Sajtóforrások szerint újra az asztalra került a miniszterelnök plágiumügye, vizsgálódik a Legfőbb Ügyészség

2022. szeptember 7. – 17:54

Másolás

Vágólapra másolva

Sajtóforrások szerint a Legfőbb Ügyészség újra elővette Nicolae Ciucă kormányfő plágiumügyét és megvizsgálják azokat körülményeket, amelyek során Marius Iosif bíró jóváhagyta Nicolae Ciucă miniszterelnök kérését a doktori disszertációjával kapcsolatban felmerülő plágiumvádak megsemmisítésére. A G4media portálnak a Legfelsőbb Bíróság nem közölt részletes információkat, ám annyit tudni lehet, hogy az a Mihaela Iorga Moraru dolgozik az ügyön, aki 2017-ben vált ismertté, amikor még az Országos Korrupcióellenes Ügyészségnél (DNA) dolgozott és konfliktusba került akkori főnökével, Laura Codruţa Kövesivel. Moraru ellen 2018-ban a DNA indított eljárást, mert a gyanú szerint egy ügyben kedvezményezett az elkövető félnek, továbbá a törvényes kereteken kívül rendelt el nyomozásokat. Néhány hónappal később a Legfelsőbb Bíróság törölte a Moraru elleni vádakat. A Legfőbb Ügyészséghez 2022 márciusában helyezték ki, ahol a bírák büntetőeljárásainak vizsgálatáért tették felelőssé.

A miniszterelnök plágiumügyét Emilia Șercan, a Pressone újságírója robbantotta ki, aki szerint a kormányfő doktori disszertációjának több oldalát jelölés nélkül vette át más, hasonló tematikájú munkákból. Ciucă nemcsak tagadta a vádat, hanem különböző jogi kiskapuk felhasználásával elérte, hogy bírósági végzéssel megakadályozzák a dolgozat átvizsgálását és ne közöljék az eredményt. Marius Iosif bíró, akinek kalapácsán múlott a miniszterelnöki plágiumügy, az ítélet meghozatala után azonnal a nyugdíjazását kérte. Az általa vezetett testület ugyanis, bár nem látta Ciucă szakdolgozatát,

Emilia Șercan újságírói vizsgálatát „általános értékelésnek” minősítette, amely „kontextusból kiragadott szövegrészekre” alapozott.

A dossziét, amelyben Nicolae Ciucă miniszterelnök a plágiumvádak megsemmisítését kérte, az igazságszolgáltatásban már régóta ismert „takaró módszerrel” irányították a Marius Iosif bíró által vezetett testülethez: ennek az a lényege, hogy ha két hasonló kérést regisztrálnak, akkor az ügyeket elosztó bírósági tisztviselő mindkettőt ugyanahhoz a bíróhoz rendeli.

Az első regisztrált kérést, amely besorolása szerint szintén egy „adminisztratív rendelkezés megsemmisítését” kérte, Marius Iosifhoz osztották be, a pár perccel később regisztrált kérése Ciucának, amelynek célja a plágiumügyben való eljárás felfüggesztése volt, ugyancsak ezt a besorolást kapta, így került Marius Iosif bíróhoz. A bíró döntött, majd nyugdíjazását kérte, az erről szóló határozatot Klaus Iohannis államfő július 28-án írta alá. Augusztus elsejével kezdődően lépett hatályba, azaz Marius Iosif bíró ebben a pillanatban már nyugdíjas volt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!