Cîmpeanu a plágiumvádakról: a cél, hogy megakadályozzák a tanügyi reformot

2022. szeptember 26. – 21:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Reagált Sorin Cîmpeanu miniszter Emilia Şercan újságíró hétfőn közzétett tényfeltáró anyagára, amely szerint az oktatási tárca vezetője is sajátjaként beállítva másolt fejezeteket más egyetemi oktatók munkáiból. Szerinte az ellene felhozott plágiumvádak fő célja egy újabb plágiumbotrány, melynek eredménye az új tanügyi törvények leállítása lenne – közölte hétfőn délután az Agerpres.

A tárcavezető rövid reagálásában elmondta, hogy a nagy oktatási reformok elfogadásának folyamata nem áll le, még akkor sem, ha „személye ellen támadások irányulnak”.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a PressOne tényfeltáró portál információi szerint Cîmpeanu egy eredetileg 2000-ben megjelent egyetemi tankönyvben két másik szerző által írt szövegrészeket sajátított el. Şercan észrevételei szerint a jelenlegi oktatási miniszter mindössze annyit tett, hogy egy picit változtatott az alcímeken: „a mű fejezetcímeiben szereplő 117 szóból is mindössze ötöt változtatott meg” – írja az ankétot lefolytató újságíró, rámutatva, hogy a miniszter kisajátította a 13 fejezet szerzőségét, és az egyetemi kurzus megfelelő részeinek szerzőjeként adta ki magát. Az eredeti szerzők nevét a jelenlegi oktatási miniszter nevével helyettesbítették a 2006-os kiadásban. Ezt a kiadást vizsgálva fedezte fel a plágiumot a PressOne szerzője, és az elkövetett csalást később kiadott nyomtatványokban is nyomon tudta követni, ugyanis a 2009-ben újra kiadott változatban is Cîmpeanu szerzőként jegyezte az említett fejezeteket.

Sorin Cîmpeanu és kabinetje jelenleg az oktatási jogszabályok egészen nagy reformjára készül: teljesen megváltoznának a vizsgáztatási körülményeket az iskolákban, de jelentős strukturális változásokat is át akarnak vinni az őszi ülésszak alatt. A tervezetekkel kapcsolatban több közismert román értelmiségi fogalmazott meg kritikát és új közvitát kértek, mert meglátásuk szerint az országos vizsgákat érintő lényeges változtatások figyelmen kívül hagyják az oktatási rendszer alapvető problémáit, és ehelyett inkább néhány periferikus, tüneti problémára fókuszálnak.

Nemrég Nicolae Ciucă kormányfő doktori dolgozatával kapcsolatban merültek fel plágiumgyanús fejezetek, csakhogy ezeket a vádakat gyanúsan könnyen eltörölték.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!