Illés Ildikó: a tanfelügyelőség véleményezése a katolikus líceum ügyében nem illeszkedik semmiféle szabályrendszerbe

2022. szeptember 14. – 13:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Annak ellenére, hogy ugyanúgy szavazott, mint mindegyik kollégája, Illés Ildikó Maros megyei tanfelügyelő-helyettes szerint ez egy értelmetlen történet, mert a jelenlegi helyzetben a tanfelügyelőségnek egyelőre semmi dolga nincs. A Maros Megyei Tanfelügyelőség kedvezőtlenül véleményezte a katolikus gimnázium újbóli létrehozását – közölte a Zi-de-zi.ro helyi portál a tanfelügyelőség honlapján közzétett dokumentumok és tanfelügyelőségi belső értesülések alapján. A portál nyomán a Transtelex is megírta, hogy a döntést a tanfelügyelőség igazgatótanácsának 11 tagja egyhangú szavazással hozta meg, amelynek összetétele a következő volt: a főtanfelügyelő, a két tanfelügyelő-helyettes, az intézmény jogásza, a főkönyvelő és a Marosvásárhelyi Tanítók Házának igazgatója, valamint további 5 tag, akiket titkos szavazással választottak meg az intézmény alkalmazottai közül.

A hír nyomán a Transtelex megkereste Illés Ildikó maros megyei tanfelügyelő-helyettest, aki ugyanúgy szavazott, mint a bizottság többi tagja. Azt akartuk megtudni, hogy mi is történt, és mivel indokolja a nemleges szavazatát. A tanfelügyelőség igazgatótanácsa szeptember 8-án hozta meg döntését, és abban úgy fogalmazott, hogy nem felel meg a tanügyi törvény előírásainak az a mód, ahogyan a marosvásárhelyi városi tanács elindította az iskola újraalapítását, ezért kedvezőtlenül véleményezi azt.

Illés Ildikó nem tudott magyarázattal szolgálni a történtekre, kérdésünkre, hogy miért állt be a sorba, megpróbálta elmagyarázni a saját értelmezését, mely szerint a szeptember 8-i akciónak nem volt sem értelme, sem jogi alapja, ezért mindegy volt, hogyan szavaz. Egy abszurd színjáték közepén találta magát, de mivel ő a hatályos törvényt és szabályozásokat jól ismeri, úgy gondolta, teljesen mindegy, hogyan szavaz, mert a határozatnak nincs semmiféle jogi hatása. A tanfelügyelőségnek nem az a dolga, hogy véleményezze a helyi tanács határozatát, hanem az lett volna a feladata, hogy akkor, amikor megszületett ez a határozat, amelyben gyakorlatilag a tanács arról döntött, hogy módosítani szeretné a város iskolahálózatát, továbbítsa azt az oktatási minisztériumnak.

Ez nem történt meg, ehelyett az oktatási tárca véleményét kérték az újraalapítási szándékkal kapcsolatosan. A minisztériumtól szeptember 5-én érkezett egy negatív véleményezés. Az Oktatási Minisztérium válaszában a Jogi és Ellenőrzési Főigazgatóság elemzésére hivatkozva a marosvásárhelyi tanács szeptember 5-i határozatáról, amely jóváhagyta az önkormányzat oktatási egységeinek átszervezését a 2023-2024-es tanévtől kezdődően, kimondta, hogy "(...) ennek az oktatási egységnek a létrehozása sérti a 2011-es oktatási törvény rendelkezéseit.

Ennek értelmében a tanfelügyelőség visszavonta az augusztus 31-i határozatát, amely az illetékes minisztérium hivatalos álláspontjának kifejtéséig történő halasztásról rendelkezett, és megtagadta a hozzájárulást a Marosvásárhelyi Önkormányzat Helyi Tanácsának 2022. augusztus 31-i határozatához, azzal az indokkal, hogy nem tartották be az oktatási törvény 19. cikkének (4) bekezdésében, 22. cikkének (1) bekezdésében és 31. cikke (7) bekezdésének 1. mondatában foglalt rendelkezéseket.

Illés Ildikó felhívta a figyelmet, hogy a törvény értelmében teljesen értelmetlen a tanfelügyelőség lépése, ugyanis amíg nem érkezik meg a beiskolázási terv metodológiája, amely alapján a tanfelügyelőség nyilatkozhat, addig egy ilyen határozat csak a kirakatba való. A tanfelügyelő-helyettes szerint az intézménynek van beleszólása a folyamatba, de csak később jut szerephez, amikor a módosított iskolahálózatról szóló terv metodológiáját kell megfelelőként vagy ellenkezőleg, nem megfelelőként véleményezni.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!