Nincs jobb jelölt: Nicolae Ciucă jelenlegi miniszterelnököt indítaná az elnökválasztáson a liberális párt

2022. szeptember 27. – 13:54

Másolás

Vágólapra másolva

Több alkalommal szóba került, hogy a liberális pártban fulmináns karriert befutott Nicolae Ciucă, aki a katonai pályát cserélte le politikusi hivatásra, és egyedüli jelöltként lett megválasztva a liberális párt élére, a 2024-es államfői választásokon is indulni fog. Néhány nappal ezelőtt Rareș Bogdan, liberális alelnök erősítette ezt meg, majd Ionuţ Stroe, a párt szóvivője egy tévéműsorban azt mondta, hogy jelenleg Nicolae Ciucă az az ember, akire a párt támaszkodik, és aki a PNL fő opciója az államelnöki választásokon. Stroe kijelentette, hogy a jelenlegi miniszterelnök alapembere a pártnak, és meggyőződése, hogy 30 százalék fölé fogja emelni a népszerűségi versenyben a pártot.

A 30 százaléktól azonban jelenleg mintegy hét százalék választja el a liberálisokat: a legutóbbi Avangarde-felmérés szerint a lakosság 23 százaléka szavazna a Nemzeti Liberális Pártra, míg a Szociáldemokrata Párt a voksok 37 százalékával első helyen van a szavazópolgárok listáján.

A News.ro hírügynökség által közölt összefoglalóból az is kiderült, hogy a riporter a miniszterelnökök jövő évi koalíciós rotációjáról is megkérdezte a liberális szóvivőt. Ionuț Stroe azt mondta, hogy „a miniszterelnöki pozíció rendkívül sokat számít egy kormányban, de ez nem jelenti azt, hogy a döntéseket másképp hozná meg a miniszterelnök, mint jelenleg, függetlenül az általunk kezelt minisztériumoktól, mert a koalíció működésének protokollja nagyon világos és jól meghatározott”.

„Nincs kétségem afelől, hogy ha Marcel Ciolacu lenne a miniszterelnök, a napirend megváltozna, van kormányprogramunk, nagyon jól tudjuk, hogy mit kell tennünk és milyen döntéseket kell meghoznunk. (...) A mi szempontunkból egyáltalán nincs probléma, ezt a megoldást közösen választottuk, a rotáció meg fog történni” – válaszolta a riporteri kérdésre Ionuț Stroe.

A politikai elemzők azon a véleményen vannak, hogy Nicolae Ciucă számára egyáltalán nem borítékolható a Cotroceni-palotai pozíció. A miniszterelnöknek ugyanis először a téli hónapok okozta fűtésgondokkal, az energiaválsággal kell megküzdenie, és a 2023-as rotáció sem biztos, hogy jót tesz a választásokra készülődő politikusnak. Mi több, Ciucănak a plágiumbotránya még mindig napirenden van, ugyanis sajtóforrások szerint a Legfőbb Ügyészség újra elővette Nicolae Ciucă kormányfő plágiumügyét és megvizsgálják azokat körülményeket, amelyek során Marius Iosif bíró jóváhagyta Nicolae Ciucă miniszterelnök kérését a doktori disszertációjával kapcsolatban felmerülő plágiumvádak megsemmisítésére.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!