul kampányoltok, akkor tudtok magyarul is”, és egy darabig nem is volt hajlandó csakis magyarul beszélni a jórészt csak románul tudó declic-esekkel. Végül mégis átváltott románra, és az őt kérdezni próbáló aktivistával egyszerre beszélve többször elismételte, hogy egy „hazug és aljas kampányt” folytatnak, amiért „az emberek szidják” őket. Majd felült a biciklijére és eltekert.

A helyszínen megjelent 4-5, feltehetően helybéli férfi is folyamatosan hangoskodott, egyikük pedig fel is szólította a civileket, hogy beszéljenek magyarul. „Beszélgess magyarul, b***meg, itt vagy, Erdélyben vagy!” – utasította őket. Egy adott ponton a rendőrök is beavatkoztak a kedélyek csillapítására.

A hangos incidenst követően Antoniu Bumb, a Declic közösség aktivistája elmondta: több székelyföldi településen is megfordultak, és mindenhol pozitívan, mosolyogva fogadták őket . Egy nő pedig azt mondta nekik, hogy imádkozni fog az akciójuk sikeréért.

„Abszolút elképesztőnek” és „szégyenteljesnek” nevezte továbbá az „erőszakos jelenetet”, ami Csíkszentkirályon lezajlott, és elmondta: megijedt a heves reakcióktól, és elgondolkodott azon, mekkora is lehet tulajdonképpen a tét?

Bumb kifejtette, a karanvánjuknak mindössze az a célja, hogy ráébresszék a Hargita megyeieket, az RMDSZ szavazóit, hogy egy olyan embert küldtek Bukarestbe, aki „nem tartja be az ígéreteit”. Az aktivista emlékeztetett: Tánczos Barna egy évvel korábban, amikor Bukarestben, a környezetvédelmi minisztérium előtt tartottak figyelemfelkeltő akciót, azt ígérte, hogy gátat vet a nemzeti parkokban folyó, ipari célú fakitermelésnek, viszont azóta sem adta ki a beígért rendeletet. Hozzátette: nem azt kifogásolják, hogy az emberek számára tűzifának valót vágnak ki, viszont „az ipari fakitermelésnek nincs keresnivalója a nemzeti parkokban”.

Elmondta: folytatják a karavánjukat, melynek keretében a terveik szerint 22 székelyföldi településre látogatnak el, hogy elbeszélgessenek az emberekkel. Mint arról beszámoltunk, a Declic pénteken jelentette be, hogy útjára indítják „szégyenkaravánjukat”, amelynek célja, hogy megakadályozzák az ország 13 nemzeti parkjában az ipari fakitermelést. A szombati csíkszentkirályi események után a Declic a közösségi oldalán jelentette be, hogy aláírásgyűjtést indít Tánczos Barna menesztése céljából.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!