Illés Ildikó: a tanfelügyelőség véleményezése a katolikus líceum ügyében nem illeszkedik semmiféle szabályrendszerbe

2022. szeptember 14. – 13:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Annak ellenére, hogy ugyanúgy szavazott, mint mindegyik kollégája, Illés Ildikó Maros megyei tanfelügyelő-helyettes szerint ez egy értelmetlen történet, mert a jelenlegi helyzetben a tanfelügyelőségnek egyelőre semmi dolga nincs. A Maros Megyei Tanfelügyelőség kedvezőtlenül véleményezte a katolikus gimnázium újbóli létrehozását – közölte a Zi-de-zi.ro helyi portál a tanfelügyelőség honlapján közzétett dokumentumok és tanfelügyelőségi belső értesülések alapján. A portál nyomán a Transtelex is megírta, hogy a döntést a tanfelügyelőség igazgatótanácsának 11 tagja egyhangú szavazással hozta meg, amelynek összetétele a következő volt: a főtanfelügyelő, a két tanfelügyelő-helyettes, az intézmény jogásza, a főkönyvelő és a Marosvásárhelyi Tanítók Házának igazgatója, valamint további 5 tag, akiket titkos szavazással választottak meg az intézmény alkalmazottai közül.

A hír nyomán a Transtelex megkereste Illés Ildikó maros megyei tanfelügyelő-helyettest, aki ugyanúgy szavazott, mint a bizottság többi tagja. Azt akartuk megtudni, hogy mi is történt, és mivel indokolja a nemleges szavazatát. A tanfelügyelőség igazgatótanácsa szeptember 8-án hozta meg döntését, és abban úgy fogalmazott, hogy nem felel meg a tanügyi törvény előírásainak az a mód, ahogyan a marosvásárhelyi városi tanács elindította az iskola újraalapítását, ezért kedvezőtlenül véleményezi azt.

Illés Ildikó nem tudott magyarázattal szolgálni a történtekre, kérdésünkre, hogy miért állt be a sorba, megpróbálta elmagyarázni a saját értelmezését, mely szerint a szeptember 8-i akciónak nem volt sem értelme, sem jogi alapja, ezért mindegy volt, hogyan szavaz. Egy abszurd színjáték közepén találta magát, de mivel ő a hatályos törvényt és szabályozásokat jól ismeri, úgy gondolta, teljesen mindegy, hogyan szavaz, mert a határozatnak nincs semmiféle jogi hatása. A tanfelügyelőségnek nem az a dolga, hogy véleményezze a helyi tanács határozatát, hanem az lett volna a feladata, hogy akkor, amikor megszületett ez a határozat, amelyben gyakorlatilag a tanács arról döntött, hogy módosítani szeretné a város iskolahálózatát, továbbítsa azt az oktatási minisztériumnak.

Ez nem történt meg, ehelyett az oktatási tárca véleményét kérték az újraalapítási szándékkal kapcsolatosan. A minisztériumtól szeptember 5-én érkezett egy negatív véleményezés. Az Oktatási Minisztérium válaszában a Jogi és Ellenőrzési Főigazgatóság elemzésére hivatkozva a marosvásárhelyi tanács szeptember 5-i határozatáról, amely jóváhagyta az önkormányzat oktatási egységeinek átszervezését a 2023-2024-es tanévtől kezdődően, kimondta, hogy "(...) ennek az oktatási egységnek a létrehozása sérti a 2011-es oktatási törvény rendelkezéseit.

Ennek értelmében a tanfelügyelőség visszavonta az augusztus 31-i határozatát, amely az illetékes minisztérium hivatalos álláspontjának kifejtéséig történő halasztásról rendelkezett, és megtagadta a hozzájárulást a Marosvásárhelyi Önkormányzat Helyi Tanácsának 2022. augusztus 31-i határozatához, azzal az indokkal, hogy nem tartották be az oktatási törvény 19. cikkének (4) bekezdésében, 22. cikkének (1) bekezdésében és 31. cikke (7) bekezdésének 1. mondatában foglalt rendelkezéseket.

Illés Ildikó felhívta a figyelmet, hogy a törvény értelmében teljesen értelmetlen a tanfelügyelőség lépése, ugyanis amíg nem érkezik meg a beiskolázási terv metodológiája, amely alapján a tanfelügyelőség nyilatkozhat, addig egy ilyen határozat csak a kirakatba való. A tanfelügyelő-helyettes szerint az intézménynek van beleszólása a folyamatba, de csak később jut szerephez, amikor a módosított iskolahálózatról szóló terv metodológiáját kell megfelelőként vagy ellenkezőleg, nem megfelelőként véleményezni.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!