Sajtóforrások szerint újra az asztalra került a miniszterelnök plágiumügye, vizsgálódik a Legfőbb Ügyészség

2022. szeptember 7. – 17:54

Másolás

Vágólapra másolva

Sajtóforrások szerint a Legfőbb Ügyészség újra elővette Nicolae Ciucă kormányfő plágiumügyét és megvizsgálják azokat körülményeket, amelyek során Marius Iosif bíró jóváhagyta Nicolae Ciucă miniszterelnök kérését a doktori disszertációjával kapcsolatban felmerülő plágiumvádak megsemmisítésére. A G4media portálnak a Legfelsőbb Bíróság nem közölt részletes információkat, ám annyit tudni lehet, hogy az a Mihaela Iorga Moraru dolgozik az ügyön, aki 2017-ben vált ismertté, amikor még az Országos Korrupcióellenes Ügyészségnél (DNA) dolgozott és konfliktusba került akkori főnökével, Laura Codruţa Kövesivel. Moraru ellen 2018-ban a DNA indított eljárást, mert a gyanú szerint egy ügyben kedvezményezett az elkövető félnek, továbbá a törvényes kereteken kívül rendelt el nyomozásokat. Néhány hónappal később a Legfelsőbb Bíróság törölte a Moraru elleni vádakat. A Legfőbb Ügyészséghez 2022 márciusában helyezték ki, ahol a bírák büntetőeljárásainak vizsgálatáért tették felelőssé.

A miniszterelnök plágiumügyét Emilia Șercan, a Pressone újságírója robbantotta ki, aki szerint a kormányfő doktori disszertációjának több oldalát jelölés nélkül vette át más, hasonló tematikájú munkákból. Ciucă nemcsak tagadta a vádat, hanem különböző jogi kiskapuk felhasználásával elérte, hogy bírósági végzéssel megakadályozzák a dolgozat átvizsgálását és ne közöljék az eredményt. Marius Iosif bíró, akinek kalapácsán múlott a miniszterelnöki plágiumügy, az ítélet meghozatala után azonnal a nyugdíjazását kérte. Az általa vezetett testület ugyanis, bár nem látta Ciucă szakdolgozatát,

Emilia Șercan újságírói vizsgálatát „általános értékelésnek” minősítette, amely „kontextusból kiragadott szövegrészekre” alapozott.

A dossziét, amelyben Nicolae Ciucă miniszterelnök a plágiumvádak megsemmisítését kérte, az igazságszolgáltatásban már régóta ismert „takaró módszerrel” irányították a Marius Iosif bíró által vezetett testülethez: ennek az a lényege, hogy ha két hasonló kérést regisztrálnak, akkor az ügyeket elosztó bírósági tisztviselő mindkettőt ugyanahhoz a bíróhoz rendeli.

Az első regisztrált kérést, amely besorolása szerint szintén egy „adminisztratív rendelkezés megsemmisítését” kérte, Marius Iosifhoz osztották be, a pár perccel később regisztrált kérése Ciucának, amelynek célja a plágiumügyben való eljárás felfüggesztése volt, ugyancsak ezt a besorolást kapta, így került Marius Iosif bíróhoz. A bíró döntött, majd nyugdíjazását kérte, az erről szóló határozatot Klaus Iohannis államfő július 28-án írta alá. Augusztus elsejével kezdődően lépett hatályba, azaz Marius Iosif bíró ebben a pillanatban már nyugdíjas volt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!