Több mint 26 ezren írták alá az oktatásügyi miniszter menesztését kérő petíciót, Cîmpeanu szerint ő csak a dolgát végzi

2022. augusztus 29. – 14:36

Másolás

Vágólapra másolva

Miután 100 értelmiségi arra kérte Sorin Cîmpeanut, hogy radikálisan változtassa meg az oktatási törvénytervezetet, most több ezer pedagógus arra kéri Klaus Iohannis elnököt, hogy menessze az oktatási minisztert és vonja vissza a tervezetet. A petícióra, amellyel az államelnökhöz fordultak, már több mint 26 000 támogató aláírás érkezett.

Sorin Cîmpeanu a Digi24 hírtévében reagált a menesztését követelő nyílt levélre. Az oktatásügyi tárca vezetője elmondta, az embereknek joguk van petíciót benyújtani, de azt is hangsúlyozta, hogy véleménye szerint az elbocsátására irányuló felhívás politikai lépés.

„Minden petíció az állampolgárok alkotmányos joga, amelyet tiszteletben kell tartani. Az állampolgároknak joguk van petíciókat benyújtani, bármiről legyen is szó. Voltak olyan témák, amelyek több százezer aláírást gyűjtöttek össze. Ez egy olyan jog, amellyel élni kell” – mondta Cîmpeanu.

Az új tanügyi törvénytervezetet, amely az aláírók elégedetlenségét kiváltotta épp a nyári vakáció elején bocsájtotta közvitára a minisztérium, abban reménykedve, hogy a szabadságolások miatt a szakma nem fogja szétszedni. Az erdmény? Iskolakezdés előtt pár nappal követeleik a menesztését.

A közoktatást érintő módosításokról Ferencz-Salamon Alpárt kérdezte a Transtelex, aki pozitívumnak nevezte, hogy a kisebbségi oktatás esetében alkalmaznák a hátrányt csökkentő megkülönböztetés elvét, de szerinte az alkalmazását szabályozó másodlagos törvénykezéseken és a hozzárendelt erőforrásokon múlik majd, hogy megreformálja-e a hazai tanügyet.

A felsőfokú oktatást taglaló jogszabálytervezetről Markó Bálintot, a BBTE rektorhelyettesét kérdeztük, aki szerint távol állunk a törvény végleges változatától, és nincs garancia arra, hogy ezek az elképzelések meg is valósulnak, bármi lehet még a felsőfokú oktatási jogszabálytervezetből – korszakalkotó jogszabály vagy gumiparagrafusok halmaza.

A hírtévés nyilatkozatában Sorin Cîmpeanu közölte, hogy a minisztérium most elemzi az új tanügyi törvények közvitáján beérkezett több ezer indítványt. Elmondta, hogy a 43 át tartó közvita keretében tartott 75 szakmai találkozón nagyon jó javaslatok hangzottak el, és ezeket bele is foglalják a tervezetekbe.

A miniszter szerint a petíciók megfogalmazása egy állampolgári jog, amit tiszteletben tart. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy az új tanügyi törvények végleges változatáról nem az oktatási tárca, hanem a parlament fog dönteni.

Elmondta azt is, hogy kedden egyeztetni fog a prefektusokkal és a megyei tanfelügyelőségek képviselőivel az iskolakezdésről. Ezen a találkozón részt fog venni Nicolae Ciucă miniszterelnök is.

A Soron Cîmpeanu leváltását célzó petíció aláírói szerint az új tanügyi törvények tervezeteiből hiányzik a jövőkép és a koherencia, és a minisztérium nem konzultált róluk a nagyobb egyetemek szakértőivel.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!